Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Rómska kuchárka láka aj Nerómov

KOŠICE (SME - eb) - Gója sú bravčové črevá, naplnené zemiakmi a múkou, ochutenými cesnakom, vegetou, korením, soľou a olejom. Treba ich variť 45 minút, potom upiecť na plechu a na svete je jedno z najlepších a najpopulárnejších jedál rómskej kuchyne.

Aj "gadžovia", ktorým sa v rómskych domácnostiach podarilo góju ochutnať, vravia, že sa vyrovná najvyberanejším lahôdkam. Recept na góju je jedným z viac ako sto rómskych špecialít v unikátnej kuchárskej knihe, ktorá vyšla v uplynulom roku. Rómska kuchárka vznikla z podnetu Nadácie Minority Rights Group - Slovakia s podporou Nadácie otvorenej spoločnosti. Zostavovateľom trvalo celý rok, kým s pomocou rómskych žien recepty v ich domácnostiach nazbierali. Výsledkom je však kniha, o ktorú sa mimoriadne interesujú aj Nerómovia, hoci zohnať ju je veľmi ťažké, pretože vyšla v náklade iba 700 kusov. Recepty sú v slovenskom i rómskom jazyku. Majitelia si knihu žiarlivo strážia a neradi ju dávajú z rúk. Okrem slávnej góje sú medzi receptmi i guláš z konského mäsa, vyprážané držky, rezne z bravčového vemena a ďalšie dobroty z mäsa, zeleniny, húb, resp. široký sortiment najmä ovocných koláčov. V knihe sú však aj viaceré jedlá, ktoré dokážu rómske ženy vyčariť takmer z ničoho, ako napr. zemiaky na chudobný spôsob, ťapky, džatky a ďalšie, na ktorých prípravu stačia zemiaky, múka, cibuľa a masť. Ako uviedla zostavovateľka pozoruhodnej rómskej kuchárky Lýdia Kudličková, na vzniku knihy sa ochotne podieľali mnohí Rómovia a práca na nej prispela k prehĺbeniu porozumenia medzi všetkými jej tvorcami a adresátmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  10. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 601
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 722
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 001
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 926
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 915
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 657
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 519
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 528
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 180
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 036
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu