Výtvarník Andrej Augustín pochádza z Bratislavy. Študoval na Vysokej škole umelecko-priemyselnej v Prahe, v rokoch 1994 - 2001 tam žil aj s rodinou. Posledné roky je opäť v Bratislave, zaoberá sa maľbou, kresbou, grafikou, detskou ilustráciou a ilustráciami kníh vo všeobecnosti. Pracuje aj s textilom a tapisériami. Naposledy vystavoval svoje diela na výstave s názvom Uvidíte mesiac v Dvorane ministerstva kultúry v Bratislave. Jeho mama, výtvarníčka Božena Augustínová, zomrela v januári tohto roka. Manželka Ivica a brat Martin sú tiež výtvarníci.
Na bratislavských Palisádach navštevovali umelci pred rokmi nielen známu kaviareň Štefánka, ale aj ateliér výtvarníčky Boženy Augustínovej. Výtvarníci, herci, spisovatelia i speváci sa tam radi pozhovárali o umení, predebatovali politiku a ochutnali vždy iné, netradičné jedlo. Božena Augustínová bola totiž výbornou kuchárkou. Syn Andrej zdedil po nej vzťah aj k štetcu, aj k vareške. V kuchyni sa rád realizuje najmä cez víkendy.
"Aj v gastronómii sa skrýva kus umenia a fantázie," hovorí Andrej Augustín. Nikdy im vraj doma nezišlo na um, že ich mama je práve preto taká vynaliezavá vo varení, lebo je umelkyňou do špiku kostí.
"Nikdy sa príliš nedržala receptov, všetko pripravovala od oka a vždy inak," spomína na matku Andrej. Od detstva ho bavilo sledovať, ako mama varí. "Zistil som, že dosť času venovala predpríprave jednotlivých chodov. Mäso pácovala, často špikovala a určite aj preto mali jej rostbífy neopakovateľnú chuť."
Študentské guláše
Počas štúdia na vysokej škole v Prahe sa Andrejovi znalosti z gastronómie veľmi zišli. Na internáte mali študenti kuchynku, v ktorej Andrej varil pre všetkých hladných spolužiakov. Tí totiž rýchlo zistili, že chlapec zo Slovenska varí nielen rád, ale aj výborne. Jeho guláše, segedínsky guláš či fazuľovica si získali obľubu pikantnosťou i množstvom. Andrej sa tešil, keď sa z jeho veľkého hrnca nasýtili viacerí, keď im chutilo a keď to povedali aj nahlas. Dnes rád varí pre svoju rodinu. S nadšením sleduje, ako sa vyprázdňujú hrnce, ako si pochvaľuje manželka i deti. Nerobí to však každý deň, múza pri sporáku ho kope len sporadicky.
Hubársky kráľ
Keď žil Andrej Augustín s rodinou v Prahe, často už o šiestej ráno vyštartoval aj s kolegom na huby. O dve hodiny už boli doma s plným košíkom, o ktorý sa musela postarať manželka. Ich deti však huby veľmi neobľubujú. Napriek tomu, že rodičia zbierajú na chalupe plávky, muchotrávky ružové, kuriatka aj dubáky, nakladajú ich do špeciálneho nálevu, či pripravujú ako paprikáš. A hoci sa starý otec Augustín ako chemik kedysi odborne venoval výskumu blahodarných vlastností hlivy ustricovej na ľudský organizmus, deti nik nepresvedčí, že paprikáš z nej je jedinečnou pochúťkou a že pravej vianočnej kapustnici dodajú výbornú chuť najmä dubáky.
Chren v hovädzej polievke
V sezóne chodí Andrej Augustín rád na trh nakupovať zeleninu. Nakúpi jej plný košík a potom nachystá nedeľný obed.
"Kedysi sme milovali hovädziu polievku so špikovou kosťou a domácimi rezancami. Z tohto zvyku sme síce pred časom upustili kvôli ,šialeným kravám', ale teraz si opäť doprajeme kúsok slabiny s množstvom polievkovej zeleniny."
Najlepšie podľa neho je, ak sa do taniera s hovädzou polievkou pridá čerstvo nastrúhaný chren. Až potom vraj získa vývar správnu silu. Chren si doprajú aj jeho deti, ktoré neodmietajú ani cibuľu či množstvo cesnaku, ktorým Andrej Augustín špikuje kurča, morčacie stehná, kačicu aj hus.
Tradičná, na mäso bohatá bratislavská kuchyňa spestrená českou (po maminých predkoch) je pre rodinu Andreja Augustína typická. Deti však nemajú rady špargľu, brokolicu ani rucollu.
Rybacie polievky pripravuje výtvarník podľa vzoru svojej mamy. Na rozdiel od nej však kombinuje kaprie hlavy s hlavami lososa, ktoré sú trocha suchšie a majú inú chuť. Na chalupu si rodina dokonca kúpila veľký kotlík s trojnožkou, v ktorom si okrem klasického guláša pripravujú v lete pikantné halászlé. Obľúbeným rodinným jedlom je tiež sviečková na smotane s ľahučkými knedľami a brusnicami.
Foto - PETER LEGINSKÝ
Recepty Andreja Augustína
Hladné kurča Otesánek
1 veľké kurča, 1 rožok, strúhanka, 1 až 2 vajcia, hrozienka, vlašské orechy, pražené tekvicové jadierka, kuracia pečienka, mlieko, soľ, cesnak, mleté čierne korenie, sladká paprika, provensálske korenie, solčanka, chilli pasta, grilovacia zmes.
Kurča umyjeme a osušíme. Osolíme ho a posypeme grilovacou zmesou. Potom našpikujeme cesnakom. Do nádoby si zvlášť pripravíme plnku. Nakrájame nadrobno rožok, pridáme 3 až 4 polievkové lyžice strúhanky. Vmiešame vajíčko, kuraciu pečienku, za hrsť hrozienok, rovnaké množstvo vlašských orechov a pražených tekvicových jadierok. Zmes rozriedime s asi 1,5 dl mlieka. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou, provensálskym korením, solčankou, chilli pastou a piatimi strúčikmi cesnaku. Poriadne zamiešame a necháme chvíľu odstáť. Kurča naplníme a zašijeme. Pečieme pri 200 stupňoch jeden a pol hodiny. Počas pečenia podlievame.
Sladko-pikantná omáčka
1 kg cibule, olej, 1 kg paradajok, 1,5 kg vykôstkovaných sladkých sliviek, 1 kg kápie, 5 -10 čerstvých feferónok, soľ, cesnak.
Vo väčšom hrnci rozpálime olej, do ktorého nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Stále miešame až do zlata. Nasypeme nadrobno nakrájanú kápiu, paradajky, slivky a feferónky. Osolíme. Zmes občas premiešame a necháme variť asi hodinu. Keď sa zmes dokonale rozvarí, pridáme celé dve hlavičky nadrobno nakrájaného cesnaku. Zmesou plníme zaváraninové poháre a necháme sterilizovať. Omáčku používame ako čatní k mäsu alebo na marinovanie pred grilovaním a na cestoviny.
Povzbudzujúci pikantný nápoj
0,5 l biokysu alebo acidofilného mlieka, pažítka, pražené tekvicové jadierka, slnečnica, pražené arašidy, soľ, feferónková pasta
Do pripravenej nádoby nalejeme biokys, nasypene nadrobno pokrájanú pažítku, pridáme polievkovú lyžicu tekvicových jadierok, slnečnice, arašidov, lyžičku feferónkovej pasty a posolíme. Poriadne zamiešame a trochu postláčame vidličkou. Podávame studené.