V kuchyni s moderátorkou Adrianou Kmotríkovou

Adriana Kmotríková nepatrí k tým, čo sa naučili variť už v detstve. "Bývali sme so starou mamou, ktorá varila veľmi rada, pripravovala aj niekoľko jedál denne. Dosť často varila aj mama, takže v kuchyni som bola ako piate koleso na voze," hovorí moderáto

Narodila sa v roku 1970 v Košiciach, kde vyštudovala gymnázium. V štúdiu pokračovala na VŠ ekonomickej v Bratislave, kde po troch rokoch štúdium ukončila. Paralelne študovala a externe pracovala ako televízna hlásateľka v STV. Od roku 1991 bola už internou zamestnankyňou. Okrem hlásateľstva moderovala aj programy Správny kľúč a Veľká hra. Od roku 1994 do roku 2004 bola na materskej dovolenke. V tomto období sa na televízne obrazovky vrátila iba na dva roky. Teraz pracuje ako moderátorka Novín hlavného spravodajstva televízie JOJ. Medzi jej záľuby v lete patrí bicyklovanie, plávanie a v zime lyžovanie. Jednou z jej záľub je aj hra na klavír. Rada počúva hudbu, číta knihy a relaxuje. Má 4,5 ročného syna Tomáška a 3,5 ročnú dcéru Lindu Máriu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Adriana Kmotríková nepatrí k tým, čo sa naučili variť už v detstve. "Bývali sme so starou mamou, ktorá varila veľmi rada, pripravovala aj niekoľko jedál denne. Dosť často varila aj mama, takže v kuchyni som bola ako piate koleso na voze," hovorí moderátorka.

Počas vysokoškolského štúdia v Bratislave bývala na internáte a istý čas aj v ubytovni. S varením sa veľmi netrápila, pretože ako externá hlásateľka v STV sa stravovala prevažne v televíznej jedálni. Až keď začala bývať so svojím budúcim manželom, zistila, že varenie nie je veľký problém. "Prvé pokusy som neustále konzultovala s mamou po telefóne. Bola to paradajková či kuracia polievka. Neskôr som sa naučila robiť kurča na masle. Dovtedy som vedela pripraviť len palacinky a vyprážané jedlá."

SkryťVypnúť reklamu

Adriana hovorí, že ako dieťa bola presne taká, ako sú dnes jej deti. Takmer nič jej nechutilo a v jedle si vyberala. Nemala rada najmä prívarky, špenát a šošku. Naopak, chutila jej krupicová kaša s grankom poliata maslom, palacinky a koláče.

Po rokoch na internáte začala dbať na zdravé stravovanie až vtedy, keď sa jej narodili deti. Dovtedy jedla len svoje obľúbené jedlá.

Deti milujú mäso

Dnes kvôli deťom varí takmer každý deň. Najviac im chutí mäso s ryžou. "Deti nemajú rady, keď sa zmieša viac chutí. Ak pridám do jedla tri ingrediencie, už im nechutí. Najčastejšie robím mäso. Pripravujem ho na úplne jednoduchý spôsob - iba posolené, bez korenia. Často varím tiež špagety a cestoviny. Palacinky a sladké jedlá im veľmi nechutia."

SkryťVypnúť reklamu

Sladké jedlá ani žiadne netradičné recepty, ako napríklad mäso s ananásom, Adriana nevarí. "Nepokúšam sa o ázijskú kuchyňu, máme radšej naše stredoeurópske jedlá."

Chutia jej morské živočíchy

Moderátorke však veľmi chutia morské živočíchy, ktoré si rada vychutnáva najmä na dovolenkách v zahraničí. Okrem tých, ktoré sa podávajú surové.

Najmenej obľubuje grécku kuchyňu. "Gréci robia veľmi veľa šalátov. Nakoniec z toho vznikne zmes chutí, ktorá mi vôbec nesedí."

Veľmi rada má, naopak, portugalskú a španielsku kuchyňu, pretože používajú veľa rýb a darov mora. Chutí jej tiež francúzsky jedálny lístok s množstvom zeleniny, morských živočíchov, rýb a rôznych druhov rybacích a zeleninových polievok s cesnakom. Adriana s úsmevom spomína na svoje najdrahšie jedlo, ktoré si dala s kamarátkou počas dovolenky vo Francúzsku.

SkryťVypnúť reklamu

"V jednej reštaurácii sme chceli ochutnať niečo, čo sme ešte nikdy nejedli. Objednali sme si teda homára. Po jeho očistení, vylúpnutí z klepiet nám však na zjedenie zostali štyri trojcentimetrové kúsky mäsa. Bol to pôžitok, naozaj to bolo veľmi chutné." Lenže, až potom zistili, že si objednali jedlo za päťtisíc korún.

Odvtedy Adriana po takom drahom pôžitku z jedla už netúži.

Nechutí jej čína po slovensky

Občas sa kvôli práci musí stravovať aj v reštauráciách. Je však podľa nej veľmi ťažké dostať tam niečo zdravé, chutné a zároveň diétne, preto si radšej dáva ťažké, smotanové jedlá, ktoré sú aspoň chutné. "V reštauráciách sa vo výbere jedál nebojím aj experimentovať. Objednám si jedlá, ktoré som doma nikdy nerobila. Príkladom je mäso s nivou."

SkryťVypnúť reklamu

V slovenských reštauráciách si nerada objednáva čínu. "Je to totiž väčšinou len pokus o čínske jedlo, preto mi to nechutí. Aj mnohé "talianske špeciality" v slovenskom podaní majú často ďaleko od Talianska."

V hektickom pracovnom kolotoči sa nevyhne ani pizzériám či fast foodom, aj keď vie, že táto strava nie je zdravá.

Vôňa slovenských jedál

K slovenským zabíjačkovým jedlám má síce dobrý vzťah, ale na chuť jej prídu len občas. Viac ju láka ich vôňa ako chuť. "Pri takej príležitosti, ako je napríklad zabíjačka, kde je veľa mäsa, čerstvo upečených klobás, jaterníc, vždy priberiem aspoň dve kilá. Veľmi ma totiž oslovuje najmä vôňa týchto jedál."

Bryndzové halušky či pirohy si rada objednáva len v typických slovenských reštauráciách. Doma ich nepripravuje, viac jej totiž chutia v kolibe. Z detstva si veľmi rada spomína na vôňu pirohov na sladko, s lekvárom alebo tvarohom, ktoré pripravovali jej babky.

SkryťVypnúť reklamu

Má rada aj grilované jedlá. Na svoju narodeninovú grilpárty sa teší už teraz, hoci bude až v júli. Kedysi zvykli s priateľmi grilovať na chate v Senci celé leto. "Obmieňali sme kuracie stehná, ryby, najčastejšie úhora s grilovacím korením, to boli neskutočné lahôdky. Výborné však boli aj zemiaky v alobale pečené v pahrebe, ktoré sme jedli s maslom a kyslou smotanou."

Chudla s tukožrútskou polievkou

Od malička bola štíhla. Stará mama jej vravievala, že musí viac jesť, pretože je samá ruka, samá noha. Viac pribrala až po narodení dcérky Lindy, zrazu mala o 11 kíl viac než predtým. "Uvedomila som si to, keď mala Linduška už niekoľko mesiacov. Okamžite som si teda navarila veľký hrniec kapustovej "tukožrútskej" polievky, ktorú som potom jedla niekoľko dní. Vynechala som pritom najmä sladkosti, ktoré ináč milujem, a v priebehu niekoľkých dní som schudla šesť kíl." Tá polievka bola vraj taká dobrá, že ju s ňou jedla celá rodina. Odvtedy má Adriana rovnakú váhu a kilá späť nepribrala.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - PAVOL FUNTÁL

Recepty moderátorky Adriany Kmotríkovej

Kuracie stehná na kyslej kapuste

6 až 10 horných kuracích stehien, 1 kg kyslej kapusty, 150 g údenej slaniny, 2-3 polievkové lyžice šľahačkovej smotany, soľ, čierne korenie, vegeta, červená mletá paprika, karí korenie, korenie na kurča, rasca

Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Zo všetkých strán ich osolíme, okoreníme, posypeme trochou vegety, červenej mletej papriky, rascou, karí korením a zmesou na kurčatá. Dno jenskej misy alebo pekáča obložíme plátkami slaniny, na ne poukladáme kyslú kapustu, do nej položíme okorenené stehná, ktoré prikryjeme plátkami slaniny a potom kyslou kapustou. Posypeme trochou červenej papriky a polejeme 2-3 polievkovými lyžicami šľahačkovej smotany. Vo vopred vyhriatej rúre pečieme prikryté 1 až 1 a pol hodiny pri 200 stupňoch. Krátko pred dopečením odokryjeme. Ako prílohu podávame zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Srnčie stehno na smotane

1,5 kg srnčieho, danielieho alebo iného mäsa z diviny, soľ, čierne korenie, korenie na divinu (rozmarín, tymián), 1 bobkový list, 10 bobuliek rozdrveného jalovca, 10 bobuliek rozdrveného zeleného korenia, nové korenie, 2 polievkové lyžice ríbezľového kompótu alebo džemu, dve polievkové lyžice bravčovej masti, 100 g slaniny nakrájanej na plátky, 3 polievkové lyžice kyslej smotany, 1-2 polievkové lyžice hladkej múky na zahustenie, 1 cibuľa, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 2,5 dl červeného vína

Srnčie, danielie alebo iné mäso z diviny umyjeme, posolíme, posypeme čiernym korením a korením na divinu. Do pekáča dáme 1 až 2 polievkové lyžice bravčovej masti, vložíme pripravené mäso vcelku a zvrchu a z bokov ho obložíme plátkami slaniny. Podlejeme

SkryťVypnúť reklamu

1 dl vody. Celé to prikryjeme a vložíme na rošt do rúry vyhriatej vopred na 250 stupňov. Po pol hodine môžeme teplotu znížiť na 200 stupňov. Keď začne vypečená šťava hnednúť (asi po 20-30 minútach), mäso podlejeme 1,5 dl červeného vína a zmesou polievkovej zeleniny pokrájanej na malé kocky (1 mrkva, 1 petržlen, pol zeleru, 1 cibuľa, 1 pór, 1 bobkový list). Opäť vložíme do rúry. Mäso postupne podlievame zvyšným 1 dl červeného vína alebo vodou. Asi 10 minút pred dokončením pečenia posypeme 5 rozdrvenými guľôčkami nového korenia, 10 rozdrvenými guľôčkami jalovca a 10 rozdrvenými guľôčkami zeleného korenia. Ak je mäso mladšie, vyberieme ho z rúry po dvoch hodinách, ak je staršie, necháme ho piecť 2 a pol až 3 hodiny. Pekáč udržiavame v teple. Šťavu z výpeku rozriedime asi 1dl prevarenej vody. Celé to precedíme cez sito a výpek zahustíme 2 polievkovými lyžicami kyslej smotany zmiešanej s trochou vody a 1-2 polievkovými lyžicami hladkej múky. Posolíme a okoreníme čiernym korením. Na miernom ohni chvíľu miešame. Pridáme 2 polievkové lyžice ríbezľového kompótu alebo džemu. Do takto pripravenej omáčky pokrájame mäso na plátky. Podávame s knedľami.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustová tukožrútska polievka

Vo veľkom hrnci (asi 10 l) necháme zovrieť vodu, do vriacej vody vysypeme nadrobno nakrájanú kapustu a rôznu zeleninu (napríklad 3-4 veľké cibule, 5-6 zelených paprík, 2 mrkvy, 2 petržleny,1 zeler, 2-3 kaleráby, pór, nakoniec 4-5 paradajok). Osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme podľa chuti napríklad karí korenie, vegetu, k tomu dve až tri rozpustené zeleninové alebo kuracie bujóny v kocke a napokon 2 paradajkové pretlaky, pred dovarením trochu majoránky.Všetko povaríme a (bez chleba!) jeme niekoľko porcií denne, ktorými nahradíme všetky ostatné jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 529
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 193
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 874
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 968
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 790
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 797
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 472
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu