Čo čaká maturantov na praktickej časti odbornej zložky

V praktickej časti sa overuje, ako vie absolvent odbornej školy získané poznatky aj prakticky využiť.

Absolvent môže predviesť a prakticky realizovať komplexnú úlohu, alebo obhajovať vlastný projekt, tiež môže realizovať a obhajovať experiment, úspešnú súťažnú prácu či predviesť umelecký výkon.

Praktická časť odbornej zložky sa skladá z 1 až 15 tém. Témy vypracovávajú učitelia tak, aby boli v súlade s cieľovými požiadavkami na absolventa príslušného študijného odboru v oblasti odborného vzdelania. Ešte pred skúškou ich musí skontrolovať predseda predmetovej komisie. U absolventov sa v praktickej časti overuje úroveň osvojenia, aplikácia získaných odborných teoretických poznatkov pri riešení praktických odborných tém a zistiť pripravenosť žiaka používať ich pri činnostiach, na ktorých výkon sa pripravoval.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Charakteristika tém a overenie cieľových požiadaviek sú pre jednotlivé odbory nasledovné:

Odbory Fyzikálno-matematické vedy, Baníctvo, Baníctvo banícka geológia, Stavebníctvo a vodohospodárstvo a Stavebníctvo, geodézia a kartografia

Overuje sa, ako vie absolvent:

aplikovať matematické a fyzikálne princípy a postupy v odbore,

navrhovať pozorovacie a technologické a pracovné postupy na riešenie komplexných odborných úloh,

vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia prác v odbore,

vhodne využívať informačné technológie, informačné zdroje a získané údaje vedieť posúdiť a spracovať,

dodržiavať predpisy a zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s prihliadnutím na ochranu životného prostredia.

SkryťVypnúť reklamu

Odbor Hutníctvo

Overuje sa, ako vie absolvent:

použiť a aplikovať získané teoretické poznatky pri riešení praktických odborných úloh,

zisťovať vlastnosti materiálov, ich štruktúru, možnosti kombinácie a využívania v priemysle,

navrhovať technologické postupy výroby jednotlivých materiálov podľa konkrétneho odboru,

vykonávať technické výpočty pri riešení komplexných odborných úloh, využívať diagramy, tabuľky, normogramy a normy v jednotlivých odboroch, zdôvodniť vlastné návrhy,

robiť ekonomické hodnotenia navrhovanej technológie, materiálov, postupov, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby riadenia, manažment a marketing,

posúdiť vplyv danej výroby na zaťaženie životného prostredia, riziká bezpečnosti a ochrany práce v jednotlivých výrobách podľa konkrétneho odboru.

SkryťVypnúť reklamu

Odbor Strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zhotoviť základnú výrobnú dokumentáciu v elektronickej podobe,

navrhnúť výrobné a technologické postupy, technologické podmienky výroby a kontroly na riešenie komplexných odborných úloh aj so zdôvodnením návrhov a realizovať podľa študijného odboru,

navrhnúť prípravu výroby, riadenia a usmernenia technologických procesov, viesť ekonomickú evidenciu výroby,

vhodne používať informačné technológie a informačné zdroje,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbory Elektrotechnika; Elektrotechnika a telekomunikácie

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

SkryťVypnúť reklamu

aplikovať získané teoretické poznatky pri riešení praktických odborných úloh,

vypracovať technickú dokumentáciu,

zhotoviť návrh, montáž a oživenie elektrotechnických zariadení,

vykonávať diagnostiku, opravy a servis elektrotechnických zariadení,

používať meraciu techniku a meracie postupy,

používať informačné technológie a zdroje,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, ochrany zdravia a environmentálne zásady.

Odbory Technická chémia silikátov, Ostatná technická chémia, Technická chémia ostatná a Potravinárstvo

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,

SkryťVypnúť reklamu

viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výroby podľa konkrétneho odboru,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,

aplikovať zásady BOZP, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.

Odbor Textil a odevníctvo

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,

zhotoviť produkt (podľa zamerania študijného odboru), uplatniť vhodný druh textilného materiálu, dodržať technickú a technologickú disciplínu pri výrobe a obhájiť produkt,

SkryťVypnúť reklamu

uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti, v tomto smere vplývať na svojich zamestnancov,

využívať poznatky z ekonomiky pre hospodárne zabezpečovanie a spracovanie surovín a materiálov s vedením dokladov o pohybe finančných prostriedkov,

viesť evidenciu výroby, výkonov a miezd, údaje využiť pri analýze plánovania výrobných podmienok a realizácii výroby,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore,

uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.

SkryťVypnúť reklamu

Odbory Spracúvanie kože a výroba obuvi; Spracúvanie kože, plastov a gumy a výroba obuvi

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,

zhotoviť a obhájiť produkt (podľa zamerania študijného odboru), uplatniť vhodný druh syntetického alebo prírodného materiálu, dodržať technickú a technologickú disciplínu pri výrobe,

vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, postupov a výroby produktov, navrhnúť organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia, manažment a marketing,

uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti, v tomto smere vplývať na svojich spolupracovníkov,

SkryťVypnúť reklamu

využívať poznatky z ekonomiky pre hospodárne zabezpečenie a spracovanie surovín a materiálov s vedením dokladov o pohybe finančných prostriedkov,

viesť evidenciu výroby, výkonov a miezd, údaje využiť pri analýze plánovania výrobných podmienok a realizácie výroby,

využívať komunikačné a informačné technológie v procese organizácie riadenia a kontroly výrobných činností, vedieť ich posúdiť a spracovať,

uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.

Odbor Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zhotovovať technickú dokumentáciu s využitím informačných technológií,

vykonávať kontrolu, meranie a vyhodnotenie výrobkov alebo materiálov,

SkryťVypnúť reklamu

samostatne ovládať nastavovanie parametrov strojných zariadení, ich obsluhu pri spracúvaní dreva a výrobe hudobných nástrojov,

navrhnúť prípravu výroby a riadenia procesov výroby,

viesť ekonomickú evidenciu výroby,

používať informačné technológie a iné informačné zdroje,

dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbory Polygrafia a spracúvanie filmu; Polygrafia, spracúvanie papiera, filmu a fotografie

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,

čítať prevádzkovú a technologickú dokumentáciu,

pracovať podľa určených technologických postupov,

SkryťVypnúť reklamu

používať rôzne návrhárske techniky, skĺbiť normalizáciou viazané riešenia s originalitou,

pripravovať materiál, nastavovať a využívať prístroje, stroje a zariadenia,

spracovať predlohy a vstupné dáta pomocou informačných a komunikačných technológií,

uplatňovať pri práci platné legislatívne a technické normy,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie,

uskutočňovať ekonomické hodnotenia a marketingové činnosti,

aplikovať zásady BOZP, PO, ochrany a tvorby životného prostredia.

Odbory Doprava a pošty; Doprava, pošty a telekomunikácie

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zhotovovať technickú a ekonomickú dokumentáciu s využitím informačných technológií,

SkryťVypnúť reklamu

voliť metódy a technologické postupy v odbore,

evidovať, kontrolovať a hodnotiť pracovné operácie v zhromažďovaní, analýze a využívaní technických a prevádzkovo-ekonomických informácií,

používať informačné technológie a iné informačné zdroje,

viesť hospodársko-prevádzkovú agendu,

dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Špeciálne technické odbory:

Životné prostredie

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

hodnotiť súčasný stav životného prostredia,

hodnotiť stav rôznych ekosystémov,

hodnotiť a porovnávať rôzne technológie a ich dopad na životné prostredie,

monitorovať stav životného prostredia,

SkryťVypnúť reklamu

orientovať sa v právnych predpisoch, legislatívnych normách a predpokladoch systémového využitia v každodennej činnosti súvisiacej s ochranou životného prostredia a prejaviť zručnosť pri ich aplikácii,

vhodne používať informačné technológie a iné informačné zdroje,

aktívne pracovať s osobným počítačom pri simuláciách konkrétnych a fiktívnych situácií, vedieť používať internet na vyhľadávanie informácií o stave životného prostredia, vedieť ich triediť a spracovať,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Technické a informatické služby

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zabezpečovať sociálno-ekonomické informácie pre potreby riadenia (zbieranie, triedenie, spracúvanie, hodnotenie a využívanie) pri riešení konkrétnych situácií prostredníctvom informačných a komunikačných technológií,

SkryťVypnúť reklamu

vyhotovovať hospodárske písomnosti a komplexne vykonávať administratívne práce,

užívateľsky ovládať osobný počítač vrátane periférnych zariadení, písať desaťprstovou hmatovou metódou a používať dostupnú kancelársku techniku,

vedieť úplne spracovať údaje v jednoduchom a podvojnom účtovníctve,

zohľadniť konštrukčné, technologické, procesné, organizačné, ekonomické a iné činnosti podľa odborného zamerania,

vhodne používať informačné technológie a informačné zdroje,

dodržiavať bezpečnosť práce, protipožiarnu ochranu, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbory Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo, Veterinárske vedy a Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

SkryťVypnúť reklamu

viesť prvotnú evidenciu výroby, výkonov a miezd; údaje využiť pri analýze výrobných podmienok, plánovaní a realizácii výroby a služieb,

navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky výroby (nástroje, prístroje, stroje a zariadenia) na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,

vykonať ekonomické hodnotenie príslušnej technológie, postupov a výroby produktov, navrhovať organizačnú štruktúru a spôsoby efektívneho riadenia, manažment a marketing,

uplatňovať princípy hospodárnosti a dodržiavania technologickej a pracovnej disciplíny, zodpovednosť za výsledky svojej pracovnej činnosti a v tomto smere vplývať na svojich spolupracovníkov,

využívať poznatky z ekonomiky pri nákupe surovín, materiálov a predaji výrobkov, vo vedení dokladov o pohybe finančných prostriedkov,

SkryťVypnúť reklamu

uplatňovať pri všetkých odborných činnostiach zásady ochrany a tvorby životného prostredia, hygieny a bezpečnosti práce.

