Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Súčasťou kongresov bohaté gastronomické služby

Súčasťou konferenčných a kongresových aktivít sú aj gastronomické služby. Často sa poskytujú v rámci kongresových priestorov, hotelov, veľakrát sú však spojené aj s inými atraktívnymi priestormi, prípadne ich možno využiť priamo vo svojej firme. Napokon,

v tejto oblasti sa medze fantázii nekladú.

Na Slovensku sa cateringovými aktivitami zaoberá viacero firiem, vo svojom portfóliu služieb ich majú i hotely či kongresové zariadenia.

Ako nám potvrdila Ing. Jana Janúchová z hotela Forum, prehľad v jednotlivých typoch akcií ľudia získavajú postupne, avšak ešte často si mýlia pojmy banket a recepcia. „Ideálne je, ak je poskytovateľ cateringových služieb odborníkom vo svojej oblasti. Vie poskytnúť klientom dostatok informácií a návrh možností, aké gastronomické služby sú pre ich typ akcie najvhodnejšie.“ Malý prieskum ukázal, že najčastejšie využívanou formou je koktejl, recepcia, teplý bufet a servírované menu. Všetko však závisí od charakteru akcie, čo jej predchádza, resp. nasleduje, od zvolených priestorov. Nasledujúci prehľad má preto urobiť malý pohľad na to, čo jednotlivé druhy akcií predstavujú.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas rokovaní a konferencií sa zvyčajne stretávame s tzv. coffee breakom. Ide o minimálne stravovacie služby poskytované počas malých prestávok v rámci danej akcie. Trvajú zvyčajne 15 až 20 minút. Tomu zodpovedá aj rozsah sortimentu. Najčastej-šie ide o kávu, čaj, nealko nápoje a podľa požiadaviek sa často podávajú malé sladké koláčiky, prípadne slané pečivo, alebo ovocie. V takýchto prípadoch sa zvyčajne nestretávame s obsluhou, avšak v niektorých typoch hotelov je obsluha štandardom. Ponuka občerstvenia sa nachádza zvyčajne vo foyeri pred rokovacími sálami, kde je pripravená na presne stanovený čas po dohode s organizátormi konferencie. Vzhľadom na to, že klasické akcie bývajú od ôsmej do šestnástej, zvykom býva coffee break dvakrát - predpoludním a popoludní, v poslednom období sa obľúbenou stala tzv. welcome coffer, čiže uvítacia káva pred začiatkom podujatia.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičnou súčasťou konferenčných podujatí sú však aj ďalšie akcie - koktejl, recepcia, teplý a studený bufet, banket či raut.

Koktejl, alebo tiež koktejl párty sa obvykle pripravuje pri menej náročných akciách, ako sú napríklad výstavy, vernisáže, koncerty, veľtrhy, prípadne pri ukončení konferencie. Veľakrát sa využíva aj tzv. uvítací koktejl. Znamená občerstvenie podávané formou bufetových stolov. Podľa typu akcie je však možné roznášať jedlá pomedzi ľudí. Sortiment jedál možno skryť pod názov finger food a typické sú svojou miniatúrnou veľkosťou - ide o malé chuťovky, kanapky, malé obložené chlebíčky, malé dezerty. Na koktejloch býva zvykom podávať tzv. welcome drink, ktorým môže byť pohár sektu. Ďalej sa tu objavujú pivo, nealko nápoje, víno, prípadne káva a čaj.

Skryť Vypnúť reklamu

Raut vždy súvisí so spoločenskou udalosťou a je do určitej miery pokračovaním tejto udalosti. Vhodný je napríklad po skončení módnej prehliadky. Tu už býva sortiment jedál širší.

Teplý a studený bufet možno využiť aj na klasický pracovný obed. Môže by ponúkaný so sedením alebo bez sedenia. Pre ľudí je to veľmi vďačná forma, pretože všetko je k dispozícii, čo im umožňuje rýchle sa občerstviť.

Recepcia je vlastne teplý bufet, to znamená, že sa tu podávajú studené i teplé jedlá. Zásadne však platí, že je vždy bez sedenia. Sortiment jedál je tu najbohatší zo všetkých predchádzajúcich alternatív.

Pre väčší počet hostí a pre slávnostné príležitosti sa robí banket alebo galavečera. Banket je vlastne spôsob servírovania jedál na stoly. Hostia sú vždy obsluhovaní a všetko sa deje pri každom stole naraz. V praxi to znamená, že nalievanie nápojov či roznášanie mís s jedlami sa deje pri všetkých stoloch v jednom momente. Podávajú sa aperitívy a malé delikatesy rafinovane poukladané na misy, ktoré sa najskôr roznášajú na stoly a potom sú servírované hosťom na tanier, na rozdiel od galavečere, kedy sa roznášajú hotové porcie na tanieroch jednotlivým hosťom.

Skryť Vypnúť reklamu

V poslednom období sa stali pomerne vyhľadávanými aj akcie realizované v otvorenom priestore, kde je snaha dosiahnuť predovšetkým uvoľnenejšiu a neformálnejšiu atmosféru. Ide predovšetkým o pikniky, grill party, garden party a podobne.

(sbr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  5. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  8. Získaj náskok pred štartom
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  5. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  6. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  8. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 861
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 031
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 9 784
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 773
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 471
  6. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 346
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 143
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 706
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 109
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu