Prechod zo suchého kŕmenia na zelené má byť pozvoľný. FOTO - IT |
Vyvolávajúcou príčinou počas celého roka býva aj podávanie čerstvého mokrého a zapareného krmu alebo plesňami napadnutého suchého chleba či pečiva. Takisto jedovaté buriny alebo chemicky postrekované rastliny môžu spôsobiť zvieratám tráviace ťažkosti.
K zdutiu dochádza tiež pri iných chorobných stavoch, napríklad pri preplnení žalúdka, zápche, kataroch a zápaloch čreva. Neraz ide o prejav črevnej kokcidiózy, na ktorú sú najvnímavejšie mláďatá po odstavení (6- až 8-týždňové). Zdrojom tohto parazitárneho ochorenia bývajú dospelé králiky, ktoré kokcidiózu prekonali a stali sa prenášačmi pôvodcu, pričom nejavia klinické príznaky choroby.
Pri zdutí je potrebný rýchly zákrok veterinárneho lekára. Králikovi zavedie do žalúdka sondu, uvoľní plyny a zvieraťu podá liečivá (Pretympan, prípravky podporujúce činnosť srdca a motoriku čriev). Odchod plynov urýchľuje aj masáž brušnej steny.
Návrat k bežnej kŕmnej dávka musí byť pozvoľný (po krátkej hladovke). Pre normálnu činnosť tráviacej sústavy je dôležité, aby králiky mali dostatok pohybu. Ak ide o plynatosť v súvislosti s kokcidiózou, treba liečiť predovšetkým toto ochorenie (prípravky Sulfadimidin, Sulfakombin a iné podľa odporúčania veterinára).
K preventívnym opatreniam patrí pravidelné čistenie a dezinfekcia ustajňovacieho priestoru, kŕmidiel, jasieľ a napájadiel. Hygiena kŕmenia a napájania je nevyhnutná. Králiky sa odporúča chovať na roštoch. Seno im podávame do jasieľ, nie na podlahu. Prechod zo suchého (zimného) kŕmenia na zelené musí byť pozvoľný. Zelené krmivo je vhodné predkladať spočiatku len ako pochúťku, za ktorou vždy nasleduje kvalitné seno. Ďatelinu a lucernu ponúkneme zvieratám iba usušenú. Nezávadná pitná voda musí byť stále k dispozícii. Trus králikov sa odporúča aspoň dva razy do roka vyšetriť a chov podľa potreby preliečiť.
Autor: MVDr. MÁRIA INŠTITORISOVÁ