Rozmarín. |
Čerstvé bylinky a zelenina sú nielen zdravé a chutné, ale aj dekoratívne. Nerátajme s tým, že v bytových podmienkach ich udržíme v dobrom stave niekoľko rokov, ak sa však budeme o ne starať, aromatické lístočky môžeme využívať niekoľko týždňov či mesiacov. Potom ich vymeníme za nové.
Petržlen dobre rastie na svetlom okne. Najlepšie je zasadiť do kvetníka celý koreň alebo pätku, z ktorej vyrastá vňať. Aby sme si zabezpečili dlhotrvajúci a bohatý zber, treba odtrhávať najstaršie vonkajšie lístky.
Šalvia má rada slnečné miesto a vlahu. Treba ju bohato zalievať, v suchých a teplých dňoch dokonca denne. Možno ju poriadne zrezávať, je dokonca dobré to robiť, pretože vtedy sa dobre rozrastá. Je výborná do omáčok, šalátov, k rybám a zelenine.
Pažítka obľubuje svetlé teplé miesto, dobre však rastie aj v polotieni. Musíme ju pravidelne polievať, aby zem v kvetníku bola stále vlhká. Po treťom zbere sú rastliny vyčerpané a treba kúpiť nové sadeničky.
Žeruchu možno vysievať celý rok. Stačí na to vrstva vlhkej vaty. Podložie udržiavame vo vlhkom stave. Po 2 až 3 dňoch semená začínajú klíčiť a keď podrastú do výšky 2 až 4 centimetre, sú vhodné na konzumáciu. Výborné sú na obložené chlebíky a do šalátov.
Medovka neznáša nadmernú vlhkosť podložia, preto dáme na dno kvetníka hrubú vrstvu drenáže (kamienky, hrubý piesok alebo jemný štrk). Treba ju zrezávať pri zbere listov vyrastajúcich na konci odnoží. Dobre sa cíti na slnečnom mieste, v zime na slnečnom parapete v miestnosti s teplotou do 17 stupňov. Hodí sa najmä do dezertov a do čaju.
Rozmarín treba pravidelne zalievať. Nedopustime, aby zem celkom vyschla. Bylinu možno strihať a ľubovoľne formovať. Občas vyrezávame jednotlivé halúzky, určené na sušenie.
Bazalka rastie najlepšie na okne obrátenom na východ alebo juh. V zime má mať čo najviac svetla. Najčastejšie pestujeme bazalku so zelenými alebo červenými listami. Ideálna teplota je okolo 20 stupňov, ale znesie aj o 5 stupňov menej. Zalievať ju treba výdatne, aby zem bola stále vlhká. Bazalka potrebuje žírnu zem, ktorá nevysychá veľmi rýchlo. Používa sa najmä pri príprave pizze, špagiet a iných talianskych jedál.
(všk)
foto - archív
Bazalka. |