Vzhľad kompostoviska môžeme vylepšiť konštrukciou, po ktorej sa ťahá fazuľa. |
Odborníci zistili, že fazuľa dodáva nášmu telu viac bielkovín ako mäso. Je preto nenahraditeľnou súčasťou najmä vo výžive vegetariánov. Okrem toho znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Oproti mäsu má výhodu v tom, že sa dá jednoducho a dlhodobo skladovať.
Pre nežiaduce účinky spojené s nadúvaním bola fazuľa určité obdobie zaznávaná. V poslednom období sa však opäť vraciame k jej pestovaniu a konzumácii, najmä vďaka novým, netradičným spôsobom prípravy.
Nežiaduce účinky fazule možno obmedziť pri spracovaní. Fazuľa sa má máčať vo viacerých vodách. Neodporúča sa variť ju vo vode, v ktorej bola namočená. Zníži sa tým jej pôsobenie na tvorbu plynov v organizme.
Dnes sa u nás pestujú rôzne druhy fazule, ktoré sa odlišujú veľkosťou, farbou, spôsobom pestovania aj obdobím dozrievania. Na prípravu jedál sa používajú zrelé semená i zelené struky. Fazuľa ohnivá, ktorá má pekné kvety a je ovíjavá, sa pestuje nielen na úžitok, ale aj na ozdobu. V záhrade ňou možno zakryť nevzhľadné miesta, ako sú kompostoviská, prístrešky na náradie a podobne.
MÁRIA POBJECKÁ
Aj kútik s náradím skrášli fazuľa, ovíjajúca sa po konštrukcii. KRESBA - JOZEF POBJECKÝ |