Petra Polnišová (29) vyštudovala bábkoherectvo na VŠMU. Viac ako rok a pol účinkovala v milánskom "multifunkčnom" divadle pre deti i pre dospelých. Na Lune moderovala reláciu Fotelka, dnes sa pravidelne objavuje na STV v satirickej relácii SOS, na ktorej sa podieľa herecky aj autorsky. Hrá v divadle GUnaGU a v Štúdiu 12.
Petra to má dobre zariadené. Má partnera, ktorý varí dobre a rád, preto až tak často pri sporáku stáť nemusí. Na nedeľné obedy chodieva pre zmenu k mame a ďalším príbuzným, takže má opäť postarané. Keby však bolo treba, navariť dokáže. Najmä talianske špeciality, ktoré sa naučila počas takmer dvojročného pobytu v Taliansku, keď tam hrávala divadlo.Petra síce nikdy nepatrila medzi dievčatá, ktoré odmalička bavilo obšmietať sa v kuchyni, čo-to však predsa len pochytila.
"Učil ma najmä môj otčim, ktorý skvele varil. Je síce pravda, že skôr som bola za kuchtíčku a vykonávala rôzne pomocné práce, ale všeličo som sa aj naučila. Napríklad piecť skvelé vianočné makovníky a orechovníky. Odkedy však bývam sama, už ich nepečiem, lebo na sviatky idem vždy k našim."
Petra zvládne aj kura na rozličné spôsoby, pizzu a ďalšie talianske špeciality, no rada prepustí varešku priateľovi, ktorého varenie vyslovene baví.
"Ani on nevarí každý deň, lebo cez týždeň sme doma dosť málo. Máme však víkendový rituál. Niečo dobré uvaríme a keďže nemáme jedálenský stôl, rozložíme sa v obývačke na zemi a je nám dobre."
Kuchárky z Neapola
"Dlho som si myslela, že k vareniu budem mať navždy skôr vlažný vzťah a čo treba pripravovať dlhšie než dvadsať minút, ma nebude zaujímať. No keď som v Taliansku videla, ako dokážu pracovať s rozličnými ingredienciami, nejako som vareniu prišla na chuť," spomína Petra na taliansky pobyt.
"Moje spolubývajúce boli z Neapola, mesta vyhláseného skvelou kuchyňou. Veď aj sú všetci dosť okrúhli. Radi varia aj jedia, a tak sme si začali robiť národné kuchárske dni. Ja som varila slovenské jedlá, ony talianske špeciality a musím priznať, že ma ďaleko predstihli."
Petra rada spomína najmä na focaccia.
"Je to čosi ako chlieb, ale plnený kúskami baraniny, cukinou, špenátom, mozzarellou. Touto dobrotou ma úplne vykŕmili. Najmä, keď pre ne bol ideálny čas na večeru jedenásť hodín v noci."
Petre najviac chutila focaccia plnená syrom ricotta a špenátom.
"U nás sa dá použiť aj cottage cheese. Zmieša sa s listovým špenátom, ktorý sa predtým krátko podusil s cesnakom a opečenou slaninou. Plnku naložíme na cesto, ktoré sa uzavrie ako balíček a upečie. Kto chce, môže ešte posypať parmezánom."
Neapolčanky naučili Petru robiť aj pravú neapolskú pizzu, ktorá musí byť celkom tenučká.
"Tajomstvo spočíva v tom, že sa dá menej kvasníc a keď cesto vykysne, napne sa, aby bolo takmer priesvitné. Na vrch nikdy nedávať kečup, ale čerstvé paradajky. Na pár sekúnd ich treba ponoriť do horúcej vody, olúpať a roztlačiť na kašu."
Nebezpečné šišky
Petra žila dva roky aj v Británii. Dokonca v Nothing Hill - štvrti boháčov, kde sa odohráva aj príbeh rovnomenného filmu s Hughom Grantom a Juliou Robertsovou.
"Stál tam jediný ošarpaný dom a v tom som bývala ja," smeje sa. Anglickú kuchyňu však vraj príliš nespoznala.
"Všade bolo na výber množstvo cudzokrajných reštaurácií, kde si zákazník vyberal jedlo, oni mu ho zabalili a vzal si ho domov. Bolo to dobré a lacné, takže ani neviem, aká je vlastne pravá anglická kuchyňa. Z tradičných britských jedál som ochutnala len anglické raňajky, ale boli veľmi ťažké. Čaj s mliekom vyslovene neznášam, nechutil mi ani vianočný puding a ich koláčiky - cookies boli zase príšerne presladené. Bifteky však mali skvelé."
Petra robila spočiatku babysitting. No ani v domácnosti, kde sa starala o deti, sa o tradičnej anglickej kuchyni veľa nedozvedela.
"Varili skôr antianglicky, teda zdravo, veľa zeleniny. Bolo to však stále to isté, takže som sa radšej stravovala sama. Buď v už spomínaných reštauráciách, alebo som si kupovala čosi ako naše šišky. Sú tam veľmi obľúbené, jedáva ich každý, deti dostávajú na desiatu aj dve, tri. Chutia celkom dobre, ale strašne sa z nich priberá. Je v nich veľa rôznych umelých ingrediencií a sladidiel, takže sa z nich nepriberá normálne, ale človek celý akosi opuchne, zadržiava sa mu voda v tele. Podarilo sa mi takto pribrať pätnásť kíl, mama ma doma nespoznala, vrátila som sa ako vrece."
Dnes už Petra šišky neje a radšej sa stravuje racionálnymi špecialitami, medzi ktoré patria napríklad zapekané macesy. Tým, čo jej recept vyskúšajú, odporúča, aby nepoužili maces, ktorý dostať vo veľkých plátoch, ale taký, čo vyzerá ako cracker. V malej škatuli je ich asi desať, sú omnoho chutnejšie a dokonca ich predávajú s rozličnými príchuťami.
Očista
Momentálne žije Petra výnimočne zdravo. Jar privítala dôkladnou, tridsaťšesťdňovou očistnou kúrou organizmu. Prestala fajčiť a cíti sa veľmi dobre.
FOTO SME - PAVOL MAJER
Recepty Petry Polnišovej
Zapekané macesy
1 cibuľa, 5-6 lyžíc oleja, 300 g mletého hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 kg mrazeného listového alebo čerstvého špenátu, 1 hrnček uvarených a roztlačených zemiakov, 3 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, macesy
Pokrájanú cibuľu speníme na dvoch lyžiciach oleja, pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a opečieme dohneda (hrudky roztlačíme). Odstavíme a zmiešame so špenátom, zemiakmi, prelisovaným cesnakom a rozšľahanými vajcami. Macesy namočíme do studenej vody a keď zmäknú, opatrne ich osušíme na utierke. Do zapekacej misy vymastenej olejom položíme macesy a rozotierame na ne mäsovo-špenátovú zmes a zakryjeme ďalšími macesmi. Na vrch nalejeme zvyšné vajcia, posolíme, pokvapkáme olejom a zapečieme.
Ciabattina
Lístkové cesto, cottage cheese alebo ricotta, 1/2 kg špenátu - čerstvý alebo mrazený, hrsť prerastenej slaniny, 1-2 vajcia, cibuľa, tvrdý syr (nemusí byť)
Špenát uvaríme v osolenej vode a odstavíme. Slaninu opražíme s cibuľou a zmiešame so špenátom a cottage cheese. Môžeme pridať vajíčko. Zmes nanesieme na plát lístkového cesta a urobíme veľkú taštičku tak, že rožky ohneme smerom k stredu. Potrieme žĺtkom a posypeme syrom. Pečieme asi dvadsať minút.