h s požadovanou teplotou a dostatkom svetla (skleník, fóliovník, parenisko, v menších množstvách aj v byte). Pestujeme ich v nádobách naplnených záhradnou zeminou.
Pri výsadbe je dôležité rešpektovať zásady vzájomných susedských vzťahov (alelopatia). Hlúboviny sa dobre znášajú so strukovinami, uhorkami, hlávkovým a listovým šalátom, mangoldom, reďkovkou, reďkovkou, cviklou, zelerom, špenátom a rajčiakmi. Neznášajú sa s cibuľovinami, zemiakmi a karfiolom. Nevhodné je po sebe pestovať jednotlivé druhy hlúbovín a po hlúbovinách reďkovku, reďkev a čierny koreň. Saturejka a šalvia v susedstve hlúbovín odpudzujú mlynárika kapustového, vošky a skočky. Saturejka navyše zlepšuje ich chuť.
Hlúboviny patria medzi vysoko výživné rastliny s liečivými účinkami na ľudský organizmus. Aj preto sú v našej strave najviac zastúpenými druhmi zeleniny. Ide najmä o kapustu, kel a kaleráb. Nedocenené sú brokolica, karfiol, ružičkový a kučeravý kel.
Hlúboviny majú vysoký obsah vitamínu Bc, B3, provitamínu A a vitamínu E. Hlávková kapusta obsahuje aj protivredový vitamín S (pôvodne označovaný ako vitamín U). Z minerálnych látok sú kapustoviny, brokolica a kaleráb dobrým zdrojom horčíka, vápnika, draslíka, železa a fosforu. Kaleráb, kel a brokolica sú bohaté aj na jód. Okrem toho majú hlúboviny vysoký obsah užitočnej vlákniny.
Hlúboviny sú nízkoenergetické. Vzhľadom na vysokú výživnú hodnotu sa používajú v homeopatii, v rôznych diétach (vrátane redukčnej) a pri liečivých kúrach. Vo fytoterapii sa používajú najmä na podporu imunitného systému, nervovej sústavy, tvorbu krvi, na zníženie vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Preventívne účinkujú aj proti kardiovaskulárnym chorobám. Najnovšie výskumy dokázali, že brokolica pôsobí aj proti rakovine, predovšetkým hrubého čreva a konečníka. Pitie čerstvej šťavy z bielej kapusty sa odporúča pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, šťavy z kvasenej kapusty diabetikom a ľuďom s nízkym obsahom žalúdočnej kyseliny.
Pri vhodných poveternostných a pôdnych podmienkach si už čoskoro pripravíme pôdu na výsadbu priesad týchto významných druhov zeleniny.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.