Nedostatok vápnika, ktorý sa nachádza v mlieku a v mliečnych výrobkoch, môže spôsobiť u detí výskyt chudokrvnosti a krivice - rednutie kostí, čo je choroba, na ktorú sa vo vyspelých krajinách už pomaly zabudlo," uviedla pre SME MUDr. Ingrid Barániková, pediatrička zo Žiaru nad Hronom. "Keď sa však pozeráme na celú skladbu stravy u veľkej väčšiny detí, nedostatočné zastúpenie v nej majú nielen mlieko a mliečne výrobky, ale aj ovocie a zelenina. Ceny týchto potravín sú však pre bežného spotrebiteľa také vysoké, že si ich nemôže dovoliť kupovať v takom množstve, aby pokryl dennú potrebu vitamínov. Na to by musel skonzumovať denne (!) až tri kilogramy rôznych druhov ovocia a zeleniny v čerstvom, nespracovanom stave. Stačí jednoduchá matematika a zistíme, že v štvorčlennej rodine je stravovanie podľa skutočnej potreby ľudského organizmu jednoducho z finančných dôvodov utópiou," skonštatovala I. Barániková.
Autor: Katarína Schmidtová