nejší odhad však je asi šesťdesiattisíc ton, pretože z vlaňajška je tu okolo štyridsaťtisíc ton cukru, tento rok sa vyprodukuje asi o šesťdesiattisíc viac, než stačí Slovensko ročne spotrebovať. Z novej produkcie sa však trh saturoval len vtedy, keď nezostali ročné zásoby. Spotrebu, najmä v závere roka, nestačí pokryť nová úroda a je reálne, že vlaňajší prebytok sa do konca roka vyčerpá. Zostane teda tohtoročná nadprodukcia. Cynici trdia, že spotrebovať ju do úrody 1988 by nebolo problémom, keby na cukrovom trhu panovali trhové pomery, teda pružné obchodnícke narábanie s cenami. Ak sa nadprodukcia uloží s tým, že jej cenu nik nezníži, priemyselní spotrebitelia si dovezú cukor zo zahraničia, kde je jeho cena výrazne nižšia. Cukrovarníci sami sa už v tomto roku zamýšľajú nad potrebou limitovať cenu svojej produkcie (ale aj výkupnú cenu, ktorá ju podmieňuje). Neraz siahajú k opatreniam, ktoré sú na prvý pohľad protirečivé - prémie za vyššie dodávky. Treba si však uvedomiť, že ide o prémie za vyššie dodávky z nezmenenej osiatej plochy, teda o prémie za intenzifikáciu prvovýroby. Inej cesty zrejme niet. Mnohých producentov sa to zrejme dotkne, pretože ešte stále nezabudli na odmeny a ocenenia straníckych orgánov pri zbere "bieleho zlata". Ak však je dopyt po domácom cukre nižší, ako bol pred rokmi, nemožno z toho viniť len priaznivcov zdravej výživy. Niežeby sme konzumovali cukru menej. Sú ale aj lacnejšie zdroje. Ak sa chcú naši producenti do tejto skupiny zaradiť a udržať v nej, majú len jednu šancu. Intenzifikáciu. Dvesto ton repy zo štyroch hektárov nevyhnutne musí byť lacnejších ako dvesto ton z piatich...