Február je vhodný aj na rez jadrovín a bobuľovín. FOTO - AUTOR |
Pre toto obdobie sú charakteristické značné výkyvy teplôt. Vyskytujú sa silné mrazy, ale zriedkavosťou nie sú ani teploty 15 stupňov. Od denných teplôt závisí, akú prácu budeme v záhradke robiť. Pravidelne kontrolujeme uskladnené ovocie, odstraňujeme nahnité plody, skladové priestory vetráme a udržiavame v nich potrebnú vlhkosť. V tomto termíne môžeme vrúbľovať egreše, ríbezle, jostu na meruzalku zlatú (tzv. štepenie v ruke), a to v priestoroch, kde nemrzne. Necháme ich tu až do jari, potom ich vysadíme.
Georgíny, begónie a muškáty, ktoré sme v jeseni uložili na prezimovanie, skontrolujeme a prípadné ohniská hniloby či plesní odstránime. Izbové rastliny zalievame podľa potreby a môžeme ich prihnojiť. Cibuľoviny určené na rýchlenie, ako napríklad tulipány a hyacinty, premiestnime do teplejších priestorov, aby do marca rozkvitli. V plytkých miskách alebo na navlhčenom filtračnom papieri rýchlime žeruchu, ktorá je zdrojom vitamínov.
Ak chceme lepšie využiť zimnú vlahu, priemyselné hnojivá aplikujeme na rozpúšťajúci sa sneh. Pri dávkovaní jednotlivých živín vychádzame z výsledkov pôdnych rozborov. Po predchádzajúcom hnojení maštaľným hnojom v jeseni vynecháme na jar dusíkaté hnojivá. Ak sme nepoužili organické hnojivá, rozhodíme na povrch pôdy kompost, ktorý plytko zapracujeme do pôdy pod koruny stromov tak, aby sme nepoškodili ich korene.
(pav)