Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

RECEPTY NA VIANOČNÝ STÔL

Moravská rybacia polievka

2 hlavy z kaprov, ikry, mlieč, 1 chvostová porcia kapra, 3 zrnká nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, pol bobkového listu, soľ, 2 l vody, 100 g koreňovej zeleniny, 2 lyžice oleja, 30 g masla, 30 g múky na zápražku, zelený petržlen, korenie Vitana, 1 starší rožok a 1 lyžica oleja na opečenie.

Hlavy z kaprov sparíme vriacou vodou. Odstránime žiabre aj oči a dáme variť spolu s ikrami a mliečom. Pridáme chvostovú porciu kapra, v ktorej je viac kostičiek. Vývar okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a varíme pol hodiny. Potom vývar precedíme do inej nádoby a uchováme v teple. Uvarené rybie mäso zbavíme dôkladne kostičiek a posekané vložíme do vývaru. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na polcentimetrové kocky, opražíme do zlatista na oleji a vložíme do vývaru. Z masla a múky pripravíme žltú zápražku. Rozmiešame trochou studenej vody a vlejeme do polievky. Povaríme spolu 20 minút, dochutíme zeleným peržlenom a korením Vitana. Starší rožok pokrájaný na kocky a opečený na oleji vložíme do tanierov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor na cibuli

1 menší kapor, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, 40 g masti, 40 g oleja, 3 cibule, sardelová pasta, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 0,2 l červeného dezertného vína, karí korenie.

Kapra rozporcujeme, osolíme a okoreníme, posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a z obidvoch strán opražíme na masti. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme sardelovú pastu, rajčiakový pretlak a porcie opraženého kapra. Podlejeme dezertným vínom a udusíme do mäkka. Nakoniec ochutíme karí korením.

Vyhnianska vianočná bábovka

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, menej ako 2 dl oleja, 1 dl vlažnej vody, sneh z 5 bielkov, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukor, citrónová kôra, 50 g hrozienok, 50 g hrubo sekaných orechov a lieskovcov, 50 g kandizovanej pomarančovej kôry.

Skryť Vypnúť reklamu

Žĺtky, cukor, olej a vodu zmiešame, pridáme múku a prášok do pečiva, hrozienka, orechy, nadrobno pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, trochu strúhanej citrónovej kôry z čerstvého citróna a do zmesi zľahka primiešame tuhý sneh z 5 bielkov. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou, naplníme cestom. Pečieme v málo vyhriatej rúre zvoľna asi hodinu.

Vege-vianočné menu

Kapustnica s hubami

1 kg kyslej kapusty, 5-10 dkg sušených húb, 100 g údeného tofu, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 zemiak, bezvaječnej cestoviny

Kyslú kapustu premyjeme, posekáme a necháme variť 1 hodinu. Po polhodine pridáme vriacou vodou premyté sušené huby. Medzitým si usmažíme cibuľu s korením a červenou paprikou, ktorú pridáme do vriacej polievky. Ďalej pridáme cesnak a postrúhaný surový zemiak. Vedľa si zatiaľ opražíme doružova na troche oleja múku, zalejeme studenou vodou a pridáme do kapusty. Na záver môžeme pridať posekané údené tofu. Povaríme ešte 10 minút. Osobitne uvaríme bezvaječné cestoviny, ktoré si možno podľa chuti pridať do kapustnice.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyprážané podkovičky

1 brokolica, 1 karfiol, 2 balíčky tofu, 100 g ovsených vločiek, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, strúhanka z grahamových rožkov, koreniny.

Uvarenú brokolicu a karfiol najemno pomelieme, pridáme tofu, ovsené vločky, podľa potreby strúhanku a koreniny, ďalej pokrájanú cibuľu a cesnak. Zo všetkého vymiešame masu a z nej tvarujeme podkovičky, ktoré obalíme v strúhanke. Podkovičky vyprážame na oleji alebo poukladáme na veľký plech vymastený olejom a upečieme v rúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 928
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 137
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 239
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 672
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 865
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 861
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 005
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 791
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 275
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu