Na preštepených konároch odstránime pučiace očká a konáriky materskej odrody. FOTO - AUTOR |
Pri ošetrovaní ovocných stromčekov si všímame aj kôru, ktorú koncom zimy mohli poškodiť teplotné výkyvy medzi slnečným dňom a mrazivou nocou. Výsledkom takýchto zmien je popraskanie kôry. Zmrznuté konáre a poškodenú kôru odrežeme až po zdravé drevo a ošetríme hojivým náterom. Na ovocných drevinách, najmä na ríbezliach, sa v tomto období môžu vyskytnúť vošky. Ošetríme ich preto vhodnými prípravkami, ktoré nezabíjajú ich prirodzených nepriateľov (lienky, zlatoočky, pestrice). Letorasty jabloní a hrušiek napadnuté chorobami odstránime, pretože by aj tak nepriniesli úrodu, a zároveň zlikvidujeme zdroj primárnej infekcie. Čas hromadného kvitnutia púpavy je najvhodnejší na prevrúbľovanie podpníkov jabloní, hrušiek a dúl.
Ak máme nevhodné kultivary viniča, preštepíme ich vrúbľami, ktoré sme rezali v jeseni. Najvhodnejší spôsob štepenia je do rázštepu, asi 10 centimetrov nad zemou. Ujateľnosť takéhoto štepenia je okolo 50 percent.
Koncom apríla začíname s okopávaním na jar vysiatych zelenín. Značkovacie plodiny ukazujú, kde sú riadky mrkvy, petržlenu a cibule. Malú burinu likvidujeme plečkou, neskôr ju vytrháme ručne, najmä v blízkosti kultúrnych rastlín. Trváce buriny z hriadky odstránime, ostatné necháme v medziriadkoch. Okopeme tiež sadenice hlúbovín a šalátu. V tomto termíne môžeme s určitým rizikom vysiať teplomilné druhy zeleniny (uhorky, fazuľu, skoré odrody paradajok).
Od polovice apríla sme začali v teplejších regiónoch s výsadbou uhoriek nakladačiek. Skorá sejba umožňuje dopestovať plodiny, ktoré neohrozuje pleseň uhorková. Osvedčilo sa nastielanie rastlín čiernou fóliou alebo pestovanie na zvislej konštrukcii. (pav)