Jediný muž odchádzal z Koliby v Starom Smokovci, kde bol v sobotu rozlúčkový obed pre 11 prezidentov levočského summitu, mierne rozladený. "Čo len do tej kapustnice, chlapi, dávate, že je lepšia ako moja vianočná, hoci ma doma považujú za špecialistu?" vyzvedal od majstrov kuchárov Antona Bohuša a Milana Matijku hovorca slovenského prezidenta Vladimír Štefko. Minula sa do dna a hoci nemala byť popri paštéte z bažanta s flambovanými pomarančami a brusnicovou omáčkou, živánskej pečienke a čučoriedkovom koláči najpozoruhodnejším chodom, páni prezidenti dupľovali práve túto špecialitu slovenskej kuchyne. "Nešetrili sme sušenými hríbami a údeným mäsom," zľutovali sa majstri nad hovorcom, ale celé tajomstvo jedinečnej kapustnice strážili ako kedysi Číňania výrobu hodvábu. Hostiteľ Michal Kováč sa po odchode z Koliby ešte krátko zdržal v starosmokovskom hoteli Grand, kde sa pre predĺžený víkend vo Vysokých Tatrách rozhodol rumunský prezident Emil Constantinescu. Duch levočského summitu prenáša dnes prezident Kováč na severoamerický kontinent, pretože týždenný pracovný pobyt tu začína v newyorskej New School prednáškou o perspektívach občianskej spoločnosti v strednej Európe v procese európskej integrácie. Šesťhodinový rozdiel v časových pásmach medzi Bratislavou a New Yorkom je príčinou, že prezidentov pondelok potrvá až 30 hodín.