Absolvent môže predviesť a prakticky realizovať komplexnú úlohu, alebo obhajovať vlastný projekt, tiež môže realizovať a obhajovať experiment, úspešnú súťažnú prácu či predviesť umelecký výkon.
Praktická časť odbornej zložky sa skladá z 1 až 15 tém. Témy vypracovávajú učitelia tak, aby boli v súlade s cieľovými požiadavkami na absolventa príslušného študijného odboru v oblasti odborného vzdelania. Ešte pred skúškou ich musí skontrolovať predseda predmetovej komisie. U absolventov sa v praktickej časti overuje úroveň osvojenia, aplikácia získaných odborných teoretických poznatkov pri riešení praktických odborných tém a zistiť pripravenosť žiaka používať ich pri činnostiach, na ktorých výkon sa pripravoval.
Charakteristika tém a overenie cieľových požiadaviek sú pre jednotlivé odbory nasledovné:
Odbory Fyzikálno-matematické vedy, Baníctvo, Baníctvo banícka geológia, Stavebníctvo a vodohospodárstvo a Stavebníctvo, geodézia a kartografia
Overuje sa, ako vie absolvent:
aplikovať matematické a fyzikálne princípy a postupy v odbore,
navrhovať pozorovacie a technologické a pracovné postupy na riešenie komplexných odborných úloh,
vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia prác v odbore,
vhodne využívať informačné technológie, informačné zdroje a získané údaje vedieť posúdiť a spracovať,
dodržiavať predpisy a zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s prihliadnutím na ochranu životného prostredia.
Odbor Hutníctvo
Overuje sa, ako vie absolvent:
použiť a aplikovať získané teoretické poznatky pri riešení praktických odborných úloh,
zisťovať vlastnosti materiálov, ich štruktúru, možnosti kombinácie a využívania v priemysle,
navrhovať technologické postupy výroby jednotlivých materiálov podľa konkrétneho odboru,
vykonávať technické výpočty pri riešení komplexných odborných úloh, využívať diagramy, tabuľky, normogramy a normy v jednotlivých odboroch, zdôvodniť vlastné návrhy,
robiť ekonomické hodnotenia navrhovanej technológie, materiálov, postupov, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby riadenia, manažment a marketing,
posúdiť vplyv danej výroby na zaťaženie životného prostredia, riziká bezpečnosti a ochrany práce v jednotlivých výrobách podľa konkrétneho odboru.
Odbor Strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zhotoviť základnú výrobnú dokumentáciu v elektronickej podobe,
navrhnúť výrobné a technologické postupy, technologické podmienky výroby a kontroly na riešenie komplexných odborných úloh aj so zdôvodnením návrhov a realizovať podľa študijného odboru,
navrhnúť prípravu výroby, riadenia a usmernenia technologických procesov, viesť ekonomickú evidenciu výroby,
vhodne používať informačné technológie a informačné zdroje,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbory Elektrotechnika; Elektrotechnika a telekomunikácie
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
aplikovať získané teoretické poznatky pri riešení praktických odborných úloh,
vypracovať technickú dokumentáciu,
zhotoviť návrh, montáž a oživenie elektrotechnických zariadení,
vykonávať diagnostiku, opravy a servis elektrotechnických zariadení,
používať meraciu techniku a meracie postupy,
používať informačné technológie a zdroje,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, ochrany zdravia a environmentálne zásady.
Odbory Technická chémia silikátov, Ostatná technická chémia, Technická chémia ostatná a Potravinárstvo
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,
viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výroby podľa konkrétneho odboru,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,
aplikovať zásady BOZP, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.
Odbor Textil a odevníctvo
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,
zhotoviť produkt (podľa zamerania študijného odboru), uplatniť vhodný druh textilného materiálu, dodržať technickú a technologickú disciplínu pri výrobe a obhájiť produkt,
uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti, v tomto smere vplývať na svojich zamestnancov,
využívať poznatky z ekonomiky pre hospodárne zabezpečovanie a spracovanie surovín a materiálov s vedením dokladov o pohybe finančných prostriedkov,
viesť evidenciu výroby, výkonov a miezd, údaje využiť pri analýze plánovania výrobných podmienok a realizácii výroby,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore,
uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.
Odbory Spracúvanie kože a výroba obuvi; Spracúvanie kože, plastov a gumy a výroba obuvi
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,
zhotoviť a obhájiť produkt (podľa zamerania študijného odboru), uplatniť vhodný druh syntetického alebo prírodného materiálu, dodržať technickú a technologickú disciplínu pri výrobe,
vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, postupov a výroby produktov, navrhnúť organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia, manažment a marketing,
uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti, v tomto smere vplývať na svojich spolupracovníkov,
využívať poznatky z ekonomiky pre hospodárne zabezpečenie a spracovanie surovín a materiálov s vedením dokladov o pohybe finančných prostriedkov,
viesť evidenciu výroby, výkonov a miezd, údaje využiť pri analýze plánovania výrobných podmienok a realizácie výroby,
využívať komunikačné a informačné technológie v procese organizácie riadenia a kontroly výrobných činností, vedieť ich posúdiť a spracovať,
uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.
Odbor Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zhotovovať technickú dokumentáciu s využitím informačných technológií,
vykonávať kontrolu, meranie a vyhodnotenie výrobkov alebo materiálov,
samostatne ovládať nastavovanie parametrov strojných zariadení, ich obsluhu pri spracúvaní dreva a výrobe hudobných nástrojov,
navrhnúť prípravu výroby a riadenia procesov výroby,
viesť ekonomickú evidenciu výroby,
používať informačné technológie a iné informačné zdroje,
dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbory Polygrafia a spracúvanie filmu; Polygrafia, spracúvanie papiera, filmu a fotografie
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,
čítať prevádzkovú a technologickú dokumentáciu,
pracovať podľa určených technologických postupov,
používať rôzne návrhárske techniky, skĺbiť normalizáciou viazané riešenia s originalitou,
pripravovať materiál, nastavovať a využívať prístroje, stroje a zariadenia,
spracovať predlohy a vstupné dáta pomocou informačných a komunikačných technológií,
uplatňovať pri práci platné legislatívne a technické normy,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie,
uskutočňovať ekonomické hodnotenia a marketingové činnosti,
aplikovať zásady BOZP, PO, ochrany a tvorby životného prostredia.
Odbory Doprava a pošty; Doprava, pošty a telekomunikácie
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zhotovovať technickú a ekonomickú dokumentáciu s využitím informačných technológií,
voliť metódy a technologické postupy v odbore,
evidovať, kontrolovať a hodnotiť pracovné operácie v zhromažďovaní, analýze a využívaní technických a prevádzkovo-ekonomických informácií,
používať informačné technológie a iné informačné zdroje,
viesť hospodársko-prevádzkovú agendu,
dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Špeciálne technické odbory:
Životné prostredie
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
hodnotiť súčasný stav životného prostredia,
hodnotiť stav rôznych ekosystémov,
hodnotiť a porovnávať rôzne technológie a ich dopad na životné prostredie,
monitorovať stav životného prostredia,
orientovať sa v právnych predpisoch, legislatívnych normách a predpokladoch systémového využitia v každodennej činnosti súvisiacej s ochranou životného prostredia a prejaviť zručnosť pri ich aplikácii,
vhodne používať informačné technológie a iné informačné zdroje,
aktívne pracovať s osobným počítačom pri simuláciách konkrétnych a fiktívnych situácií, vedieť používať internet na vyhľadávanie informácií o stave životného prostredia, vedieť ich triediť a spracovať,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Technické a informatické služby
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zabezpečovať sociálno-ekonomické informácie pre potreby riadenia (zbieranie, triedenie, spracúvanie, hodnotenie a využívanie) pri riešení konkrétnych situácií prostredníctvom informačných a komunikačných technológií,
vyhotovovať hospodárske písomnosti a komplexne vykonávať administratívne práce,
užívateľsky ovládať osobný počítač vrátane periférnych zariadení, písať desaťprstovou hmatovou metódou a používať dostupnú kancelársku techniku,
vedieť úplne spracovať údaje v jednoduchom a podvojnom účtovníctve,
zohľadniť konštrukčné, technologické, procesné, organizačné, ekonomické a iné činnosti podľa odborného zamerania,
vhodne používať informačné technológie a informačné zdroje,
dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbory Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo, Veterinárske vedy a Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
viesť prvotnú evidenciu výroby, výkonov a miezd; údaje využiť pri analýze výrobných podmienok, plánovaní a realizácii výroby a služieb,
navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby (nástroje, prístroje, stroje a zariadenia) na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,
vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, postupov a výroby produktov, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia, manažment a marketing,
uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti a v tomto smere vplývať na svojich spolupracovníkov,
využívať poznatky z ekonomiky pri nákupe surovín, materiálov a predaji výrobkov, vo vedení dokladov o pohybe finančných prostriedkov,
uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,
posúdiť vplyv globálnych faktorov na výrobu a produkciu v rastlinnej a živočíšnej výrobe, lesnom a vodnom hospodárstve, na zdravie zvierat a navrhovať parciálne riešenia na ich elimináciu a na skvalitnenie života vôbec,
Odbor Zdravotníctvo
Overuje sa, ako vie absolvent odboru Asistent (zdravotnícky asistent, masér, masér pre zrakovo hendikepovaných, asistent výživy, zdravotnícky záchranár) v praxi:
zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,
manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,
viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s hospitalizáciou pacienta a prevádzkou pracoviska,
dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,
zvládnuť základné ošetrovateľské postupy v hygienickej starostlivosti o pacienta, o prostredie a pomôcky, dezinfekciu a sterilizáciu, asistovať pri komplexnej ošetrovteľskej starostlivosti, pripraviť štatistické podklady a podklady na archiváciu, zabezpečovať práce s účtovníctvom, materiálno-technickým vybavením a inventarizáciou (zdravotnícky asistent),
zvládnuť sústavu masážnych hmatov aplikovaných v zostavách jednotlivých druhov masáží, pripraviť a aplikovať jednotlivé procedúry fyzikálnej terapie, sledovať, posudzovať a zaznamenávať účinky podnetov na organizmus pacienta (masér, masér pre zrakovo hendikepovaných),
profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,
zvládnuť technologický postup spracovania potravín a prípravy diétnej stravy, plánovať liečebnú výživu pri ochoreniach jednotlivých systémov, zostaviť jedálny lístok pre racionálnu stravu, hodnotiť potraviny z dietetického hľadiska, výpočet jedálneho lístka podľa výživových hodnôt (asistent výživy),
rozpoznať, zhodnotiť, zabezpečiť zdravie a život zachraňujúce urgentné opatrenia a postupy, realizovať jednotlivé techniky vyšetrení a terapie - anestéziu, resuscitáciu a iné postupy záchrannej služby (zdravotnícky záchranár).
Laborant (zdravotnícky laborant,
farmaceutický laborant)
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,
zvládnuť technologický postup histologických vyšetrovacích metód, biochemických analýz, vyšetrení v hematológii a transfuziológii a mikrobiologických laboratórnych techník, zvládnuť odber biologického materiálu a bezpečnú manipuláciu s ním (zdravotnícky laborant),
profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,
manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,
viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s pacientom a prevádzkou pracoviska,
dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,
zvládnuť prípravu jednotlivých liekových foriem, výdaj voľnopredajných liekov a zdravotníckych potrieb, správne uskladnenie liečiv, liečivých prípravkov, liekov, pomocných látok a sledovanie ich exspirácie a doby použitia (farmaceutický laborant).
Technik (ortopedický technik,
zubný technik)
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,
profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,
manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,
zhotoviť výrobný výkres a výrobnú dokumentáciu, zvládnuť prácu podľa merných podkladov, dodržiavať ekonomické a ergonomické zretele práce, zvoliť vhodný materiál, správny postup a technológiu zhotovenia ortopedicko-protetickej pomôcky alebo jej časti (ortopedický technik),
viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s pacientom a prevádzkou pracoviska,
dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,
zvládnuť odlievanie odlačkov a zhotovovanie modelov, šablón, modelovanie a opracovanie pomôcok, zvládnuť technologický postup spracovania jednotlivých materiálov pri samostatnom zhotovovaní stoma.
