e Selce na Partizánskej ulici v Banskej Bystrici zistili, že obsah alkoholu v tuzemskom rume bol nižší o 17,92 percenta. V 35 kontrolovaných prevádzkach odobrali aj vzorky na rozbor. Narušenie akosti liehovín zistili v 14 prípadoch, čo je 40 percent kontrolovaných. Senzorický a analytický rozbor ukázal zo 76 odobratých vzoriek rozčapovaných liehovín a zo 60 kontravzoriek nedostatky u 26 vzoriek a dvoch kontravzoriek. Vo väčšine prípadov išlo o zníženie alkoholu v liehovinách a v troch prípadoch dokonca o alkohol neznámeho pôvodu (!). Podľa jedného z pracovníkov SOI je verejným tajomstvom, že najmä v pohostinstvách nižších cenových skupín, rôznych bufetoch a v stánkoch sa vyskytuje popri liehovinách od legálnych výrobcov aj čierny alkohol. Zaužívanou praxou niektorých vedúcich pohostinských zariadení je, že časť konzumných liehovín (borovička, rum, vodka) nakupujú legálnou cestou, aby boli krytí faktúrami, a časť u priekupníkov s čiernym alkoholom. Keďže je podstatne lacnejší ako liehoviny od legálnych výrobcov, čo samo osebe umožňuje získať neoprávnený zisk, je veľkým lákadlom, pre ktoré sú mnohí ochotní podstúpiť aj isté riziko.