Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Inej cesty asi niet

Producenti cukrovej repy i cukru sú znepokojení zostatkami zásob z vlaňajška aj tohtoročnou úrodou, ktorá sa pokladá za nadpriemernú. Odhady o tom, aká bude konečná bilancia prebytkov v budúcom roku, sa líšia - od štyridsať do stodvadsaťtisíc ton. Najreál

nejší odhad však je asi šesťdesiattisíc ton, pretože z vlaňajška je tu okolo štyridsaťtisíc ton cukru, tento rok sa vyprodukuje asi o šesťdesiattisíc viac, než stačí Slovensko ročne spotrebovať. Z novej produkcie sa však trh saturoval len vtedy, keď nezostali ročné zásoby. Spotrebu, najmä v závere roka, nestačí pokryť nová úroda a je reálne, že vlaňajší prebytok sa do konca roka vyčerpá. Zostane teda tohtoročná nadprodukcia. Cynici trdia, že spotrebovať ju do úrody 1988 by nebolo problémom, keby na cukrovom trhu panovali trhové pomery, teda pružné obchodnícke narábanie s cenami. Ak sa nadprodukcia uloží s tým, že jej cenu nik nezníži, priemyselní spotrebitelia si dovezú cukor zo zahraničia, kde je jeho cena výrazne nižšia. Cukrovarníci sami sa už v tomto roku zamýšľajú nad potrebou limitovať cenu svojej produkcie (ale aj výkupnú cenu, ktorá ju podmieňuje). Neraz siahajú k opatreniam, ktoré sú na prvý pohľad protirečivé - prémie za vyššie dodávky. Treba si však uvedomiť, že ide o prémie za vyššie dodávky z nezmenenej osiatej plochy, teda o prémie za intenzifikáciu prvovýroby. Inej cesty zrejme niet. Mnohých producentov sa to zrejme dotkne, pretože ešte stále nezabudli na odmeny a ocenenia straníckych orgánov pri zbere "bieleho zlata". Ak však je dopyt po domácom cukre nižší, ako bol pred rokmi, nemožno z toho viniť len priaznivcov zdravej výživy. Niežeby sme konzumovali cukru menej. Sú ale aj lacnejšie zdroje. Ak sa chcú naši producenti do tejto skupiny zaradiť a udržať v nej, majú len jednu šancu. Intenzifikáciu. Dvesto ton repy zo štyroch hektárov nevyhnutne musí byť lacnejších ako dvesto ton z piatich...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu