ciev. V priemernej slovenskej rodine je potrebné znížiť množstvo nasýtených tukov o polovicu až o dve tretiny. Nasýtené tuky sú najmä v živočíšnych produktoch, prerastenom hovädzom, bravčovom či jahňacom mäse, plnotučnom mlieku, syroch a masle. Obložený chlieb s maslom a ementálom môže obsahovať až tretinu primeranej dennej spotreby nasýtených tukov.
NENASÝTENÉ TUKY
Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú vo veľkom množstve v olivovom oleji, avokáde, nezvyšujú hladinu cholesterolu, veľa odborníkov sa domnieva, že ju dokonca môžu znižovať. Viacnásobné nenasýtené mastné kyseliny môžu pomáhať znižovať hladinu cholesterolu, nachádzajú sa v slnečnicovom, sójovom, ľanovom, repkovom oleji, orechoch, obilninách a margarínoch, ktoré majú označenie "s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín". Minimálnu dennú dávku by mala zabezpečiť jedna polievková lyžica napríklad slnečnicového oleja do zeleninového šalátu.
AJ KOKAKOLA
SKRACUJE ŽIVOT
Už vyfajčenie jednej cigarety môže znamenať riziko skrátenia života až o 12 minút, každá plechovka kokakoly, hoci aj diétnej, vraj skráti život o 9 sekúnd. To tvrdí Dr. John Laszlo z Americkej spoločnosti pre boj proti rakovine, ktorý prepočítal rozličné zdravotné riziká a ich možný dosah na skrátenie života. "Úplne vylúčiť zdravotné riziká v našom živote však určite nejde, vyhýbať by sme sa však mali všetkému, čo k vzniku rakoviny prispieva," uznáva Laszlo. Zhruba tri štvrtiny alebo dokonca ešte viac faktorov zvyšujúcich riziko rakoviny je podľa neho podmienených životným prostredím.
STRIEDMOSŤ
Podľa MUDr. Melity Hromadovej z Ústavu experimentálnej endokrinológie v Bratislave je možné práve výskyt kardiovaskulárnych chorôb veľmi výrazne znížiť preventívnymi opatreniami v oblasti výživy. Hlavnou zásadou v stravovaní je striedmosť, vyváženosť a pestrosť stravy. Jedlo by sme mali denne rozložiť do 4 až 5 malých dávok, čo stále mnohí porušujú. Podľa odporúčaných dávok, ktoré sa po roku 1989 upravili, by bolo veľmi vhodné znížiť u našej populácie prívod tukov až o 30 percent, bielkovín o 35 percent, cukru o 30, soli až o 50 percent a, samozrejme, alkoholu. Denný príjem ovocia a zeleniny pre dospelého by mal byť 400 gramov.
ČO NA CHLIEB?
Najpopulárnejším margarínom na Slovensku, v Česku či v susednom Maďarsku je Rama. Ako potvrdil pre SME pracovník výskumného centra tukov v Holandsku, tento rastlinný tuk, ktorý patrí v celej Európe medzi špičkové výrobky, obsahuje v porovnaní s maslom o jednu tretinu menej nenasýtených mastných kyselín. Kto si natiera na chlieb Perlu, robí pre svoje zdravie ešte viac, lebo tá obsahuje tohto tuku ešte menej. Pri kupovaní margarínov si je dobré všímať označenie o obsahu nasýtených a nenasýtených kyselín, ako aj to, či obsahujú konzervačné prísady.
Rama, Perla ani Hera ich neobsahujú.
Autor: uj