Genetické inžinierstvo poteší tentoraz gurmánov

Mnohoročné úsilie vedca Andrého Gérarda z francúzskeho Ústavu pre výskum mora bolo konečne korunované úspechom - podarilo sa mu vypestovať ustricu konzumovateľnú po celý rok. Informuje o tom britský denník The Guardian. Pre Francúzsko, kde sa každoročne .

Mnohoročné úsilie vedca Andrého Gérarda z francúzskeho Ústavu pre výskum mora bolo konečne korunované úspechom - podarilo sa mu vypestovať ustricu konzumovateľnú po celý rok. Informuje o tom britský denník The Guardian. Pre Francúzsko, kde sa každoročne skonzumuje 150 miliónov tuctov týchto dvojškrupinových mušieľ s afrodiziakálnymi účinkami, je to priamo "perla" nesmiernej ceny. Milovníkov tejto delikatesy však až doteraz čakal každoročne od mája do augusta pôst. Dokonca aj tí najhorlivejší pojedači ustríc si nechávajú v tomto štvormesačnom reprodukčnom období ustríc "zájsť chuť", pretože ich mäso je mastné a ich škrupina sa plní mliečnou zakalenou tekutinou. Gérardovmu vedeckému tímu sa však podarilo vypestovať mladé mäkkýše s dvojnásobne vyšším počtom chromozómov. Výsledkom spárenia s ich "nezrekonštruovanými" príbuznými by mala byť prvá prirodzene neplodná ustrica. "Znamená to, že tieto ustrice nebudú mrhať svojou energiou na rozmnožovanie," tvrdí André Gérard. "Namiesto toho budú rásť a zostanú po celý rok netučné a lahodné." Chuťové testy s neplodnými ustricami, ktoré uskutočnili v Nantes, ukázali, že ani tí najväčší gurmáni neboli schopní zistiť rozdiel. Neplodné ustrice sa budú ľahšie prepravovať ako ich plodný druh, ktorý má pri nakladaní do košov sklon podliehať panike.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: The Guardian/ČTK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 349
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 881
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu