Základnou surovinou na jej výrobu je ovčí hrudkový syr vyrobený z čerstvo nadojeného ovčieho mlieka tradičnými postupmi vo vysokohorskom prostredí. Práve kvalitný ovčí syr dáva základ dobrým senzorickým vlastnostiam bryndze. Druhou základnou zložkou pri výrobe nízkotučnej letnej i zimnej bryndze podľa slov generálneho riaditeľa mliekarne Jána Blcháča je mliekarenský hrudkový syr vyrobený z kravského mlieka. Na zvýraznenie ovčej chuti do kravského mlieka pridávajú mliekarenské kvasinkové kultúry získané z ovčieho mlieka.
Klasická plnotučná bryndza obsahuje približne 20 percent mliečneho tuku a jeho výrazné zníženie pre nízkotučnú bryndzu dosahujú modifikáciou výrobného postupu, pričom chuťou, vôňou i vzhľadom sa vôbec nelíšia. Bryndzu Liptáci balia aj do porcelánových téglikov, ktoré sú efektným darčekom a suvenírom.
Autor: SME - jf