Motivačná trénerka Edita Sipeky skončila gymnázium v Senci. Praxou v gastronomických zariadeniach na Slovensku a v Nemecku získala skúsenosti, ktoré využíva aj pri radách na chudnutie. Ženám, ktoré bojujú s nadváhou, ich poskytuje vo svojich knihách aj priamo v praxi. Momentálne takto pomáha asi sto ženám, s ďalšími 10 200 záujemkyňami o jej rady komunikuje cez internet. Najďalej z nich je Slovenka žijúca v Mexiku. Je autorkou dvoch knižiek - Denník študentky vysokej školy chudnutia a Moje báječné ženy, ktoré vyšli aj v Maďarsku. Momentálne dokončuje knihu s názvom Leháro. Má dvoch synov - Erika a Marka.
"Viete, aký je rozdiel medzi tučnou a štíhlou ženou?" pýta sa motivačná trénerka Edita Sipeky. "Okrem výzoru najmä v tom, že tá tučná má jedlo najmä v hlave. Od rána do večera premýšľa o jedle. Žije pre jedlo a zaoberá sa tým," vysvetľuje. Aj ženy, ktoré s ňou cvičia, si musia myseľ preorientovať na niečo iné než na jedlo. Na herečke, ktorá ju paroduje v televíznej relácii ako cvičiteľku Papeky, sa výborne zabáva, hoci "svojim ženám" vraj nikdy neradí tak hrubo, ako to vyznieva na obrazovke.
Ako dieťa bola tenká a nechutilo jej mäso. Zo školskej jedálne ju rodičia odhlásili, lebo jedlo nechávala na tanieri vždy nedotknuté. Necítila totiž potrebu jesť. Možno aj preto, že jej rodičia pracovali v pekárni, kde sa každé ráno zastavila, aby sa nabalila čerstvými rožkami a chlebom, ku ktorému si dala potom s obľubou tresku.
"Chutiť mi začalo až po pôrode. Počas tehotenstva som pribrala dvadsať kilogramov, z ktorých desať išlo dole hneď po pôrode a ďalších nešťastných desať som začala riešiť diétami. Nasadla som na kolotoč diét, ktorý som začala kapustovou polievkou," spomína Edita Sipeky. Napriek takmer sústavnému odtučňovaniu nabrala ďalšie kilogramy v čase, keď spolu s manželom pracovali v Nemecku. "Nemohla som pre rodinu variť normálne jedlo a sama si dávať odpornú kapustu. Dva-tri dni som si dala veľké predsavzatia a vzápätí som ich porušila."
Hostia si museli večeru pripraviť sami
Jej mama výborne varila a dcéru nikdy nenútila v kuchyni pomáhať. Keď sa potom Edita ako dvadsaťročná vydávala, nevedela o varení takmer nič. Naučila sa to trochu neskôr najmä vďaka svojej odvahe.
"Už sme mali staršieho syna, žila som u rodičov, muž bol narukovaný. Chýbali mi peniaze, a tak, keď som sa dozvedela, že sa v Senci otvára malá vinárnička, neváhala som a požiadala o prácu."
Potrebovali síce odborníčku s príslušným vzdelaním a minimálne päťročnou praxou v gastronómii, ale Edita prehovorila šéfa, aby to s ňou skúsil. "Hoci som nevedela ani poriadne zaliať kávu."
Hneď nasledujúci deň sa mala v reštaurácii konať pracovná večera pre dvadsať ľudí. Edita Sipeky sa ničoho neobávala, až kým nezistila, že na večeru majú byť grilované kurčatá. Neostávalo jej nič iné, ako vyjsť pred hosťami s pravdou von - že ona to nevie urobiť. Hostia si vyhrnuli rukávy a jedlo pripravili sami. "Večierok dopadol vynikajúco a ja som na druhý deň dostala od vedúceho pracovnú zmluvu."
A tak sa postupne predsa len variť naučila.
Päť rokov bez diét
V porovnaní so svojou mamou varí Edita Sipeky úspornejšie. "Nepotrebujem uvariť hovädziu polievku zo štyroch kíl mäsa. Stačí mi aj pol kila." Klasický obed vyzeral u nich kedysi takto: predjedlo - hovädzie mäso z polievky s chrenom prípadne špikom a zeleninou, hustá rezancová polievka, vyprážané rezne so šalátom a na záver dezert. "Ja to už takto nerobím."
Varí rýchlo, pikantne a dáva si všetkého s mierou. "Možno aj preto, že som schudla 38 kilogramov a už sa do mňa veľa nevojde."
Päť rokov sa jej darí aj napriek jedeniu zostať štíhla. Kedysi cvičila a myslela stále na to, aby schudla, dnes si už na líniu dávať pozor nemusí.
"Viete, aký je rozdiel medzi tučnou a štíhlou ženou?" pýta sa. "Okrem výzoru najmä v tom, že tučná od rána do večera premýšľa o jedle. Žije pre jedlo a zaoberá sa tým."
Traja muži v kuchyni
Z jedál nemá rada ryby a tekvicu, naopak, miluje mušle či čínsku kuchyňu. S varením sa veľmi nezdržiava. "Ani jedna žena, ktorá varí dvadsať-tridsať rokov, netrávi čas v kuchyni s nadšením. Ani mňa už nebaví tráviť pri príprave jedál hodiny. Navyše, dlhé roky som mala na starosti gastronomický podnik, takže po návrate domov sa mi o jedle už vôbec nechcelo premýšľať."
Našťastie, jej traja muži - manžel i dvaja synovia vedia variť, takže sa o seba postarajú. Starší syn je dokonca výborný kuchár. V ich domácnosti sa varí denno-denne. Polotovary veľmi nevyužívajú, pretože z tých sa vraj najviac priberá.
Rezeň s čatní
Edita Sipeky pripravuje najčastejšie cestoviny a jedlá odľahčuje prívarkami. Napríklad ku klasickému vyprážanému rezňu, ktorý podáva s ryžou, pridá jablkové čatní.
"Jabĺčka nakrájam, trocha podusím na cibuľke a poriadne dochutím korením. Získajú tak neopakovateľnú sladko-pálivú chuť príznačnú pre ázijskú kuchyňu."
Jej jedlá sú rýchle, málo kalorické a obsahovo veľké. Rada robí napríklad kuracie prsia s rôznymi omáčkami. "Nasýtia, doplnia jedlo a pekne vyzerajú. Veľmi dobrý je pepper souce. Je to v podstate bešamelová omáčka pripravená na masle a ochutená zeleným, čiernym a bielym korením."
Korenie si vždy čerstvo namelie a za oknami si pestuje cez zimu bylinky, ktoré pridáva do mnohých jedál. Často používa čerstvú bazalku, oregano, tymián, šalviu a mätu piepornú.
FOTO - PETER LEGINSKÝ