, tu konzumujú najmä v domácnostiach katolíkov, pretože ide o pôstne jedlo. Aj keď nás od najkrajších dní v roku delí ešte pár dní, na tohtoročnom sladkom predvianočnom trhu sa už objavujú aj novinky, ktoré gazdinkám uľahčia sviatočné prípravy. Jednou z noviniek sú tzv. páperové koláče z Podvihorlatských pekární a cukrární, spol. s r. o., z Humenného. "Ide o páperovo jemné koláče z kysnutého cesta, ktoré odjakživa patria k pýche gazdiniek. My sme ich začali vyrábať pred niekoľkými týždňami," povedal SME Emil Dzugas, vedúci oddelenia marketingu. Humenčania vyrobia pre severovýchod Slovenska aj ďalšie typické vianočné sladkosti - vianočky, bábovky a mazanec. Širokým sortimentom medovníkov zásobili predvianočné predajne i pekári rožňavskej pekárne Granum a rozširuje sa i ponuka drobného čajového pečiva v špeciálnej vianočnej úprave, ktorou trh spestrujú veľké pekárne i menší výrobcovia. Predvianočné pečenie uľahčuje aj ponuka hotových ciest, napríklad lístkového, štrúdľového a ďalších, ako i polotovary, napríklad trubičky, ktoré treba už iba naplniť.
Autor: SME-eb