TURZOVKA (TASR) - Zvýšenie podielu výroby Dia programu v najbližších šiestich mesiacoch zo súčasných 10 percent celkovej produkcie na 30 až 40 percent pripravuje Konzerváreň Kysuca, spol. s r. o., v Turzovke. Podľa riaditeľa spoločnosti Jána Gáleta bol tento druh výrobkov u nás ešte nedávno dosť neperspektívny, pretože obchod oň nejavil záujem. V súčasnosti je však trend vývoja opačný, a tak ho chce Konzerváreň Kysuca, ako tradičný a jeden z mála producentov tohto sortimentu, posilniť. Konzerváreň Kysuca dosahuje terajšou výrobou 80 až 100 druhov kompótov, džemov, sterilizovanej zeleniny a sirupov ročný obrat okolo 60 miliónov korún. Jedným z najžiadanejších turzovských výrobkov sú spracované lesné plody, predovšetkým čučoriedky a brusnice, ktoré fabrika v tejto sezóne vykupovala z celých Kysúc. Turzovská spoločnosť zamestnáva 60 stálych pracovníkov (90 percent žien) a sezónne priberá ďalších 40 až 50. Vyše 60 percent tamojšej konzervárenskej výroby tvorí ručná, manufaktúrna práca.