Krehkosť a chuť ľadového šalátu je výnimočná. FOTO - AR |
Pestovanie ľadového šalátu má v porovnaní s letnými šalátmi maslového typu veľa výhod:
* Za dlhých letných dní je odolný proti vybiehaniu do kvetu.
* Vytvára podstatne väčšie hlávky s hmotnosťou až 1 kilogram, listy sú na okrajoch skučeravené, krehké a šťavnaté.
* Krehkosť a chuť tohto šalátu je výnimočná, dajú sa konzumovať aj listy neuzatvorených hlávok.
* Zberá sa v období, keď ho môžeme kombinovať v rôznych šalátových zmesiach.
* Zberané hlávky sú odolné proti vädnutiu, v chladničke vydržia aj 10 dní.
* Šalát vyzerá na pohľad dobre, aj preto lepšie chutí.
* Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a má vysoký obsah minerálnych solí.
Ľadový šalát sa pestuje podobne ako hlávkový šalát, má aj podobné nároky na prostredie s výnimkou teploty. Lepšie sa mu darí pri vyšších teplotách. Dobre rastie pri teplote 15 až 20 stupňov.
Pestuje sa z predpestovanej priesady. Vysieva sa od februára do apríla. Sadenice do veľkosti 4 až 5 lístkov narastú približne za 30 dní. Na záhony sa vysádzajú do sponu 30 x 30 až 40 centimetrov a hlávky sa zberajú o 2 až 3 mesiace od výsadby, a to podľa termínu výsevu - postupne od júna do septembra. Najvhodnejšia pôda na jeho pestovanie je hlinito-piesočnatá, obohatená kompostom.
Tento šalát je vhodný aj pre krytie perforovanou fóliou alebo netkanou textíliou. Plošným krytím sa urýchli vývin rastlín o 10 až 14 dní, predĺži sa tak zberové obdobie a naviac sa zvýši úroda. Kryt sa odstraňuje tesne pred zberom. Prikrývanie je však úspešné iba počas chladného obdobia, to znamená, ak vysádzame sadenice skoro na jar. Pri výsadbe v máji alebo v júni by už teplota pod fóliou alebo textíliou bola pre šalát vysoká a hlávky by mohli zahnívať. Len čo sú hlávky na záhone plne vyvinuté a nastane teplé počasie, musia sa pozberať.
Nedostatočné uzatváranie hlávok môže mať okrem nevhodne vybranej odrody aj iné príčiny. Sú to napríklad vytiahnuté, slabé sadenice, hustý spon alebo všeobecne zlé podmienky.
Ľadový šalát sa vďaka čoraz väčšej obľube stáva aj predmetom intenzívneho šľachtenia. Vyšľachtené sú odrody s dlhším zberovým obdobím, vzhľadovou pestrosťou - červenolisté, bledozelené, tmavozelené či rozlične skučeravené. V listine registrovaných odrôd máme viacero odrôd, napríklad Tarzan, Delta, Krystal, Marius, Pražan, Roxette, Saladin, Olympus.
Ing. KATARÍNA KETTMANNOVÁ