Mnohoročné úsilie vedca Andrého Gérarda z francúzskeho Ústavu pre výskum mora bolo konečne korunované úspechom - podarilo sa mu vypestovať ustricu konzumovateľnú po celý rok. Informuje o tom britský denník The Guardian. Pre Francúzsko, kde sa každoročne skonzumuje 150 miliónov tuctov týchto dvojškrupinových mušieľ s afrodiziakálnymi účinkami, je to priamo "perla" nesmiernej ceny. Milovníkov tejto delikatesy však až doteraz čakal každoročne od mája do augusta pôst. Dokonca aj tí najhorlivejší pojedači ustríc si nechávajú v tomto štvormesačnom reprodukčnom období ustríc "zájsť chuť", pretože ich mäso je mastné a ich škrupina sa plní mliečnou zakalenou tekutinou. Gérardovmu vedeckému tímu sa však podarilo vypestovať mladé mäkkýše s dvojnásobne vyšším počtom chromozómov. Výsledkom spárenia s ich "nezrekonštruovanými" príbuznými by mala byť prvá prirodzene neplodná ustrica. "Znamená to, že tieto ustrice nebudú mrhať svojou energiou na rozmnožovanie," tvrdí André Gérard. "Namiesto toho budú rásť a zostanú po celý rok netučné a lahodné." Chuťové testy s neplodnými ustricami, ktoré uskutočnili v Nantes, ukázali, že ani tí najväčší gurmáni neboli schopní zistiť rozdiel. Neplodné ustrice sa budú ľahšie prepravovať ako ich plodný druh, ktorý má pri nakladaní do košov sklon podliehať panike.
Autor: The Guardian/ČTK