LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SME - jf) - "Keď sa na Slovensku zvýšili výkupné ceny mlieka v rámci podpory prvovýroby, automaticky sa to premieta aj do oblasti hospodárenia spracovateľov. Tak aj my v Liptovskej mliekarni musíme čeliť tomuto nárastu," uviedol pre SME vedúci organizačného útvaru Liptovskej mliekarne, a. s., v Liptovskom Mikuláši Ján Kresák. Dodal, že pre zdraženie suroviny sú nevyhnutné úpravy cien ich finálnych výrobkov úmerne nárastu ceny surového mlieka. Pre mliečne výrobky z Liptova to znamená postupné zdraženie o 6 až 7 percent. Liptovská mliekareň sa množstvom spracovaného mlieka 45 miliónov litrov vlani dostala do prvej päťky medzi slovenskými mliekarmi. Dominantným produktom sú prírodné dlhozrejúce syry a slovenské syrové špeciality založené na ľudovej tradícii Liptova. Doplnkovým produktom je bryndza a bryndzové nátierky z ovčieho syra, ktorého nakupujú 150 ton ročne. Syry s bryndzou predstavujú viac ako polovicu ročnej výroby. Časť produkcie prírodných syrov predávajú na domácom trhu. "Viac ako polovicu vyrobených syrov (okolo 1000 ton), pochádzajúcich z letného prebytku mlieka, ktoré domáci trh nie je schopný akceptovať, exportujeme prevažne do krajín EÚ, USA a do Chorvátska, potrebovali by sme však pri exporte komplexnejšiu štátnu podporu," povedal generálny riaditeľ Liptovských mliekarní Ján Blcháč. Mikulášska mliekareň ako prvá z mliekospracujúcich podnikov v SR získala a udržiava si certifikát riadenia kvality ISO 9002, čo najmä pri exporte veľmi pomáha.
Autor: SME-jf