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,

posúdiť vplyv globálnych faktorov na výrobu a produkciu v rastlinnej a živočíšnej výrobe, lesnom a vodnom hospodárstve, na zdravie zvierat a navrhovať parciálne riešenia na ich elimináciu a na skvalitnenie života vôbec,

Odbor Zdravotníctvo

Overuje sa, ako vie absolvent odboru Asistent (zdravotnícky asistent, masér, masér pre zrakovo hendikepovaných, asistent výživy, zdravotnícky záchranár) v praxi:

zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,

manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,

viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s hospitalizáciou pacienta a prevádzkou pracoviska,

dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,

zvládnuť základné ošetrovateľské postupy v hygienickej starostlivosti o pacienta, o prostredie a pomôcky, dezinfekciu a sterilizáciu, asistovať pri komplexnej ošetrovteľskej starostlivosti, pripraviť štatistické podklady a podklady na archiváciu, zabezpečovať práce s účtovníctvom, materiálno-technickým vybavením a inventarizáciou (zdravotnícky asistent),

zvládnuť sústavu masážnych hmatov aplikovaných v zostavách jednotlivých druhov masáží, pripraviť a aplikovať jednotlivé procedúry fyzikálnej terapie, sledovať, posudzovať a zaznamenávať účinky podnetov na organizmus pacienta (masér, masér pre zrakovo hendikepovaných),

profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,

zvládnuť technologický postup spracovania potravín a prípravy diétnej stravy, plánovať liečebnú výživu pri ochoreniach jednotlivých systémov, zostaviť jedálny lístok pre racionálnu stravu, hodnotiť potraviny z dietetického hľadiska, výpočet jedálneho lístka podľa výživových hodnôt (asistent výživy),

rozpoznať, zhodnotiť, zabezpečiť zdravie a život zachraňujúce urgentné opatrenia a postupy, realizovať jednotlivé techniky vyšetrení a terapie - anestéziu, resuscitáciu a iné postupy záchrannej služby (zdravotnícky záchranár).

Laborant (zdravotnícky laborant,

farmaceutický laborant)

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,

zvládnuť technologický postup histologických vyšetrovacích metód, biochemických analýz, vyšetrení v hematológii a transfuziológii a mikrobiologických laboratórnych techník, zvládnuť odber biologického materiálu a bezpečnú manipuláciu s ním (zdravotnícky laborant),

profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,

manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,

viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s pacientom a prevádzkou pracoviska,

dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,

zvládnuť prípravu jednotlivých liekových foriem, výdaj voľnopredajných liekov a zdravotníckych potrieb, správne uskladnenie liečiv, liečivých prípravkov, liekov, pomocných látok a sledovanie ich exspirácie a doby použitia (farmaceutický laborant).

Technik (ortopedický technik,

zubný technik)

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zvládnuť kvalifikovanú prvú pomoc pri úrazoch ohrozujúcich život,

profesionálne komunikovať v pracovných činnostiach,

manipulovať so základnou zdravotníckou a výpočtovou technikou,

zhotoviť výrobný výkres a výrobnú dokumentáciu, zvládnuť prácu podľa merných podkladov, dodržiavať ekonomické a ergonomické zretele práce, zvoliť vhodný materiál, správny postup a technológiu zhotovenia ortopedicko-protetickej pomôcky alebo jej časti (ortopedický technik),

viesť dokumentáciu a vykonávať administratívne práce spojené s pacientom a prevádzkou pracoviska,

dodržiavať zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany životného a pracovného prostredia a prevencie ochorení a úrazov,

zvládnuť odlievanie odlačkov a zhotovovanie modelov, šablón, modelovanie a opracovanie pomôcok, zvládnuť technologický postup spracovania jednotlivých materiálov pri samostatnom zhotovovaní stoma.

Odbory Ekonomické vedy, Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi v týchto oblastiach:

Ekonomika a organizácia

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,

navrhovať pracovné postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh s príslušným zdôvodnením návrhov podľa konkrétneho odboru,

vedieť organizovať svoju prácu a svoj čas,

zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb, identifikovať rolu manažéra a spôsoby marketingu,

viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výrobkov a služieb,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v podnikaní,

aplikovať zásady BOZP, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.

Obchod

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnych praktických úloh v odbore,

realizovať pracovné postupy a vedieť využívať technické podmienky pracoviska pri riešení komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov, podľa konkrétneho odboru,

zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb, identifikovať úlohy manažéra a spôsoby marketingu,

viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii predaja výrobkov a služieb,

aplikovať a tvorivo využívať na trhu spotrebiteľov a výrobcov základné marketingové nástroje - produkt, cena, reklama, distribúcia, úprava tovaru a drobné aranžérske práce,

aktívne používať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly predaja, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách, manipuláciu s obchodnými strojmi, zariadeniami a pomôckami,

overiť zručnosti v odbornom predaji tovaru, vedenie hospodárskych písomností spojených s objednávaním tovaru, prebierkou, reklamáciou, platobným stykom s prihliadnutím na profesijnú etiku,

preveriť zručnosti práce s elektronickou registračnou pokladnicou a s tým spojené administratívne činnosti,

vedieť samostatne organizovať prácu na pracovisku a vedieť riadiť menší kolektív zamestnancov,

aplikovať zásady bezpečnosti a ochrany pri práci, a postupy tvorby a ochrany životného prostredia podľa konkrétneho odboru.

Služby

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnych praktických úloh,

realizovať pracovné a technologické postupy, vedieť využívať technické podmienky pracoviska podľa konkrétneho odboru,

zhodnotiť ekonomickú stránku príslušnej technológie, postupov a výroby produktov poskytovanej služby,

viesť prevádzkovú evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní prevádzky a realizácii výroby podľa konkrétneho odboru,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,

aplikovať zásady BOZP a hygienických zásad, tvorby a ochrany životného prostredia podľa konkrétneho odboru,

poskytovať odborné poradenské služby v odbore s dôrazom na estetické cítenie,

samostatne organizovať prácu na pracovisku a riadiť menší kolektív zamestnancov,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese poskytovania služieb.

Spoločné stravovanie a cestovný ruch

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,

navrhovať pracovné a technologické postupy, technické podmienky na riešenie komplexných odborných úloh aj s príslušným zdôvodnením návrhov, podľa konkrétneho odboru,

zhodnotiť ekonomickú stránku výroby, obchodu a služieb v spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu, identifikovať postavenie manažéra, spôsoby marketingu a public relations,

viesť evidenciu a údaje využiť pri analýze podmienok, plánovaní a realizácii výrobkov a služieb,

využívať súčasné komunikačné a informačné technológie v procese organizácie, riadenia a kontroly výrobných činností a služieb, ako aj schopnosť spracovať, posúdiť a využiť získané informácie v odbore a v súvisiacich službách,

aplikovať hygienické zásady a zásady bezpečnosti ochrany zdravia pri práci, ochrany a tvorby životného prostredia podľa konkrétneho odboru.

Odbor Právne vedy

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

využívať odbornú literatúru a informačné zdroje, zbierať, triediť a spracovať získané informácie,

samostatne riešiť odborný problém so stanovením konkrétneho cieľa a s využitím sociologických a psychologických výskumných metód,

štatisticky spracovať, analyzovať, vyhodnotiť a vyvodiť závery pre prax,

použiť prostriedky kancelárskej a výpočtovej techniky,

presvedčivo prezentovať na primeranej odbornej úrovni obsah svojej odbornej pripravenosti,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbor Publicistika, knihovníctvo a vedecké informácie;

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

aplikovať získané vedomosti z odboru pri riešení konkrétnej praktickej úlohy,

využívať rôzne typy informačných zdrojov pri vyhľadávaní a spracovaní informácií,

vykonávať informačný prieskum na danú tému,

využívať informačné technológie pri spracovaní údajov,

uplatňovať platné legislatívne a technické normy a štandardy,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbory Pedagogické vedy a Učiteľstvo

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

uplatňovať praktické zručnosti a kompetencie,

orientovať sa v odbornej terminológii a informačných prameňoch,

samostatne organizovať, realizovať svoj nápad, prakticky využiť vedomosti pri tvorbe, realizácii a prezentácii projektu (maturitnej témy),

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

Odbory Umenie, úžitkové umenie a ručná umeleckoremeselná výroba

Overuje sa, ako vie absolvent v praxi:

zvládnuť a využívať odborné schopnosti a vedomosti na prezentáciu vlastného vyspelého a súčasne kultivovaného umeleckého prejavu, alebo vytvorenie vlastného umeleckého diela,

preukázať nadobudnuté zručnosti pri invenčnom stvárnení umeleckého výkonu pre profesionálnu prax,

dodržiavať zásady bezpečnosti práce, princípy ochrany životného prostredia a ekologické zásady.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 546
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 240
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 995
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 048
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 939
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 824
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 447
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu