Škála odtieňov rosé je od slabo ružovej až po slabo červenú. Závisí od spracovania modrých odrôd prípadne od pridania hrozna, muštu alebo vína bielych odrôd. Zdraviu prospešné látky v hrozne sú vždy obsiahnuté aj v ružovom víne. Z tohto hľadiska odtieň farby nemusí byť prvoradý.
Ružové víno sa vyrába viacerými spôsobmi. Technologické manipulácie pripúšťajú výrobu aj sceľovaním bieleho vína s obmedzeným množstvom červeného vína. Je to najčastejší spôsob výroby ružového vína v netradičných oblastiach. Používa sa na výrobu rosé vína aj v Champagni. Vynikajúce ružové víno a Rotling sa vyrobí aj spoločným lisovaním modrých a bielych odrôd. Odrody sú v určitom pomere už vo výsadbe vinohradu. Spracujú sa mlynko-odzrňovačom a lisujú bez nakvášania. V oblasti Alicante (Španielsko) majú spolu vysadené odrodu Garnacha modrá a Garnacha biela na takmer 22 000 hektároch, v oblasti Panadés (Panedés) majú na 25 000 hektároch modrú odrodu Monastrell na výrobu ružového vína.
Pravé ružové víno sa vyrába výlučne z modrých odrôd. Zo samotoku získaného samolisovaním vlastnou hmotnosťou hrozna v nádobe s perforovaným dnom. Pomleté hrozno sa bez nakvášania hneď lisuje dovtedy, kým mušt nemá požadovaný farebný odtieň.
Najkvalitnejšie ružové víno sa vyrobí metódou obmedzenej fermentácie. Kontakt šupiek hrozna s muštom je časovo obmedzený. Trvá dovtedy, kým sa dosiahne požadovaný odtieň ružovej farby.
V ročníkoch s nižším obsahom polyfenolov-farebnosťou je šťava z počiatočného lisovania vhodná na výrobu ružového vína, zvyšok sa po nakvášaní použije na výrobu červeného vína. Ružové vína majú ovocnú príchuť, sú slabo aromatické, suché, polosuché, polosladké a sladké. Metódy ich výroby sú v pozornosti Francúzska, Španielska a Talianska. V meste Aix en Provence, v oblasti Côtes de Provence, vzniklo Centrum výskumu ružových vín. V tejto oblasti sa vyrába 85 percent z ružových vín vo Francúzsku. Víno sa plní do tradičnej atypickej fľaše.
Autor: Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.