Rez egrešov robíme vo všeobecnosti po zbere úrody a v predjarí, vzhľadom na ich skoré pučanie najčastejšie vo februári. V prvom roku po výsadbe skrátime výhonky na dva až tri púčiky, slabé výhonky na jeden púčik. Z vyrastených výhonov vyberieme štyri až päť najsilnejších ako základ korunky.
V druhom roku skrátime výhonky o tretinu až polovicu, prevažne na vnútorný púčik. Uplatňuje sa to najmä pri odrodách s rozložitým alebo previsnutým rastom (Zlatá figa, Česká koruna a podobne). V treťom a v ďalších rokoch odstránime v predjarí zahusťujúce výhonky a ponechané skrátime na 5 až 10 púčikov. Korunu musíme zapestovať vzdušnú a dostatočne riedku, čo má význam pri zbere plodov. Pri stromčekovom tvare nechávame základných konárikov asi o polovicu menej. Pri tvare kríka je to 10 až 12. Väčší počet sa neodporúča. V niektorých záhradkách vidno 20 až 30 konárikov a výhonov, čo spôsobuje nemalé problémy.
Pri stromčekovom tvare robíme zmladzovací rez po štyroch až šiestich rokoch. Pri kríkoch je to neskôr - v 8. až 10. roku. Netreba zabúdať, že egreše dávajú kvalitné plody na mladom dreve. Pri reze preto dbáme na to, aby sa rodivé drevo obnovovalo každý rok. Ak egreše napadne americká múčnatka, ktorá pokrýva konce letorastov a plody belavými povlakmi, odstránime ich už počas vegetácie a dôkladnejší rez robíme v predjarí. Vtedy všetky napadnuté časti výhonov skrátime až po zdravé drevo. Týmto mechanickým spôsobom bránime rozvoju nákazy.
Životnosť kríkov egrešov býva 18 až 20 rokov i viac, stromčekových tvarov na podpníku ríbezľa zlatá 8 až 12 rokov (niekedy menej). Je to kvôli pomerne častého výskytu botrytídy na báze kmienikov ríbezle zlatej alebo aj tesne pod korunkou.
Prof. Ing. IVAN
HRIČOVSKÝ, DrSc.