Kocour, Jonáš, Stoják, Alvarez - pivá týchto nezvyklých mien majú pripravené na degustáciu účastníci prvého stretnutia českých priaznivcov domáceho vareného piva. Nadšenci tzv. homebrewing sa zišli 26. februára v pražskom hostinci V cípu, aby vzájomne ochutnali svoje výrobky, vymenili si skúsenosti a dozvedeli sa niečo nové od odborníkov. FOTO-ČTK |
PRAHA - Mnohým českým milovníkom piva nestačia stovky značiek, ktoré ponúkajú tamojšie krčmy a obchody, a s rôznym úspechom sa snažia vyrobiť pivo doma sami. Počet vyznávačov tzv. homebrewingu v Česku stúpa, ale zďaleka sa nepribližuje situácii trebárs v USA, kde je 10 000 registrovaných domácich pivovarníkov, povedal Jan Kočka zo serveru Světpiva.cz. Priaznivci domáceho varenia piva sa v sobotu zišli v pražskej krčme V cípe, aby sa formou ochutnávok, prednášok a diskusií dozvedeli niečo nové. Na ochutnanie pripravili napríklad brnianske 12-percentné svetlé nefiltrované pivo bez pasterizácie, pivo Večerníčkova pomsta varené zo sladových a chmeľových extraktov či dve vzorky varené z mladinových extraktov firmy Coopers.
"Homebrewing v Česku nie je organizovaný, takže sa presne nevie, koľko ľudí sa mu u nás venuje. Na sobotňajšie pražské stretnutie priaznivcov homebrewingu sa prihlásilo 30 ľudí, o najmenej ďalších 20 viem, že si pivo varia," uviedol Kočka.
Rozsah používaných ingrediencií a technologického vybavenia sa pri jednotlivých vyznávačov homebrewingu líši. Niekto si vystačí len s hrncom a platňou. Niektorí sa ponorili do odborných kníh, ďalší zastávajú názor, že najlepšia je "metóda pokusov a omylov".
Celková výstava domáceho piva sa pohybuje rádovo v jednotkách hektolitrov. "Tým, že je zákonom obmedzená maximálna ročná výroba domáceho varenia piva na 200 litrov, nepredpokladám, že by niekto priznal, že varí i prípadne viac," poznamenal Kočka.
Krajinou zasnúbenou domácemu vareniu piva sú Spojené štáty, kde môžete nájsť desiatky obchodov, ktoré nielen poradia, ako začať, a predajú základné suroviny, ale tiež umožnia hladký prechod od "kastrólovej" výroby až po minipivovar.
"Skutočne tu nájdete niekoľko, dovolím si povedať až desiatky pivovarov, ktoré začínali ako garážová záležitosť a dnes sú to pivovary s výrobou až niekoľko tisíc hektolitrov ročne," povedal Kočka.
V niekoľkých mestách USA sú aj centrá, kde môžete nájsť desiatky brewpubov, teda krčiem s vlastným pivom. Praha ich má zatiaľ osem. (čtk)