Bratislavská Rača už po stáročia patrí medzi najvýznamnejšie vinárske oblasti na Slovensku a račiansku Frankovku poznajú odborníci v celej Európe. Jedným z tých Račanov, ktorí sa po novembri 1989 rozhodli naplno venovať vinárskej profesii, je aj Alojz Zvozil. Slovám kamarátov, ktorí mu závidia každodenný kontakt s lahodným mokom, sa len smeje, pretože ako sám hovorí, "opitá hlava neurobí nič dobré". A o vinohrady a víno sa treba starať každý deň od rána do večera, navyše, vo vinárskej pivnici musí byť čistota a poriadok. O svoje vinohrady sa Alojz Zvozil stará naozaj dobre, čo vidno na prvý pohľad v porovnaní s družstevnými. S tohtoročnou úrodou je spokojný, podľa neho sa kvalitou i množstvom vyrovná vynikajúcej úrode z roku 1991. Pýchou každého vinára je pivnica plná sudov s vínom. V pivnici Alojza Zvozila odpočívajú v sudoch Frankovka, Tramín, Bourgogne, Müller Thurgau, Zelený veltlín a Rýnsky rizling, ktorý je jeho najobľúbenejším vínom. Okrem toho v pivnici bublajú rôzne druhy burčiakov. Spokojnosť s tohtoročnou úrodou kalia iba zlodeji, ktorí si z vinohradu stihli odviezť niekoľko sto kilogramov hrozna, a to potom pravdepodobne predali vo výkupni. Aké víno je podľa vinára Alojza Zvozila dobré? Hlavne musí byť suché, aby nezaťažovalo žalúdok a slúžilo naozaj na zdravie. Sladkým vínam sa dobrý vinár vyhne na sto honov.
Autor: Andrej Ďuríček