Nejde len o ružovú farbu

Ružové víno (rosé) sa na medzinárodných konkurzoch hodnotí v kategórii Ružové vína z nearomatických odrôd. Vyrába sa rôznymi metódami z modrých odrôd. Jeho kvalita je diverzifikovaná krajinou pôvodu.

Škála odtieňov rosé je od slabo ružovej až po slabo červenú. Závisí od spracovania modrých odrôd prípadne od pridania hrozna, muštu alebo vína bielych odrôd. Zdraviu prospešné látky v hrozne sú vždy obsiahnuté aj v ružovom víne. Z tohto hľadiska odtieň farby nemusí byť prvoradý.

Ružové víno sa vyrába viacerými spôsobmi. Technologické manipulácie pripúšťajú výrobu aj sceľovaním bieleho vína s obmedzeným množstvom červeného vína. Je to najčastejší spôsob výroby ružového vína v netradičných oblastiach. Používa sa na výrobu rosé vína aj v Champagni. Vynikajúce ružové víno a Rotling sa vyrobí aj spoločným lisovaním modrých a bielych odrôd. Odrody sú v určitom pomere už vo výsadbe vinohradu. Spracujú sa mlynko-odzrňovačom a lisujú bez nakvášania. V oblasti Alicante (Španielsko) majú spolu vysadené odrodu Garnacha modrá a Garnacha biela na takmer 22 000 hektároch, v oblasti Panadés (Panedés) majú na 25 000 hektároch modrú odrodu Monastrell na výrobu ružového vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pravé ružové víno sa vyrába výlučne z modrých odrôd. Zo samotoku získaného samolisovaním vlastnou hmotnosťou hrozna v nádobe s perforovaným dnom. Pomleté hrozno sa bez nakvášania hneď lisuje dovtedy, kým mušt nemá požadovaný farebný odtieň.

Najkvalitnejšie ružové víno sa vyrobí metódou obmedzenej fermentácie. Kontakt šupiek hrozna s muštom je časovo obmedzený. Trvá dovtedy, kým sa dosiahne požadovaný odtieň ružovej farby.

V ročníkoch s nižším obsahom polyfenolov-farebnosťou je šťava z počiatočného lisovania vhodná na výrobu ružového vína, zvyšok sa po nakvášaní použije na výrobu červeného vína. Ružové vína majú ovocnú príchuť, sú slabo aromatické, suché, polosuché, polosladké a sladké. Metódy ich výroby sú v pozornosti Francúzska, Španielska a Talianska. V meste Aix en Provence, v oblasti Côtes de Provence, vzniklo Centrum výskumu ružových vín. V tejto oblasti sa vyrába 85 percent z ružových vín vo Francúzsku. Víno sa plní do tradičnej atypickej fľaše.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 403
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 024
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 396
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 083
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 674
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 619
  8. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 582
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu