Ing. Jaroslav MACÍK, riaditeľ š.p. Tokaj, Slovenské Nové Mesto: "V pondelok sme začali so zberom najsladšieho komponentu budúceho slovenského tokajského - muškátu na hone Výskumná v oblasti Malej Tŕne. Má 18-19 stupňovú cukornatosť. Do konca týždňa príde na rad furmint a lipovina z honov Čelejka a Piliš, kde máme 17-18 stupňovú cukornatosť. Vínna réva bola pod tlakom chorôb, preto očakávame o 500 ton nižšiu úrodu ako vlani, no ak vydrží slniečko ešte zo dva - tri týždne, podstatne stúpne jej kvalita. Rekordných 21 stupňov cukornatosti z minulých rokov sa však už nepodarí prekročiť. Obhospodarovaných 400 hektárov viníc by sme mohli zvýšiť na 723 uznaných v slovenskej tokajskej oblasti, no nedostáva sa financií. Medzinárodné dohody nám zatiaľ bránia vyvážať slovenské tokajské do zahraničia okrem Českej republiky. Vzorkové kolekcie však mali úspech u našich budúcich potencionálnych odberateľov v Dánsku a Japonsku."
Ladislav DOBOŠ, vedúci divízie a.s. Víno Košice, Moldava nad Bodvou: "Hrozno zvážame už od štvrtka z oblastí Jablonova, Hrhova, Čečejoviec i od Bátky neďaleko Rimavskej Soboty. Úroda sa ukazuje veľmi kvalitná, šedé burgundské má 17-percentnú cukornatosť. Očakávame, že sa nám z neho vydarí nadštandardne kvalitné rulandské biele i sivé vínko. Na našich tridsiatich hektároch viníc zbierame aj frankovku a vavrinecké, z ktorého urobíme obľúbené červené rubeso."
Ing. Dušan HAŽÍR, riaditeľ a spolumajiteľ Múzea vín, Prešov: "Z informácií, ktoré mám od vinohradníkov z územia celého bývalého Československa usudzujem, že tam, kde sa dobre starali o vinice očakávajú nadpriemernú úrodu. Mala by to byť po uplynulých slabších rokoch dobrá správa, lebo keď bude väčšia ponuka, odrazí sa to v cenách prinajmenšom tak, že nestúpnu. Zo skúsenosti viem, že importovaným vínam v cenách zhruba po stovke i viac za fľašu holduje len neveľa fajnšmekrov. Ak vinári dobre ošetria tohtoročnú úrodu očakávam, že sa jeho kvalita prejaví aj v lepšom odbyte a na našom vyššom obrate."
Jaroslav OSTROŽOVIČ, obchodník s vínom, Slovenské Nové Mesto: "Očakávame o 20-30 percent nižšiu úrodu, no podstatne vyššiu kvalitu než vlani, keď súhrn nepriaznivých okolností dovolil vyrobiť z muštov s 13-15-percentnou cukornatosťou len stolové druhy vína. V tomto roku sa nám darí tlačiť našich dodávateľov do neskorších termínov začatia zberu, veď keď Maďari začínajú so zberom, naši už bývajú v polovici. Je krásna jeseň, ráno je vysoká rosa a hustá hmla, no o siedmej je už 13 stupňov tepla - ideálnejšie podmienky na tvorbu cibéb si ani neviem predstaviť. Verím, že aj vinohradníci oželejú stratu na úrode, lebo im za kvalitnejšie hrozno budeme môcť viac zaplatiť."
Autor: fl