Pštrosie mäso má mnohoraké využitie

Aj na Slovensku už ponúkajú niektoré reštaurácie jedlá zo pštrosieho mäsa, ktoré sa hodnotia ako delikatesy. Aby vynikla ich chuť, počas kuchynskej úpravy nie je správne dochucovať toto mäso našimi koreninami, ani prešpikovať ho plátkami slaniny prípadne

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK


údeným bravčovým mäsom. Tieto ingrediencie prekrývajú špecifickú chuť pštrosieho mäsa, rušia jeho konzistenciu i kvalitu. Potom pripomína sladkastú jahňacinu, divinu alebo hovädzinu.

Ak máme možnosť pripraviť si doma jedlo z týchto dnes už hospodárskych zvierat, treba sa pridržiavať špeciálnych receptov. Zväčša pochádzajú z domoviny pštrosov - z Juhoafrickej republiky.

Pštrosie mäso je pružné a nemá silné blany. Jeho prednosťou je minimálny úbytok pri tepelnom spracovaní. Okrem masívnych stehien a trupu sa zo zvieraťa zužitkuje krk a vnútornosti, najmä pečeň a srdce. Z kostí sa pripravuje pštrosia polievka, z odrezkov guláš. Hostia si môžu pochutnať na vyprážaných karbonátkach, známych pod názvom frikkadel, na mäse v biftekovej úprave, na steakoch, rezňoch, sekanej či hamburgeroch. Špecialitou je údené pštrosie mäso, ktoré sa ďalej upravuje, najčastejšie na ovčom tuku. Niekedy sa dlhé chrbtové svaly sušia, táto pochúťka sa ešte kulinársky upraví a konzumuje. V krajine pôvodu je známa pod názvom biltog, v Amerike jerky a v nemecky hovoriacich štátoch Bundnerfleisch. Vnútornosti sa zapracúvajú do paštét a salám, ktoré sa podávajú ako predjedlá. Na Slovensku sú v obľube aj údené klobásy, v ktorých je pštrosie mäso zmiešané s bravčovým.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jedia sa aj pštrosie vajcia. Pripravujú sa niekoľkými spôsobmi, podobne ako vajcia iných druhov vtákov. Z farmových chovov sú na konzumáciu určené len vajcia s nízkou alebo nadmernou hmotnosťou, zdeformované prípadne s narušenou škrupinou. Obsah pštrosieho vajca zodpovedá spravidla počtu 25 slepačích vajec. V reštauráciách, v ktorých podávajú pštrosie špeciality, býva asi najobľúbenejším jedlom praženica posypaná nastrúhaným sušeným pštrosím mäsom - biltogom.

Ing. PETER ORSZÁG

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  2. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  3. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  4. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  7. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  8. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 484
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 965
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 261
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 658
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 198
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 976
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 640
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 344
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu