Pštrosia farma v obci Soľ vo Vranovskom okrese

VRANOV NAD TOPĽOU (TASR) - S chovom pštrosov na mäso začína jeden z ich prvých chovateľov na Slovensku Vladimír Ruščák. Vo svojej pštrosej farme v Soli v okrese Vranov nad Topľou, ktorá sa rozprestiera na ploche troch hektárov, už ukončuje priestory ...

VRANOV NAD TOPĽOU (TASR) - S chovom pštrosov na mäso začína jeden z ich prvých chovateľov na Slovensku Vladimír Ruščák. Vo svojej pštrosej farme v Soli v okrese Vranov nad Topľou, ktorá sa rozprestiera na ploche troch hektárov, už ukončuje priestory pre brojlery. V nich bude chovať 10- až 12-mesačné pštrosy na mäso, ktoré sa ráta ku kulinárskym lahôdkam najmä preto, lebo obsahuje len jedno percentu tuku a minimálne množstvo chloresterolu. Vo svete sa využíva na prípravu mäsových špecialít a diétnych jedál. Chovatelia radi pestujú pštrosy i napriek tomu, že ich chov je finančne náročný, pretože z tohto obrovského vtáka, ktorý vďaka svojim silným nohám patrí k najlepším bežcom vo zvieracej ríši, sa dá využiť všetko. Mäso a vajíčka, ktorých znesie ročne jedna samička podľa veku 30 až 70. Antistatické perie sa uplatňuje na najexkluzívnejších modeloch ako sólo ozdoba alebo v podobe pštrosieho boa. Spracováva sa však aj koža, ktorá je cennejšia ako krokodília, ba dokonca aj kosti. V. Ruščák má v súčasnosti 22 dospelých chovných pštrosov v dvoch stádach vo veku tri až štyri a štyri až päť rokov. Ešte v tomto roku by na farme mal vychovať do 500 kusov brojlerov z vlastných mláďat. Tie sa v umelých liahňach liahnu zhruba 42 dní. V porovnaní so slepačími vajíčkami sú to obrovské vajíčka s hrubou škrupinou ako porcelán. O jej tvrdosti svedčí aj fakt, že celé vajce, z ktorého sa dá urobiť praženica pre deväť ľudí, vydrží tlak či stúpnutie 80-kilogramového človeka. Chovateľ zo Soli plánuje dodávať pštrosie mäso odberateľom v zahraničí, časť mäsa plánuje dodávať aj do reštaurácií na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 500
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 185
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 981
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 635
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 780
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu