BANSKÁ BYSTRICA (SITA) - Tradičnou črtou a zamestnaním obyvateľov Pohronia je ovčiarstvo a s ním spojená výroba bryndze a syrových výrobkov. Najstarším a dodnes fungujúcim podnikom na Slovensku je Bryndziareň a mliekareň, spol. s r. o., Peter Molec vo Zvolenskej Slatine. V tomto roku uplynuli už viac ako dve storočia odvtedy, ako zo Starej Turej prišiel do Zvolena Peter Molec a začal tam v budove starej pošty "bryndziarčiť". V roku 1797 sa presťahoval do Zvolenskej Slatiny. Podnikateľský duch prvého majiteľa firmy bryndzu preniesol aj do Viedne. V roku 1892 zaviedol Teodor Valo zo Zvolena do predaja mäkkú roztierateľnú bryndzu, akú poznáme dnes. Keď v roku 1929 zaviedli vo Zvolenskej Slatine elektrinu, rozšírili Molecovci výrobu o taviareň syrov. Okrem Zvolenskej Slatiny vznikli filiálky na výrobu syrov aj v Šimonovciach a v Čačíne pri Banskej Bystrici, kde sa vyrábal slovenský plnotučný syr trapist. V roku 1949 dali predstavitelia moci bryndziareň pod správu družstva hospodáriaceho s poľnohospodárskymi výrobkami. Peter Molec s rodinou dostal príkaz na vysťahovanie zo Zvolenskej Slatiny. Ku koncu komunistickej éry patril podnik pod Agrokombinát Liptov, ktorý riadil bryndziareň až do roku 1991, keď nadobudol platnosť zákon o reštitúciách. Potomkovia Molecovcov požiadali o vrátenie majetku. Bezplatne im vrátili iba pozemky, budovy a rodinný dom.