Jarabina čierna - arónia. FOTO - ARCHÍV |
Väčšina z nich má aj okrasnú funkciu a poskytuje potravu a úkryt užitočnému vtáctvu.
Zo zdravotného hľadiska sú najvzácnejšie plody - šípky ruže šípkovej a šľachtenej ruže jabĺčkovej, odrody Karpatia. V domácnostiach sa používajú na výrobu marmelády a vína, ale predovšetkým na prípravu čajov. Šípky majú vysoký obsah vitamínu C (najvyšší zo všetkých druhov ovocia) a ďalších vitamínov, dieteticky cenných minerálov a niektorých látok s liečivými účinkami. Pôsobia protizápalovo a povzbudzujú obranyschopnosť organizmu proti niektorým infekčným chorobám (napríklad chrípke), proti "šerosleposti", niektorým kožným chorobám. Regulujú tiež činnosť žalúdočno-črevného traktu a majú močovopudné účinky. Liečivo pôsobia aj pri chorobách obličiek a močového mechúra, astme či artérioskleróze.
Vzácnym druhom vo fytoterapii je aj jarabina vtáčia, ktorá rastie najmä vo vysokohorských polohách. V súčasnosti sa plantážnickým spôsobom pestuje odroda jarabiny Moravská sladkoplodá. Pre vysoký obsah vitamínu C sa nazýva aj citrónovník severu. Z plodov jarabiny (malvičky) sa vyrába kompót, marmeláda, rôsol, mušt, víno a presladené ovocie. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri hypertónii, chudokrvnosti, artérioskleróze, ochoreniach horných dýchacích ciest a hnačkách.
V záhradkách možno pestovať vo forme stromčeka i kra aj jarabinu čiernu - aróniu (odroda Nero). V ľudovom liečiteľstve sa pri reumatizme a cukrovke používajú najmä sušené plody, ktoré podporujú vylučovanie žlče a moču a znižujú krvný tlak.
Drieň obyčajný je cudzoopelivý ker alebo strom, preto sa odporúča pestovať spoločne odrody Devín a Titus. Má vysoký obsah vitamínu C.
V našich podmienkach možno pestovať aj ďalšie ekologické druhy drobného ovocia, najmä aktinídiu (kivi), ázijskú hrušku, bazu čiernu, brusnice, čučoriedky, dulu, kľukvu močiarnu, liesku obyčajnú, mandľu, morušu, rakytník rešetliakovitý, slivku čerešňoplodú, zemolez kamčatský a ďalšie. Sú menej náročné na pôdne a klimatické podmienky. Obsahujú vzácne vitamíny a minerálne látky, ktoré upevňujú zdravie. Z niektorých týchto ovocnín možno zberať plody i z planých porastov rastúcich vo voľnej prírode.
Doc. Ing. VILIAM
HORNIAK, CSc.