Sladký koláč bez cukru
2 poháre celozrnnej múky, 1 pohár hrubej múky, 3 poháre postrúhaných jabĺk, 1 pohár sušeného ovocia (marhule, slivky, figy, jablká, hrušky), 1 pohár sušených hrozienok, 1 pohár slnečnicových jadier (prípadne orechy, mandle, lieskovce, čo máme radi, alebo zmes), 2 poháre kokosovej múčky, 1/2 pohára oleja, 0,5 l stopercentného jablkového džúsu, 1 lyžica ľanových a 1 lyžica sezamových semienok
Sušené ovocie môžeme namočiť, alebo posekať na kúsky. Potom ho s ostatnými prísadami zmiešame s jablkovým džúsom. Cesto má byť tečúce, ale nie riedke. Dáme na plech, povrch posypeme sezamovými a ľanovými semienkami a upečieme.
Šampiňónové tofu s pohánkou
1 biele tofu, 300 g šampiňónov, 200 g pohánky, 1 cibuľa, 2 cesnaky, petržlenová vňať, vegeta, soľ, rasca, sezam, olej
Na oleji speníme cibuľu dozlatista, pridáme cesnak, opražíme pokrájané tofu a šampiňóny. Chvíľu podusíme, okoreníme a pridáme pohánku s 2 dcl vody. Na záver posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou a necháme dusiť na miernom ohni.
Podávame s postrúhaným syrom a so zeleninovým šalátom, prípadne s kyslou smotanou alebo jogurtom.
Chlebová placka
1/2 šálky polohrubej múky, 1/2 šálky hrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1/2 šálky nízkotučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého oregana alebo 1 polievková lyžica sušeného, 1 polievková lyžica rasce, trochu čierneho korenia, lyžička olivového oleja, 1 veľká cibuľa
Dobre premiešajte a zamieste obe múky, prášok do pečiva, jogurt, oregano, čierne korenie. Cesto vytvarujte do tvaru placky. Panvicu potrite olivovým olejom, pridajte cibuľku, rascu a smažte, kým cibuľka nezmäkne. Potom do panvice vložte cesto a rukami ho rozprestrite po panvici. Pečte z oboch strán do chrumkava.