Odbory Ekonomické vedy, Ekonomika a organizácia, obchod a služby
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi v týchto oblastiach:
Ekonomika a organizácia
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,
navrhovať pracovné postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,
vedieť organizovať svoju prácu a svoj čas,
zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb, identifikovať rolu manažéra a spôsoby marketingu,
viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výrobkov a služieb,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v podnikaní,
aplikovať zásady BOZP, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.
Obchod
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnych praktických úloh v odbore,
realizovať pracovné postupy a vedieť využívať technické podmienky pracoviska pri riešení komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov, podľa konkrétneho odboru,
zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb, identifikovať úlohy manažéra a spôsoby marketingu,
viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii predaja výrobkov a služieb,
aplikovať a tvorivo využívať na trhu spotrebiteľov a výrobcov základné marketingové nástroje - produkt, cena, reklama, distribúcia, úprava tovaru a drobné aranžérske práce,
aktívne používať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly predaja, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách, manipuláciu s obchodnými strojmi, zariadeniami a pomôckami,
overiť zručnosti v odbornom predaji tovaru, vedenie hospodárskych písomností spojených s objednávaním tovaru, prebierkou, reklamáciou, platobným stykom s prihliadnutím na profesijnú etiku,
preveriť zručnosti práce s elektronickou registračnou pokladnicou a s tým spojené administratívne činnosti,
vedieť samostatne organizovať prácu na pracovisku a vedieť riadiť menší kolektív zamestnancov,
aplikovať zásady bezpečnosti a ochrany pri práci, a postupy tvorby a ochrany životného prostredia podľa konkrétneho odboru.
Služby
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnych praktických úloh,
realizovať pracovné a technologické postupy, vedieť využívať technické podmienky pracoviska podľa konkrétneho odboru,
zhodnotiť ekonomickú stránku príslušnej technológie, postupov a výroby produktov poskytovanej služby,
viesť prevádzkovú evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní prevádzky a realizácii výroby podľa konkrétneho odboru,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,
aplikovať zásady BOZP a hygienických zásad, tvorby a ochrany životného prostredia podľa konkrétneho odboru,
poskytovať odborné poradenské služby v odbore s dôrazom na estetické cítenie,
samostatne organizovať prácu na pracovisku a riadiť menší kolektív zamestnancov,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese poskytovania služieb.
Spoločné stravovanie a cestovný ruch
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,
navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov, podľa konkrétneho odboru,
zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb v spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu, identifikovať postavenie manažéra, spôsoby marketingu a public relations,
viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výrobkov a služieb,
využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,
aplikovať hygienické zásady a zásady bezpečnosti ochrany zdravia pri práci, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.
Odbor Právne vedy
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
využívať odbornú literatúru a informačné zdroje, zbierať, triediť a spracovať získané informácie,
samostatne riešiť odborný problém so stanovením konkrétneho cieľa a s využitím sociologických a psychologických výskumných metód,
štatisticky spracovať, analyzovať, vyhodnotiť a vyvodiť závery pre prax,
použiť prostriedky kancelárskej a výpočtovej techniky,
presvedčivo prezentovať na primeranej odbornej úrovni obsah svojej odbornej pripravenosti,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbor Publicistika, knihovníctvo a vedecké informácie;
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,
využívať rôzne typy informačných zdrojov pri vyhľadávaní a spracovaní informácií,
vykonávať informačný prieskum na danú tému,
využívať informačné technológie pri spracovaní údajov,
uplatňovať platné legislatívne a technické normy a štandardy,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbory Pedagogické vedy a Učiteľstvo
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
uplatňovať praktické zručnosti a kompetencie,
orientovať sa v odbornej terminológii a informačných prameňoch,
samostatne organizovať, realizovať svoj nápad, prakticky využiť vedomosti pri tvorbe, realizácii a prezentácii projektu (maturitnej témy),
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.
Odbory Umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba
Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:
zvládnuť a využívať odborné schopnosti a vedomosti na prezentáciu vlastného vyspelého a súčasne kultivovaného umeleckého prejavu, alebo vytvorenie vlastného umeleckého diela,
preukázať nadobudnuté zručnosti pri invenčnom stvárnení umeleckého výkonu pre profesionálnu prax,
dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.