Nezabúdajme však kontrolovať skladovacie priestory, kde máme uloženú zeleninu a ovocie. Nahnité a plesňou napadnuté kusy vyraďujeme. Za priaznivého počasia vetráme. Aby sme neboli zaskočení príchodom jari, zaobstaráme si potrebné náradie, hnojivá, postreky, zeminu a ďalšie pomôcky. Naďalej sa venujeme štúdiu odbornej literatúry.
Aké ďalšie práce nás v tomto období ešte čakajú?
Đ Zakladáme poloteplé parenisko z lístia alebo iného materiálu. Zeminu navezieme, až keď sa zaparený materiál prehreje.
Đ Postupne vysievame osivo na predpestovanie zeleninových sadeníc. V našich klimatických podmienkach to má viaceré dôvody:
Đ Teplomilnej plodovej zelenine ako paprika, paradajky, uhorky a melóny, upravenými podmienkami (najmä tepelnými) predĺžime vegetačné obdobie.
Đ Zabránime poškodeniu zeleniny nízkymi teplotami, prípadne mrazmi. Ľahšie potom regulujeme aj ďalšie životné podmienky rastlín, ako je vlhkosť, výživa a ochrana proti živočíšnym škodcom i chorobám.
Đ Predpestovaná priesada je rozhodujúca pre včasnú úrodu rýchlenej a skorej zeleniny. Jej význam sa zvlášť cení vzhľadom na nedostatok vitamínov v jarnom období. Priesady skorých hlúbovín ako skorá kapusta, kaleráb, prípadne šalát pri priaznivejších klimatických podmienkach v predjarí predpestujeme na chránenom záhone. V menších množstvách, napríklad pre samozásobenie rodiny zeleninou, môžeme priesady predpestovať aj v byte za oknom. Platí zásada súčasnej optimalizácie svetla, tepla a vlhkosti.
Đ Začíname predklíčovať skoré zemiaky. Predstih získaný pri príprave sadiva v začiatočnom vývine a raste sa udrží v poraste až do obdobia maximálnej tvorby a dozrievania hľúz.
Đ Ošetrujeme jesenné výsevy, výsadbu zeleniny a trváce zeleniny.
Đ Vo vykurovaných skleníkoch pokračujeme v rýchlení zeleniny i predpestovaní priesad. Rýchlime žeruchu, pažítku, petržlenovú a zelerovú vňať za oknom.
Đ V prvej polovici mesiaca vysievame zeler, šalát a karfiol, v druhej polovici kel, kapustu, kaleráb, stopkový zeler.
Đ Ak sa oteplí a dá sa pracovať s pôdou, vysievame mak, špenát, mrkvu, petržlen, reďkovku, cibuľu sadzačku, strúčiky jarného cesnaku, osivo odolnejšieho hrachu.
Đ Ak nemrzne, ošetrujeme - prekopávame a prekladáme kompost. Za priaznivého počasia pripravujeme aj záhradnícke zeminy.
Ing. ŠTEFAN TÓTH