VRANOV NAD TOPĽOU (TASR) - S chovom pštrosov na mäso začína jeden z ich prvých chovateľov na Slovensku Vladimír Ruščák. Vo svojej pštrosej farme v Soli v okrese Vranov nad Topľou, ktorá sa rozprestiera na ploche troch hektárov, už ukončuje priestory pre brojlery. V nich bude chovať 10- až 12-mesačné pštrosy na mäso, ktoré sa ráta ku kulinárskym lahôdkam najmä preto, lebo obsahuje len jedno percentu tuku a minimálne množstvo chloresterolu. Vo svete sa využíva na prípravu mäsových špecialít a diétnych jedál. Chovatelia radi pestujú pštrosy i napriek tomu, že ich chov je finančne náročný, pretože z tohto obrovského vtáka, ktorý vďaka svojim silným nohám patrí k najlepším bežcom vo zvieracej ríši, sa dá využiť všetko. Mäso a vajíčka, ktorých znesie ročne jedna samička podľa veku 30 až 70. Antistatické perie sa uplatňuje na najexkluzívnejších modeloch ako sólo ozdoba alebo v podobe pštrosieho boa. Spracováva sa však aj koža, ktorá je cennejšia ako krokodília, ba dokonca aj kosti. V. Ruščák má v súčasnosti 22 dospelých chovných pštrosov v dvoch stádach vo veku tri až štyri a štyri až päť rokov. Ešte v tomto roku by na farme mal vychovať do 500 kusov brojlerov z vlastných mláďat. Tie sa v umelých liahňach liahnu zhruba 42 dní. V porovnaní so slepačími vajíčkami sú to obrovské vajíčka s hrubou škrupinou ako porcelán. O jej tvrdosti svedčí aj fakt, že celé vajce, z ktorého sa dá urobiť praženica pre deväť ľudí, vydrží tlak či stúpnutie 80-kilogramového človeka. Chovateľ zo Soli plánuje dodávať pštrosie mäso odberateľom v zahraničí, časť mäsa plánuje dodávať aj do reštaurácií na Slovensku.