Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Nedostatok drevnej hmoty a zvyšovanie cien guľatiny ohrozujú drevospracujúci priemysel

BANSKÁ BYSTRICA, ZVOLEN (SD - ach) - Smrečina Holding, a. s., Banská Bystrica má na prvý štvrťrok tohto roka potvrdených 14 tisíc kubických metrov guľatiny z požadovaných 22 tisíc. "Drevnej hmoty je skutočne nedostatok a lesníci zvýšili jej cenu, ktorá ..

BANSKÁ BYSTRICA, ZVOLEN (SD - ach) - Smrečina Holding, a. s., Banská Bystrica má na prvý štvrťrok tohto roka potvrdených 14 tisíc kubických metrov guľatiny z požadovaných 22 tisíc. "Drevnej hmoty je skutočne nedostatok a lesníci zvýšili jej cenu, ktorá je z pohľadu píliarov jednoznačne likvidačná," skonštatoval predseda predstavenstva spoločnosti Peter Záhradník. Zástupcovia drevospracujúceho priemyslu, združení vo Zväze spracovateľov dreva, už vlani upozorňovali na enormný vývoz guľatiny zo Slovenska. Problém vývozu sa znovu otvoril v týchto dňoch po tom, čo štátne lesy avizovali nielen zníženú ťažnosť drevnej hmoty na tento rok, ale od nového roka zvýšili aj jej ceny. "Situácia jednoznačne vyústi do zatvárania píl. Východisko vidím v spoločnom rokovaní s lesníkmi, aby dodržali zmluvne dohodnuté množstvá pre odberateľov," doplnil P. Záhradník. Za kubický meter guľatiny drevári zaplatia o 150 korún viac ako v minulom roku a až o 300 korún viac ako v súčasnosti v Čechách. Cenu vstupnej suroviny označil za všeobecný problém drevárov aj generálny riaditeľ Bučiny, a. s., Zvolen Peter Macko. "Ak sa cena zvýši o 15 percent, nemôžeme si dovoliť automaticky ju premietnuť do cien produktov. Stali by sa nepredajnými. Žiaľ, naša vlastná surovina je čím ďalej drahšia, a tým sa vlastne likviduje domáci priemysel. Je to paradox, ale napríklad my drevo nakupujeme výhodnejšie v Čechách ako na Slovensku," dodal P. Macko.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 226
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 158
  3. Od Česka až po Jadran 3 990
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 444
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 259
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 064
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 035
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 689
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu