Narodil sa v roku 1976 v Trenčíne. Už popri štúdiu na gymnáziu sa začal venovať karate. Tancu a hre na klavíri sa venoval od malička. Tancoval breakdance a electricbugie a vyhral aj majstrovstvá SR a ČR. Vyštudoval VŠMU v Bratislave. Účinkoval v muzikáloch Pomáda a Drakula. Vyhral spevácku súťaž Talent roka 2000 a stal sa skokanom roka 2002 v Zlatom sláviku. V súčasnosti koncertuje v Čechách aj na Slovensku v dvoch zoskupeniach - buď ako Karol Csino a skupina XXL, alebo ako XXL a akustik band. Ako herca sme ho mohli vidieť v niekoľkých televíznych seriáloch a filmoch (Nemocnica na okraji mesta po 20 rokoch, Černí baróni, Modrý kámen). Teraz sa pripravuje na účinkovanie v Četníckych humoreskách. Je slobodný. Vo voľnom čase chodí rád do prírody, do fitnescentra a rád varí.
Karol Csino, starší brat herečky Gabiky Csinovej, sa musel často postarať nielen o to, aby jeho sestra stíhala krúžky, ale aj o ich hladné žalúdky. "Mama chodila do zamestnania, domov sa vracala neskoro poobede, otec pracoval v zahraničí. Gabiku som mal na starosti ja. Vodil som ju na klavír aj balet. Po príchode domov, často vyhladovaný, som sa rozhodol vziať situáciu do svojich rúk a snažil som sa vždy niečo narýchlo pripraviť."
Keď mal asi desať rokov, robil pravidelne praženicu, postupne sa však naučil pripravovať aj iné jedlá. Rád robil najmä cestoviny s rôznymi omáčkami. "Cestoviny s paradajkovou omáčkou a tuniakom mám rád dodnes," hovorí spevák a herec.
Hoci dnes býva Karol Csino sám, varí si takmer každý deň. "Najviac som sa vyšvihol v príprave cestovín. Viem ich robiť na rôzne spôsoby a s rôznymi omáčkami. Vyhovuje mi hlavne ich rýchla príprava."
Má však rád aj mäso, často si pripraví hovädzinu či kuracinu. Z príloh uprednostňuje ryžu a zeleninu. So zemiakmi mal dlho problém - ich príprava sa mu zdala zdĺhavá. Dnes sú na jeho jedálnom lísku už pravidelne.
Pri varení popúšťa uzdu fantázii a jedlá rád dochucuje rôznymi koreninami, vegetou a soľou. "Hrám sa s feferónkami, cesnakom, zeleninou, cibuľou aj muškátovým orechom. Zrejme to raz pocítim na obličkách, ale napríklad chuti vegety odolávam len ťažko."
V detstve sa vyhýbal zelenine, v dospelosti však prišiel na chuť aj cvikle, špenátu, chrenu a kôprovej omáčke.
Sladkosti nepotrebuje
V pečení by si vraj trúfol aj na kysnutý koláč. "Určite by som dokázal upiecť koláč alebo nejaký zákusok. Do týchto projektov sa však nepúšťam najmä pre nedostatok času. Príprava každého koláča si totiž vyžaduje viac času, a to pri mojom životnom štýle nepripadá do úvahy."
Na sladkosti si však nepotrpí a ak mu raz za čas príde na ne chuť, najradšej má čokoládové keksy. "V detstve som dokonca čokolády a iné sladkosti vôbec nejedával. Chutili mi iba ovocné žuvačky," spomína.
Ochutnal by aj psie mäso
Nemá rád kombináciu sladkého so slaným. "Čo sa týka mäsitých jedál, som dosť konzervatívny. Pečená kačica na jablkách poliata medom mi síce chutila, ale kuracie mäso na ananáse či inom ovocí neuznávam. Zásadne tieto jedlá nepripravujem, ani si ich neobjednávam."
V zahraničí rád objavuje typické domáce jedlá. Obľubuje morské živočíchy a veľmi ho lákajú juhoamerické kobylky a rôzne chrobáky. "Trúfol by som si aj na odvážne špeciality. Ochutnal by som dokonca aj psie mäso, no mačka a krysy, to by už bolo príliš."
Reštaurácie radšej nie
Reštaurácie navštevuje len vtedy, keď si nestihne doma navariť. "Nerád chodím do reštaurácií. Pripadá mi to zbytočne drahé. Nie som však lakomý, a už vôbec nie voči sebe, len jednoducho štýl každodenného stravovania v reštaurácii nepestujem."
Do fast foodu zájde zriedkavo. "Všade používajú čínsku kapustu, už to však nie je čínska kapusta, ale len nahrubo nakrájané hlúby. To ma od fast foodu odrádza. Dokonca kvôli tejto permanentnej skúsenosti u mňa doma čínsku kapustu nenájdete. Jej pravá chuť sa zrejme objaví iba v dobrej čínskej reštaurácii."
Ako na kondičku
Ako dieťa mal Karol Csino problémy s jedením, trpel astmou a bol veľmi chudý. Všetko sa zmenilo, keď sa začal na základnej škole venovať karate a neskôr tancu. Dnes si fyzickú aj psychickú kondíciu udržiava pravidelným náročným cvičením a zdravým stravovaním. Na tvorbe svojho jedálneho lístka a cvičebného režimu spolupracoval v minulosti so známym českým diétológom a trénerom Vítom Chaloupkom. "Vďaka nemu sa Václavovi Neckářovi podarilo schudnúť 35 a Nadi Urbánkovej 25 kíl. Aj mne pomohol k lepšej postave, ktorú som si však medzičasom stihol znovu pokaziť."
Dnes spolupracuje so známym slovenským odborníkom, bývalým reprezentantom, majstrom Slovenska aj Československa v kulturistike Petrom Meškom. "Nedá mi vydýchnuť a veľmi rázne zasiahol do mojej životosprávy." Karol navštevuje pravidelne fitnescentrum a rád chodí do prírody. Verí, že keď je človek v dobrej fyzickej a psychickej kondícii, oveľa viac sa mu darí aj v práci.
"Ak človek vyzerá dobre a k tomu sa ešte aj dobre cíti, prichádzajú lepšie pracovné ponuky. Mám s tým skúsenosti."
Pred časom ho kolegovia a priaznivci českého maratónu, ktorý sa bude konať 2. apríla, oslovili, aby zabehol polmaratón, teda 21 kilometrov. Na túto úlohu sa už poctivo pripravuje.
"Chodím behať takmer každé ráno štyri kilometre. Mám však s touto prípravou menšie problémy. Spolu so mnou má polmaratón zabehnúť aj Patrik Švajda, ten je ale v lepšej kondícii, je to bývalý atlét. No dúfam, že to zvládnem, ak nie, aspoň sa o to pokúsim."
Recepty Karola Csina
Sicílske špagety
400 g bezvaječných špagiet, 4 paradajky, červená prípadne africká feferónka, 4 - 6 strúčikov cesnaku, 1 väčšia cibuľa, bazalka (najlepšie čerstvá), soľ (vegeta), olivový olej, parmezán
Do osolenej vriacej vody dáme variť asi na 10 minút špagety. Pridáme aj polievkovú lyžicu oleja, aby sa nezlepili. Do horúcej vody vložíme celé paradajky, ktoré na jednom konci narežeme do kríža, aby z nich ľahko zišla šupka. Po 1 - 2 minútach ich vyberieme a na chvíľu odložíme stranou. Na panvicu nalejeme olej, ešte za studena naň dáme na jemno nakrájanú cibuľu a dusíme ju do sklovita. Postupne pridáme na plátky nakrájaný cesnak, posekanú feferónku a dusíme. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky. Zmes necháme prevrieť a tesne pred vypnutím pridáme vegetu a nasekanú bazalku a rýchlo premiešame. Uvarené špagety polejeme olejom a z panvice na ne vylejeme zmes. Premiešame. Na tanieri môžeme posypať postrúhaným parmezánom alebo eidamom, hoci originálne sicílske špagety sú bez syra.
Cestoviny na petržlenovej vňati
400 g širokých bezvaječných cestovín tagliatele, 6 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, olivový olej, 250 g tvarohu, 8 polievkových lyžíc kyslej smotany, soľ, pór
Do vriacej osolenej vody dáme variť asi na 12 minúr cestoviny a pridáme k nim polievkovú lyžicu oleja, aby sa nezlepili. Na ešte studený olej na panvici dáme na plátky pokrájaný cesnak a udusíme ho do sklovita. K tomu pridáme na jemno posekanú petržlenovú vňať, premiešame a trochu podusíme spolu s cesnakom. Potom pridávame postupne tvaroh, nemiešame ho však príliš dlho, aby sa nenaťahoval. K zmesi pridáme uvarené cestoviny a premiešame. Na záver pridáme 6 - 8 polievkových lyžíc kyslej smotany a znova premiešame. Necháme chvíľu prehriať a na niekoľko minút odstavíme. Hotové jedlo posypeme čerstvo nasekaným pórom.
Hovädzie dusené na zelenine s tarhoňou
4 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 800 g hovädzieho mäsa (najlepšie roštenka), 1 pór, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, olej, karí korenie, provensálske korenie, majoránka, diabolská zmes, čerstvá zelenina - mrkva, petržlen, zeler, 500 g tarhone
Do rozohriateho rastlinného oleja na panvici dáme cibuľu nakrájanú na jemné kolieska. Pridáme mäso pokrájané na kocky. Všetko posolíme a dusíme. Postupne pridáme pretlačený cesnak a ostatné koreniny - najlepšie až vtedy, keď je mäso mäkké. Nakoniec pridáme najemno nastrúhanú zeleninu a pór. Všetko ešte podusíme.
Príprava tarhone: 500 g tarhone opražíme na oleji do ružova, podlejeme vodou, osolíme, počas varenia miešame, po zmäknutí odstavíme.
FOTO SME - PAVOL MAJER