Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Majitelia lyžiarskych škôlv Tatrách chcú tvrdý zákon

Problémy so situáciou okolo lyžiarskych škôl vo Vysokých Tatrách neustávajú. Príletom klientov

z Ruska a Ukrajiny a neustály príliv turistov z Poľska rozpútal boj medzi jednotlivými školami. Majiteľov lyžiarskych škôl na území našich

veľhôr trápi niekoľko problémov, najmä takzvaní čierni lyžiarski inštruktori a neúmerný nárast subjektov, ktoré výuku lyžovania poskytujú.

Podľa Gabriela Jamnického, šéfa lyžiarskej školy JMG, je Štrbské Pleso príliš malým teritóriom na to, aby sa tu uživilo päť škôl. „Najhoršie na tom je, že my robíme aktívny cestovný ruch. To znamená, že do Tatier ťaháme turistov z iných krajín. Potom sa inštruktori z iných škôl alebo “čierni učitelia„ rozbehnú po hoteloch a klientelu si rozoberú. Ak by všetky školy nalákali klientov na dovolenku do Tatier, nech je ich tu aj desať,“ dodal G. Jamnický.

Skryť Vypnúť reklamu

Riaditeľ T-Ski, najväčšej lyžiarskej školy v Tatrách Vladimír Ternavský zasa poukazuje na inú skutočnosť. Drvivá väčšina učiteľov z menších lyžiarskych škôl má iba minimálne, alebo nemá vôbec žiadne vzdelanie. Primeraným vzdelaním často nedisponujú ani samotní majitelia škôl. O týchto faktoch sme sa presvedčili priamo na mieste činu. V jednej nemenovanej škole sme sa vydávali za záujemcu o prácu lyžiarskeho inštruktora. Zaujímali sme sa aj o to, či potrebujeme nejaký stupeň vzdelania. S prijatím nebol problém. Požadovali od nás iba znalosť jazyka. Lyžiarsku techniku si overia s tým, že citujú majiteľa: „Niečo sa na vás nalepí pri výuke a niečo vás naučia skúsenejší učitelia.“

Podľa V. Ternavského vo vyspelých západných krajinách je tento problém vyriešený jednoducho. „Napríklad v Rakúsku dostane licenciu na otvorenie a prevádzkovanie lyžiarskej školy iba ten, kto sa preukáže potrebným vzdelaním, ktoré určujú orgány samosprávneho celku,“ hovorí šéf lyžiarskej školy. Na Slovensku osvedčenie o spôsobilosti vydávajú dve organizácie. Slovenská asociácia profesionálnych učiteľov lyžovania (SAPUL) a Slovenský lyžiarsky zväz (SLZ). Obe organizácie majú vlastnú metodiku výuky a hodnotenia. Najvyššie možné dosiahnuteľné vzdelanie lyžiarskeho inštruktora je pre SAPUL „Á-čko“, v rámci SLZ je to trieda číslo jeden. Vzdelanie SAPUL je navyše uznané aj medzinárodne a členstvo v SAPUL-e, je zároveň členstvom v ISIA (International Ski Instructors Asociation). Na západe je bežné a treba podčiarknuť, že aj legislatívne upravené, že lyžiarsku školu si nemôže otvoriť človek, ktorý má urobený najnižší kurz. Vynikajúco majú tento problém ošetrený napríklad horskí vodcovia. Niečo podobné by sme potrebovali aj my. Myslím si, ale, že by sme to nemali riešiť na celoslovenskej úrovni. Legislatívne normy by mali byť prijaté na úrovni novovzniknutých vyšších územno-správnych celkov. Nikoho v Bratislave predsa nezaujíma, čo potrebujú lyžiarski inštruktori v Tatrách,“ vyslovil myšlienku V. Ternavský. Záverom dodal, že zo strany majiteľov lyžiarskych škôl existujú snahy o to, aby sa niektoré zákonné normy prijali aj na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

OLIVER ONDRÁŠ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 616
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 105
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 169
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 118
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 859
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 636
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 533
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 954
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 947
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu