FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Boli časy, keď Juraj Gajdoš jedával mäso stále, pokojne aj tri razy denne. Vynechával ho snáď len v pôstne piatky, inak by najradšej od pondelka do nedele jedol iba rezne. No potom mu učarovala joga a zo dňa na deň s mäsom prestal. Je to už pätnásť rokov, čo sa z neho stal vegetarián.
Keďže Juraj Gajdoš prešiel na vegetariánsku stravu v čase, keď na základnej škole učil telocvik, bol zvedavý, čo to s ním urobí. Či aj bez mäsa bude všetko fyzicky zvládať, nepríde o kondičku.
"Ale nie, bol som v pohode. Skôr boli šokované pani kuchárky, ktoré mi dovtedy prihadzovali po dva rezne."
Hoci za pätnásť rokov, čo je vegetariánom, sa na Slovensku prístup k zdravej výžive zmenil, ľudia, čo vylúčili mäso, to stále nemajú jednoduché.
"Už sú síce obchody s racionálnou stravou, ale je ich málo. Ak sa chce niekto vyvážene vegetariánsky stravovať, mimo domácnosti je to takmer nemožné. Vegetariánske reštaurácie sú v Bratislave snáď tri, o školskom stravovaní ani nehovorím. U nás v univerzitnej jedálni vôbec netušia, čo to je vegetariánske jedlo. Považujú zaň všetko, čo je bez mäsa, predovšetkým palacinky či buchty, teda sladké jedlá."
Chápme sa
Juraj si vegetariánske jedlá najčastejšie pripravuje sám, prípadne mu varí manželka, ktorá však vegetariánkou nie je.
"Spočiatku som mal tendencie ovplyvňovať ju, aby nejedla toľko mäsa. No ak niekto presviedča toho druhého, dočká sa skôr negatívnej reakcie. Sám s tým mám skúsenosť. Prekáža mi, ako v univerzitnej jedálni do mňa stále rýpu, či mi to stačí a či mám dostatok výživy a či vládzem. Pritom, ja si tých, čo jedia mäso, nevšímam. Každý by sa mal rozhodnúť sám za seba, lebo najlepšie cíti, ako ktoré jedlo na neho pôsobí a čo si jeho organizmus žiada."
Jedno by však Juraj odporučil všetkým - vegetariánom aj tým, čo jedia mäso. Správne kombinovať, teda dodržiavať zásady delenej stravy.
"Určite by delenú stravu mali vyskúšať najmä tí, čo chcú schudnúť, alebo majú problémy s trávením. Aby vnímali rozdiel, keď strava nezaťažuje tráviaci trakt, a pritom dodáva energiu."
Ako od babičky
Juraj varí v podstate tak, ako varievali naše staré mamy.
"Kedysi sa predsa nejedlo toľko mäsa. Spomínam si, že u babky sme mali mäso nanajvýš raz do týždňa, aj to iba kúsok. Inak varila strukoviny, bôb, cícer, pohánku, pšeno. Tieto, kedysi časté ingrediencie v tradičnej slovenskej kuchyni, z mnohých domácností celkom zmizli. Keby ich ľudia opäť zaradili do jedálneho lístka, získajú veľmi pestrú a chutnú stravu."
Jurajovi nahrádzajú mäso obilniny, strukoviny, je veľa orieškov, ovocia a zeleniny. Pri varení používa veľa byliniek a rozličné zmesi korenia, ktoré si priniesol z Indie. Ryži či pohánke dodajú vždy inú, prekvapujúcu chuť. Celkovo však jedeniu neprikladá až taký veľký význam, preto sa snaží varenie čo najviac zjednodušiť.
"Napríklad, keď mám chuť na koláč, vezmem si dobrý tmavý celozrnný chlieb, potriem ho medom, posypem pomletým makom a orieškami. Je to výborná a jednoduchá pochúťka a pritom zdravá."
Vegetariánske jedlá sa môžu zaskvieť aj na slávnostnom stole.
"Veľa skvelých jedál sa dá uvariť napríklad z tofu. A keď sa krásne ozdobia zeleninou, lahodia aj oku a určite zaujmú aj nevegetariána."
Jednoduché delikatesy
Juraj má rád v kuchyni jednoduchosť. Napríklad tofu len opraží na cibuľke, pridá rozličnú zeleninu, podusí a má výborný obed či večeru.
"Snažím sa čím menej vyprážať, varím iba dusenú a varenú stravu."
Kedysi piekol aj chlieb.
"V posledných mesiacoch som však prestal, lebo nemám čas, ale kedysi som si ho pekával každý týždeň. Chleby, ktoré si kúpite v obchode, začínajú po troch dňoch plesnivieť, tento maximálne trošku stvrdol. Keďže nemám čas, kupujem si dnes aj ja rôzne tmavé chleby, no hoci sú dobré, ten môj bol určite lepší."
Liečba čajom
Jogín alkohol nepije, uprednostňuje minerálky, a najmä čaje. Veľa si o nich študoval a používa ich na smäd, ale aj ako prevenciu chorôb či na liečbu.
"Bylinky si zbieram sám, takže viem, odkiaľ pochádzajú a že sú naozaj kvalitné. Rozlične ich kombinujem. Napríklad v zimnom období, keď ľudí zvyknú trápiť nádchy, odporúčam lipovo-bazovú zmes. Kto má problémy s trávením, chce schudnúť, zlepšiť si metabolizmus, mal by zase ochutnať žihľavovo-mätový čaj. Pomer je zhruba jedna k jednej. Keď je obdobie chrípkových epidémií a človek už cíti, že na neho niečo lezie, môže vyskúšať lapacho alebo rooibos. Sú to juhoamerické čaje dobré na zvýšenie imunity. Obsahujú väčšie množstvo minerálov a vitamínov, a tým podporujú imunitný systém. Osobne si však myslím, že podobný účinok má aj obyčajný žihľavový čaj, len ľudia si zvyčajne nevážia to, čo majú okolo seba."
V Indii, kde bol Juraj na stáži v inštitúte jogy, vyskúšal aj ajurvédske čaje, špeciálne namiešané na konkrétne zdravotné problémy.
"Často do čaju používali rôzne korenia. Niekedy ich pridali do čierneho čaju, niekedy čaj vôbec nedali, iba koreniny. Ich úlohou je stimulovať tráviaci proces. Aby došlo k lepšiemu spaľovaniu a zohrievaniu tela zvnútra. Používa sa napríklad zázvor s čiernym, zeleným či bielym korením, plus bylinky. Nakoniec pridávajú mlieko, pretože čaj s mliekom má na telo zvnútra hojivý účinok."
Indicko-slovenské paralely
V Indii vyskúšal Juraj Gajdoš aj miestnu kuchyňu.
"Keďže som býval v inštitúte, kde sa liečilo jogou, bola tam výhradne vegetariánska kuchyňa, ktorá napomáhala očistenie organizmu. Na obed a na večeru podávali každý deň zahustené strukovinové polievky, šošovicovú, hrachovú, fazuľovú. Podobné ako v slovenskej kuchyni, akurát inak korenené. Dosť štipľavé, čo bol pre mňa problém. Často som si pýtal jogurt na zjemnenie, lebo dovtedy som vôbec nekorenil, a o to ťažšie som to znášal. Niekedy som si len položil lyžicu do úst a už sa mi začalo čkať, organizmus sa búril. Ale malo to svoj význam. Ako som už spomínal, koreniny sa používajú, aby telo prehriali zvnútra, majú preventívny aj liečivý účinok."
Čo na rozdiel od korenín v Indii miloval, boli čapaty - placky z múky.
"Opäť podobné, aké sa pekávali u nás na dedinách. Akurát, že staré mamy ich piekli priamo na platni a oni v železných kliešťach nad plameňom. Čapaty servírovali ku všetkému. Občas dali aj zemiaky, ryžu iba výnimočne, asi bola drahá. Vôbec mi to však nevadilo, stali sa pre mňa temer drogou. Úplne mi stačili na zasýtenie, preto mi ani neprekážalo, ako málo využívali vajíčka a mliečne výrobky."