zajedzme si

Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však ...


FOTO - ARCHÍV



Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však bolo len vo výnimočných prípadoch, vo všedný deň im stačilo „iba“ desať a pri slávnostiach o čosi viac. Napríklad kráľ Matej Korvín podával na svadbe hosťom 24 chodov. Šľachtické dvory sa snažili držať s kráľovskými krok, v Čechách sa koncom 15. storočia šesť jedál na večeru a sedem na obed považovalo za znamenie skromnosti, ba až askézy.Ako jedli králi

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aj priemerný šľachtic jedol oveľa viac, ako dnes jeme my. Podľa výskumov francúzskych historikov v 15. storočí zjedol denne priemerne vyše kila chleba, takmer kilo mäsa, 40 gramov syra a zeleniny mu stačilo iba 52 gramov. Spolu s olivami, ovocím a vínom (denne ho vypili 1,8 l) to predstavovalo 5113 kalórií, čo bol dvakrát vyšší energetický príjem ako v prípade roľníkov a nižších spoločenských vrstiev. Aj keď sa objavovali hlasy moralistov, ktoré kritizovali nadmerné „žranie“, prevládal názor podporovaný aj lekármi, že hojnosť stravy je zárukou zdravia. Kuchárske predpisy pre panské dvory z tohto obdobia budia hrôzu svojím objemom a výdatnosťou. Dnešné gazdinky by asi lomili rukami nad radami - „daj vajec, koľko sa dá“, alebo „pridaj 2 kopy spracovaných vajec“. O množstve používanej soli a korenia ani nehovoriac. Verilo sa totiž, že korenie jedlo konzervuje. Obľúbený bol najmä zázvor, škorica, šafrán, muškátový kvet a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie používanými potravinami na stoloch šľachty a panovníkov boli všetky druhy mäsa, vrátane obľúbenej diviny, mäsa jahniatok, kozliatok, hydiny a vtákov. Ozdobou kráľovského stola bývala aj labuť. Jedli sa pstruhy, lososy, haringy, vajcia, žemle, petržlen, chlieb, olej, ocot, med, hrozienka, cukor, ryža, figy, mandle. A pilo sa veľa vína. Prekvapujúca je obľuba rôznych druhov kaší na stredovekom stole. Ich príprava vyžadovala skúseného a dobrého kuchára.

Ponúkame vám recept na jednu z nich. Hovorilo sa jej „kaša z hmly“ a bola veľmi náročnou pochúťkou. Kuchárska kniha upozorňuje: „potrebuješ mať hlavu triezvu, lebo ju musíš celý deň alebo noc tĺcť v mažiari.“

Kaša z hmly

Čo potrebujete? Šťučie ikry, víno, hrozienka, cukor a mandle. Keďže ide o stredoveký recept, presné pomery sa nezachovali. Nechávame to na vaše chute a odvahu. Všetko stačí už iba zmiešať a začať tĺcť v mažiari.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť všetkým odvážnym!

Autor: dd

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 421
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 046
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 500
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 065
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 693
  7. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 681
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 601
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu