Aj "gadžovia", ktorým sa v rómskych domácnostiach podarilo góju ochutnať, vravia, že sa vyrovná najvyberanejším lahôdkam. Recept na góju je jedným z viac ako sto rómskych špecialít v unikátnej kuchárskej knihe, ktorá vyšla v uplynulom roku. Rómska kuchárka vznikla z podnetu Nadácie Minority Rights Group - Slovakia s podporou Nadácie otvorenej spoločnosti. Zostavovateľom trvalo celý rok, kým s pomocou rómskych žien recepty v ich domácnostiach nazbierali. Výsledkom je však kniha, o ktorú sa mimoriadne interesujú aj Nerómovia, hoci zohnať ju je veľmi ťažké, pretože vyšla v náklade iba 700 kusov. Recepty sú v slovenskom i rómskom jazyku. Majitelia si knihu žiarlivo strážia a neradi ju dávajú z rúk. Okrem slávnej góje sú medzi receptmi i guláš z konského mäsa, vyprážané držky, rezne z bravčového vemena a ďalšie dobroty z mäsa, zeleniny, húb, resp. široký sortiment najmä ovocných koláčov. V knihe sú však aj viaceré jedlá, ktoré dokážu rómske ženy vyčariť takmer z ničoho, ako napr. zemiaky na chudobný spôsob, ťapky, džatky a ďalšie, na ktorých prípravu stačia zemiaky, múka, cibuľa a masť. Ako uviedla zostavovateľka pozoruhodnej rómskej kuchárky Lýdia Kudličková, na vzniku knihy sa ochotne podieľali mnohí Rómovia a práca na nej prispela k prehĺbeniu porozumenia medzi všetkými jej tvorcami a adresátmi.
Autor: SME - eb