V týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Gu100 druhé slovenské vydanie mexického bestselleru Ako voda v čokoláde (Como agua para chocolate, 1989) od spisovateľky Laury Esquivelovej. Autorka získala za svoj román Prémiu ABBY (American Bookseller Book of de Year), čím sa stala prvou zahraničnou nositeľkou tejto ceny.
Kniha zožala u čitateľov taký obrovský úspech, že sa jej vtedajší manžel, režisér Alfonso Arau, rozhodol podľa nej natočiť celovečerný film s rovnomenným názvom.
Román Ako voda v čokoláde vyšiel prvýkrát v dnes už neexistujúcom vydavateľstve Smena v roku 1995. Eva Palkovičová ho teda prekladala ešte bez služieb internetu a podobných technických vymožeností. "Pamätám sa, ako mi spolužiačka z Mexika v listoch kreslila všetky možné druhy hrncov, ktoré používala hlavná postava," povedala na prezentácii knihy v bratislavskej Aule Cervantes. Kniha je rozdelená na dvanásť kapitol, každú z nich uvádza vždy nový záhadný recept. "Recepty sú použiteľné a môžem povedať, že aj výborné. Niektoré sme totiž aj vyskúšali."
Vášnivý ľúbostný príbeh sa odohráva v dvadsiatych rokov minulého storočia počas mexickej revolúcie. Autorka prostredníctvom príbehu zakázanej lásky Pedra a Tity vťahuje čitateľa do sveta plného farieb, vôní a chutí - do sveta kuchyne a starých receptov. "Autorka tento svet povýšila až na prameň poznania, na akési laboratórium životnej alchýmie. Laura Esquivelová v knihe spracovala viaceré známe mýty, napríklad mýtus o veľkej láske, o zemi a prírode či mýtus o svetle a ohni," dodala Palkovičová.
Kniha je doplnená pôvodnými ilustráciami akademickej maliarky Kristíny Šimkovej.