K prvým zdrojom znášky včiel patrí vŕba. FOTO - TASR/EPA |
Výskumy dokázali priamy podiel včiel na zvyšovaní úrod melónov, uhoriek, tekvíc, dyne červenej, paradajok, hrachu, bôbu či maku. Na zvýšených úrodách zelenín, z ktorých konzumujeme vegetatívne časti, majú včely medonosné nepriamy podiel. Prejavuje sa vyšším počtom i veľkosťou semien, najmä póru, kôpru, topinamburu, koreňovej zeleniny, hlúbovín, pažítky, cesnaku i reďkovky.
Takmer všetky odrody hlúbovín sú čiastočne alebo úplne cudzoopelivé a zlé opelenie znižuje úrody osiva až o 90 percent. Mrkva, petržlen, zeler a kôpor sú tiež čiastočne cudzoopelivé, na dosiahnutie uspokojivých úrod potrebujú opelenie včelami, ktoré však tieto rastliny navštevujú len za veľmi priaznivého počasia. Porasty cibule, ktorá je prevažne cudzoopelivá, opeľujú včely najviac zo všetkých opeľovačov. Pritom doopelenie včelami zvyšuje úrody osiva o 30 až 90 percent.
Pre včely je atraktívny aj kvet maku, lebo obsahuje veľa kvalitného peľu. Včely sú aj najpočetnejšími opeľovačmi uhoriek. Aby sa vyvinul plod uhorky, musia každý kvet navštíviť najmenej desaťkrát. (lov)