Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

zajedzme si

Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však ...


FOTO - ARCHÍV



Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však bolo len vo výnimočných prípadoch, vo všedný deň im stačilo „iba“ desať a pri slávnostiach o čosi viac. Napríklad kráľ Matej Korvín podával na svadbe hosťom 24 chodov. Šľachtické dvory sa snažili držať s kráľovskými krok, v Čechách sa koncom 15. storočia šesť jedál na večeru a sedem na obed považovalo za znamenie skromnosti, ba až askézy.Ako jedli králi

Skryť Vypnúť reklamu

Aj priemerný šľachtic jedol oveľa viac, ako dnes jeme my. Podľa výskumov francúzskych historikov v 15. storočí zjedol denne priemerne vyše kila chleba, takmer kilo mäsa, 40 gramov syra a zeleniny mu stačilo iba 52 gramov. Spolu s olivami, ovocím a vínom (denne ho vypili 1,8 l) to predstavovalo 5113 kalórií, čo bol dvakrát vyšší energetický príjem ako v prípade roľníkov a nižších spoločenských vrstiev. Aj keď sa objavovali hlasy moralistov, ktoré kritizovali nadmerné „žranie“, prevládal názor podporovaný aj lekármi, že hojnosť stravy je zárukou zdravia. Kuchárske predpisy pre panské dvory z tohto obdobia budia hrôzu svojím objemom a výdatnosťou. Dnešné gazdinky by asi lomili rukami nad radami - „daj vajec, koľko sa dá“, alebo „pridaj 2 kopy spracovaných vajec“. O množstve používanej soli a korenia ani nehovoriac. Verilo sa totiž, že korenie jedlo konzervuje. Obľúbený bol najmä zázvor, škorica, šafrán, muškátový kvet a čierne korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčastejšie používanými potravinami na stoloch šľachty a panovníkov boli všetky druhy mäsa, vrátane obľúbenej diviny, mäsa jahniatok, kozliatok, hydiny a vtákov. Ozdobou kráľovského stola bývala aj labuť. Jedli sa pstruhy, lososy, haringy, vajcia, žemle, petržlen, chlieb, olej, ocot, med, hrozienka, cukor, ryža, figy, mandle. A pilo sa veľa vína. Prekvapujúca je obľuba rôznych druhov kaší na stredovekom stole. Ich príprava vyžadovala skúseného a dobrého kuchára.

Ponúkame vám recept na jednu z nich. Hovorilo sa jej „kaša z hmly“ a bola veľmi náročnou pochúťkou. Kuchárska kniha upozorňuje: „potrebuješ mať hlavu triezvu, lebo ju musíš celý deň alebo noc tĺcť v mažiari.“

Kaša z hmly

Čo potrebujete? Šťučie ikry, víno, hrozienka, cukor a mandle. Keďže ide o stredoveký recept, presné pomery sa nezachovali. Nechávame to na vaše chute a odvahu. Všetko stačí už iba zmiešať a začať tĺcť v mažiari.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť všetkým odvážnym!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 908
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 156
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 899
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 442
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 801
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 121
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 071
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 885
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu