Zmladzujeme a presvetľujeme jadroviny. FOTO - AUTOR |
Za priaznivého počasia presvetľujeme koruny ovocných stromov a zmladzujeme staršie, slabo rodiace stromy. Pri zmladzovacom reze skracujeme hlavné konáre podľa veku stromu o jednu tretinu až o polovicu. Tak vytvoríme priaznivé podmienky na dobrú úrodu kvalitného ovocia. Pri odrodách vytvárajúcich husté parožie robíme aj detailnejší zmladzovací rez, pri ktorom odstránime väčšie množstvo kvetných pukov a necháme len dva, ktoré prinesú kvalitné plody.
Pri preštepovaní jabloní sa v prvých rokoch po zásahu stretávame s problémom bujného a vzpriameného rastu niektorých odrôd. Kvôli utlmeniu bujného rastu neskracujeme dlhšie postranné výhonky, ale ich len vyviažeme do vodorovnej polohy. Na vyväzovanie môžeme použiť oceľové drôtiky obalené papierom (vinársky drôt). Prednosťou je, že drôt po jednom až dvoch rokoch zoxiduje, úväzok sa rozpadne, a tak nezaťažíme životné prostredie.
Pred rezom viniča je vhodné skontrolovať púčiky priečnym rezom. Ak sú hlavné aj vedľajšie puky zdravé, majú sviežu zelenú farbu. Ak je hlavný puk zmrznutý, pri rozrezaní má hnedú až čiernu farbu. V závislosti od miery poškodenia mrazom zvolíme aj spôsob rezu. Ťažne jednoročného viniča priviažeme k oporám.
Do fóliovníkov začíname vysievať reďkovku na rýchlenie. Ak chceme mať už v apríli širší sortiment zeleniny, vysejeme aj mrkvu karotku s kratším vegetačným obdobím, napríklad odrodu Delícia. Vysievame aj petržlen a cibuľku na zber zelenačky. V poslednom februárovom týždni odkryjeme aj cibule krokusov, bledúľ, modríc a snežienok, ktoré majú prvé kvety. (pav)