V kuchyni s Editou Sipeky

"Viete, aký je rozdiel medzi tučnou a štíhlou ženou?" pýta sa motivačná trénerka Edita Sipeky. "Okrem výzoru najmä v tom, že tá tučná má jedlo najmä v hlave. Od rána do večera premýšľa o jedle. Žije pre jedlo a zaoberá sa tým," vysvetľuje. Aj ženy, ...

Motivačná trénerka Edita Sipeky skončila gymnázium v Senci. Praxou v gastronomických zariadeniach na Slovensku a v Nemecku získala skúsenosti, ktoré využíva aj pri radách na chudnutie. Ženám, ktoré bojujú s nadváhou, ich poskytuje vo svojich knihách aj priamo v praxi. Momentálne takto pomáha asi sto ženám, s ďalšími 10 200 záujemkyňami o jej rady komunikuje cez internet. Najďalej z nich je Slovenka žijúca v Mexiku. Je autorkou dvoch knižiek - Denník študentky vysokej školy chudnutia a Moje báječné ženy, ktoré vyšli aj v Maďarsku. Momentálne dokončuje knihu s názvom Leháro. Má dvoch synov - Erika a Marka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Viete, aký je rozdiel medzi tučnou a štíhlou ženou?" pýta sa motivačná trénerka Edita Sipeky. "Okrem výzoru najmä v tom, že tá tučná má jedlo najmä v hlave. Od rána do večera premýšľa o jedle. Žije pre jedlo a zaoberá sa tým," vysvetľuje. Aj ženy, ktoré s ňou cvičia, si musia myseľ preorientovať na niečo iné než na jedlo. Na herečke, ktorá ju paroduje v televíznej relácii ako cvičiteľku Papeky, sa výborne zabáva, hoci "svojim ženám" vraj nikdy neradí tak hrubo, ako to vyznieva na obrazovke.

Ako dieťa bola tenká a nechutilo jej mäso. Zo školskej jedálne ju rodičia odhlásili, lebo jedlo nechávala na tanieri vždy nedotknuté. Necítila totiž potrebu jesť. Možno aj preto, že jej rodičia pracovali v pekárni, kde sa každé ráno zastavila, aby sa nabalila čerstvými rožkami a chlebom, ku ktorému si dala potom s obľubou tresku.

SkryťVypnúť reklamu

"Chutiť mi začalo až po pôrode. Počas tehotenstva som pribrala dvadsať kilogramov, z ktorých desať išlo dole hneď po pôrode a ďalších nešťastných desať som začala riešiť diétami. Nasadla som na kolotoč diét, ktorý som začala kapustovou polievkou," spomína Edita Sipeky. Napriek takmer sústavnému odtučňovaniu nabrala ďalšie kilogramy v čase, keď spolu s manželom pracovali v Nemecku. "Nemohla som pre rodinu variť normálne jedlo a sama si dávať odpornú kapustu. Dva-tri dni som si dala veľké predsavzatia a vzápätí som ich porušila."

Hostia si museli večeru pripraviť sami

Jej mama výborne varila a dcéru nikdy nenútila v kuchyni pomáhať. Keď sa potom Edita ako dvadsaťročná vydávala, nevedela o varení takmer nič. Naučila sa to trochu neskôr najmä vďaka svojej odvahe.

SkryťVypnúť reklamu

"Už sme mali staršieho syna, žila som u rodičov, muž bol narukovaný. Chýbali mi peniaze, a tak, keď som sa dozvedela, že sa v Senci otvára malá vinárnička, neváhala som a požiadala o prácu."

Potrebovali síce odborníčku s príslušným vzdelaním a minimálne päťročnou praxou v gastronómii, ale Edita prehovorila šéfa, aby to s ňou skúsil. "Hoci som nevedela ani poriadne zaliať kávu."

Hneď nasledujúci deň sa mala v reštaurácii konať pracovná večera pre dvadsať ľudí. Edita Sipeky sa ničoho neobávala, až kým nezistila, že na večeru majú byť grilované kurčatá. Neostávalo jej nič iné, ako vyjsť pred hosťami s pravdou von - že ona to nevie urobiť. Hostia si vyhrnuli rukávy a jedlo pripravili sami. "Večierok dopadol vynikajúco a ja som na druhý deň dostala od vedúceho pracovnú zmluvu."

SkryťVypnúť reklamu

A tak sa postupne predsa len variť naučila.

Päť rokov bez diét

V porovnaní so svojou mamou varí Edita Sipeky úspornejšie. "Nepotrebujem uvariť hovädziu polievku zo štyroch kíl mäsa. Stačí mi aj pol kila." Klasický obed vyzeral u nich kedysi takto: predjedlo - hovädzie mäso z polievky s chrenom prípadne špikom a zeleninou, hustá rezancová polievka, vyprážané rezne so šalátom a na záver dezert. "Ja to už takto nerobím."

Varí rýchlo, pikantne a dáva si všetkého s mierou. "Možno aj preto, že som schudla 38 kilogramov a už sa do mňa veľa nevojde."

Päť rokov sa jej darí aj napriek jedeniu zostať štíhla. Kedysi cvičila a myslela stále na to, aby schudla, dnes si už na líniu dávať pozor nemusí.

"Viete, aký je rozdiel medzi tučnou a štíhlou ženou?" pýta sa. "Okrem výzoru najmä v tom, že tučná od rána do večera premýšľa o jedle. Žije pre jedlo a zaoberá sa tým."

SkryťVypnúť reklamu

Traja muži v kuchyni

Z jedál nemá rada ryby a tekvicu, naopak, miluje mušle či čínsku kuchyňu. S varením sa veľmi nezdržiava. "Ani jedna žena, ktorá varí dvadsať-tridsať rokov, netrávi čas v kuchyni s nadšením. Ani mňa už nebaví tráviť pri príprave jedál hodiny. Navyše, dlhé roky som mala na starosti gastronomický podnik, takže po návrate domov sa mi o jedle už vôbec nechcelo premýšľať."

Našťastie, jej traja muži - manžel i dvaja synovia vedia variť, takže sa o seba postarajú. Starší syn je dokonca výborný kuchár. V ich domácnosti sa varí denno-denne. Polotovary veľmi nevyužívajú, pretože z tých sa vraj najviac priberá.

Rezeň s čatní

Edita Sipeky pripravuje najčastejšie cestoviny a jedlá odľahčuje prívarkami. Napríklad ku klasickému vyprážanému rezňu, ktorý podáva s ryžou, pridá jablkové čatní.

SkryťVypnúť reklamu

"Jabĺčka nakrájam, trocha podusím na cibuľke a poriadne dochutím korením. Získajú tak neopakovateľnú sladko-pálivú chuť príznačnú pre ázijskú kuchyňu."

Jej jedlá sú rýchle, málo kalorické a obsahovo veľké. Rada robí napríklad kuracie prsia s rôznymi omáčkami. "Nasýtia, doplnia jedlo a pekne vyzerajú. Veľmi dobrý je pepper souce. Je to v podstate bešamelová omáčka pripravená na masle a ochutená zeleným, čiernym a bielym korením."

Korenie si vždy čerstvo namelie a za oknami si pestuje cez zimu bylinky, ktoré pridáva do mnohých jedál. Často používa čerstvú bazalku, oregano, tymián, šalviu a mätu piepornú.

FOTO - PETER LEGINSKÝ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 314
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 713
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu