Ako jedli poddaní

Ani na dedinách sa však väčšinou nehladovalo, pravda, s výnimkou tzv. hladových čiže neúrodných rokov. V niektorých sedliackych domoch boli bežné štyri chody na obed aj na večeru. Zo susedných Čiech pochádza nariadenie z konca 15. storočia, že žiadny ...




Ani na dedinách sa však väčšinou nehladovalo, pravda, s výnimkou tzv. hladových čiže neúrodných rokov. V niektorých sedliackych domoch boli bežné štyri chody na obed aj na večeru. Zo susedných Čiech pochádza nariadenie z konca 15. storočia, že žiadny sedliak nemá podávať viac ako 5 chodov, všetky chody navyše boli potrestané pokutou. Skladbu jedálneho lístka môžeme rekonštruovať len veľmi približne, pretože neexistuje žiadna stredoveká kuchárska kniha pre sedliacke obyvateľstvo. A tak sme odkázaní len na útržkovité informácie. Jedlo sa mäso domácich zvierat a hydiny, ryby, mlieko, vajcia, syry, slanina, masť, krúpy, kapusta (aj kyslá), mak, huby. Obľúbený bol hrach, pohánka, šošovica a zelenina, z ktorých sa varili prívarky, častý pokrm na sedliackych stoloch. Ako korenie sa používali bylinky, napríklad materina dúška, o ktorej sa verilo, že dodáva silu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Základom sedliackej kuchyne však bol chlieb a múčne jedlá. Čím nižšie na spoločenskom rebríčku, tým väčšia bola spotreba chleba. Chlieb bol čierny, do múky sa pridávali otruby (v hladových rokoch aj žalude). Z obilnín sa pripravovalo mnoho druhov kaší (ani zďaleka sa však neponášali na kaše, ktoré sa objavovali na panských stoloch). Pochúťkou bola sladká kaša s medom, ktorú niekedy rozdávala vrchnosť chudobným. Bežnejšie boli slané kaše z obilnín, a predovšetkým najrozšírenejšia a najznámejšia kaša chudobných, kyselica (pripravovala sa aj ako polievka), ktorá prežila až do dnešných dní. Jedla sa u nás aj v Čechách, odkiaľ sa rozšírila napríklad aj do Rakúska (jedlo sa tam nazývalo „giselitze“).

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 344
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 912
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 169
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 751
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 218
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 696
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 607
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu