ny.
Strukoviny sa využívajú aj vo fytoterapii najmä ako posilňujúci prostriedok pri rekonvalescencii po chorobách, pri fyzickej únave a reume, pri cukrovke (výluh z čerstvých alebo sušených strukov fazule).
Fazuľa má močopudný účinok a pri obličkových kameňoch je vhodné piť šťavu z čerstvej zelenej fazuľky. Strukoviny znižujú aj hladinu cukru v krvi a podľa najnovších výskumov sója chráni mužov pred zväčšením a rakovinou prostaty.
Fazuľa, bôb a šošovica znižujú hladinu homocysteínu, ktorého vysoká hladina v tele zväčšuje riziko infarktu, nádorov a Alzheimerovej choroby.
Strukoviny sa pestujú v 2. alebo 3. trati osevného postupu. Sú vhodné aj ako výborná predplodina a následná plodina v osevnom postupe (okrem popínavej fazule).
Hrach možno vysievať od polovice marca (dreňový až od apríla).
Fazuľu záhradnú sejeme od konca apríla postupne do konca mája.
Bôb, cícer a sóju vysievame od polovice marca do konca apríla.
Šošovicu a hrachor siaty v marci.
Z hľadiska vzájomných vzťahov (alelopatia) sa v osevnom postupe fazuľa kríčková dobre znáša s hlúbovinami, uhorkami, hlávkovým šalátom, cviklou, paradajkami a reďkovkou. Neznáša sa s cibuľou, cesnakom, hrachom a ostatnými strukovinami. Hrach záhradný sa dobre znáša s hlúbovinami, cesnakom, hlávkovým šalátom a reďkovkou, neznáša sa s paradajkami, zemiakmi a ostatnými strukovinami. Hrach nie je vhodné pestovať po cibuľovinách. Neodporúča sa opakované pestovanie tej istej strukoviny po sebe na jednom záhone. Kôpor pestovaný v susedstve hrachu a hrachoru kladne ovplyvňuje ich chuť. Strukoviny, najmä fazuľu a bôb, napádajú vošky, ktoré odpudzujú v ich susedstve zeler, aksamietnica, levanduľa a trebuľka.
Z veľkého množstva odrôd fazule a hrachu (vyše 90) a ostatných strukovín uprednostňujú ekozáhradkári odrody odolné alebo aspoň tolerantné voči chorobám, škodcom a fyziologickým poruchám. Sú to napríklad odrody hrachu odolné voči žltej a vírusovej mozaike i fuzáriu a nepoliehavé odrody. Pri fazuli vyberáme odrody odolné alebo tolerantné voči antraknóze, fuzariózam a roztočcom. Ak používame vlastné osivo strukovín, treba ho pred sejbou moriť. Prípadné zrniarky zničíme uložením osiva do mrazničky na 24 hodín.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.