Lahodnými tvarohovými lastúrkami v ríbezľovej omáčke otvorili včera v martinskom Dome srdca prvú kardioreštauráciu na svete. Myšlienkou zriadiť Dom srdca, ktorý dnes zastrešuje kardioreštauráciu, kardiopredajňu, kardioambulanciu a kardiofitnes sa viac rokov zaoberal doc. MUDr. Farský, kardiochirurg a člen Slovenskej kardiologickej spoločnosti z Martina. Svoj projekt primárnej a sekundárnej prevencie kardiovaskulárnych ochorení predložil v roku 1995 americkej Nadácii MERCK SHARP and DOHME IDEA INC., N.Y., ktorá v konkurze spomedzi projektov viacerých štátov sveta vybrala práve tento, vďaka jeho komplexnosti, a poskytla mu grant vo výške 140 tisíc USD. "Tvrdenie, že ide o prvú kardioreštauráciu na svete, je pravdivé, pretože v rámci svojej praxe som navštívil mnoho štátov sveta a nikde som sa s reštauračným zariadením tohto druhu nestretol a ich absenciu mi potvrdili i mnohí experti v oblasti kardiológie," uviedol pre SME Š. Farský. Včera sa otvorila kardioreštaurácia, kde sa budú podávať jedlá pripravené špeciálnym spôsobom s minimálnym množstvom tuku. Jedálny lístok ponúka ľahké biele mäso, ryby, zeleninu, cestoviny ... Z nápojov dominujú ovocné šťavy, bylinkové čaje, filtrovaná káva a červené víno. Ako uviedol pre SME Š. Farský, v ponuke reštaurácie a kardiopredajne budú i recepty na prípravu jedál. Sám autor projektu sa priznal, že v blízkej budúcnosti hodlá vydať kuchársku knihu obsahujúcu recepty pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktorú zostavil z receptov slovenskej, českej a poľskej kuchyne. Sieť Domov srdca sa podľa vyjadrenia Š. Farského rozšíri i do všetkých väčších miest Slovenska, pretože v celkovej úmrtnosti našej populácie majú prvenstvo práve kardiaci.
Autor: Katarína Schmidtová