ej chuti a aróme majú všestranné uplatnenie aj v kuchyni. V našich podmienkach patria medzi najrozšírenejšie druhy cibuľovej zeleniny cibuľa kuchynská, cesnak, pór a pažítka.
Cibuľoviny obsahujú najmä vitamíny C, B1, B2 a provitamín A, vzácne minerálne a fenolické látky, éterické oleje, fytoncídy a ďalšie látky s protimikróbnymi účinkami. Zlepšujú krvný obeh, tráviaci proces, znižujú obsah cholesterolu a cukru v krvi. Liečivo pôsobia pri chrípkových ochoreniach, odpudzujú črevné parazity, pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu a podľa najnovších poznatkov znižujú aj riziko výskytu civilizačných chorôb, najmä nádorov.
Cesnak vysadený v susedstve záhradných rastlín (najmä jahôd a krov bobuľovín) odpudzuje háďatká, vošky, slimáky, myši a ďalších škodcov. Cibuľa odpudzuje vrtivku mrkvovú, myši a slimáky. Pór chráni rastliny pred vrtivkou mrkvovou, kvetárkou cibuľovou a mlynárikom kapustovým. Pažítka odpudzuje vošky a iný škodlivý hmyz.
Cibuľoviny zaraďujeme v osevnom postupe do druhej, prípadne do tretej trate, teda na záhony, ktoré neboli na jeseň hnojené maštaľným hnojom ani kompostom, obohateným čerstvým hnojom domácich zvierat.
Z hľadiska vzájomnej znášanlivosti (alelopatie) sú vhodnými susednými rastlinami cibule najmä mrkva, cvikla, hlávkový šalát, uhorky, jahody a bobuľoviny. Neznáša sa s fazuľou, hlúbovinami a zemiakmi. Cesnak sa znáša najmä s mrkvou, petržlenom, cviklou, rajčiakmi, uhorkami, jahodami a bobuľovinami. Neznáša sa s hlúbovinami a strukovinami. Po cibuľovinách nie je vhodné pestovať hrach a po cibuli pór, špenát, cviklu a šalát. Neodporúča sa ani opakovanie toho istého druhu po sebe na jednom záhone - minimálne počas troch rokov.
Nálev z cesnaku (150 gramov rozdrvených strúčikov na 10 litrov vody s pridaním mazľavého mydla) možno použiť na preventívny postrek proti baktériovým chorobám záhradných rastlín a na boj proti voškám i roztočcom. Nálev z cibule (200 gramov na 10 litrov vody) je vhodný na postrek v období náletu vrtivky mrkvovej a ako preventívny postrek pri ošetrení pôdy proti hubovým chorobám, predovšetkým jahôd a zemiakov.
Cibuľu možno pestovať z priamej sejby už v predjarí, zo sadzačky od konca marca; ozimnú cibuľu až na jeseň. Cesnak vysádzame z morených strúčikov na jar i na jeseň. Pažítku pestujeme zo semien výsevom od konca marca, častejšie však z rozdelených trsov od mája. Pór pestujeme z priamej sejby čo najskôr na jar, ale častejšie od mája z predpestovaných priesad. Ako jediná cibuľovina znáša pór priame hnojenie maštaľným hnojom.
Doc. Ing. VILIAM
HORNIAK, CSc.