Recepty Juraja Gajdoša

Sladký koláč bez cukru

Sladký koláč bez cukru

2 poháre celozrnnej múky, 1 pohár hrubej múky, 3 poháre postrúhaných jabĺk, 1 pohár sušeného ovocia (marhule, slivky, figy, jablká, hrušky), 1 pohár sušených hrozienok, 1 pohár slnečnicových jadier (prípadne orechy, mandle, lieskovce, čo máme radi, alebo zmes), 2 poháre kokosovej múčky, 1/2 pohára oleja, 0,5 l stopercentného jablkového džúsu, 1 lyžica ľanových a 1 lyžica sezamových semienok

Sušené ovocie môžeme namočiť, alebo posekať na kúsky. Potom ho s ostatnými prísadami zmiešame s jablkovým džúsom. Cesto má byť tečúce, ale nie riedke. Dáme na plech, povrch posypeme sezamovými a ľanovými semienkami a upečieme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šampiňónové tofu s pohánkou

1 biele tofu, 300 g šampiňónov, 200 g pohánky, 1 cibuľa, 2 cesnaky, petržlenová vňať, vegeta, soľ, rasca, sezam, olej

Na oleji speníme cibuľu dozlatista, pridáme cesnak, opražíme pokrájané tofu a šampiňóny. Chvíľu podusíme, okoreníme a pridáme pohánku s 2 dcl vody. Na záver posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou a necháme dusiť na miernom ohni.

Podávame s postrúhaným syrom a so zeleninovým šalátom, prípadne s kyslou smotanou alebo jogurtom.

Chlebová placka

1/2 šálky polohrubej múky, 1/2 šálky hrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1/2 šálky nízkotučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého oregana alebo 1 polievková lyžica sušeného, 1 polievková lyžica rasce, trochu čierneho korenia, lyžička olivového oleja, 1 veľká cibuľa

SkryťVypnúť reklamu

Dobre premiešajte a zamieste obe múky, prášok do pečiva, jogurt, oregano, čierne korenie. Cesto vytvarujte do tvaru placky. Panvicu potrite olivovým olejom, pridajte cibuľku, rascu a smažte, kým cibuľka nezmäkne. Potom do panvice vložte cesto a rukami ho rozprestrite po panvici. Pečte z oboch strán do chrumkava.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 386
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu