Zabíjačkové špeciality

Hurky (jaternice)

Potrebujeme: bravčovú hlavu, pľúca, slezinu, ryžu, 8-10 cibúľ, majoránku, čierne mleté korenie, soľ, nové korenie, bravčové črevá.

Hlavu, pľúca a slezinu uvaríme, mäso oberieme od kosti. Vychladené pomelieme s cibuľou na mäsovom mlynčeku. Do zmesi pridáme uvarenú ryžu a osmaženú cibuľu. Dochutíme majoránkou, korením a soľou. Zmes plníme do čriev a varíme 5-10 minút.

Anglická slanina

Chudšia slanina sa dá variť. Keď je z troch štvrtín uvarená, vyberieme ju. Kým vychladne, v miske sa zmieša štvrť vrecúška sladkej papriky, štvrť vrecúška čierneho korenia, 10 g soli a roztlačený cesnak. Zalejeme jedným decilitrom surovej krvi. Slaninu namočíme a necháme stáť do rána. Na druhý deň dáme údiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zajac alebo sviečkovica

Na túto špecialitu treba „šlajer“ - blanu obaľujúcu vnútornosti, do ktorej sa zabalí naplnená bravčová panenka s plnkou z pomletého mäsa.

Potrebujeme: jeden alebo dva kusy bravčovej panenky (pás mäsa nad karé), pol kila mäsa na klobásy z pliecka, soľ, korenie, červenú papriku, rascu, cesnak, „šlajer“, olej alebo masť.

Postup: mäso pomelieme a dobre ochutíme, aby bolo pikantné. Do panenky urobíme otvor a naplníme klobásovým mäsom. Dáme do „šlajera“ a upečieme.

Kotlovina

Pre niektorých je najväčšou zabíjačkovou špecialitou „kotlovina“ - čerstvé bravčové mäso a vnútornosti uvarené v kotli. Mäso stačí posoliť, dať si k tomu trošku čerstvého chleba a je z toho delikatesa hodná najlepších svetových hotelov. (hr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 546
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 240
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 995
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 048
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 939
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 824
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 447
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu