Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Presvetlenie a zmladenie okrasných drevín

Tak ako ovocné dreviny, aj okrasné dreviny potrebujú pravidelný rez, ktorým dosiahneme ich optimálny vzhľad a bohatšie kvitnutie. Mnohí záhradkári tento rez nerobia vôbec, alebo ho realizujú až na jar. Viacero okrasných drevín však možno rezať v zimnom .

FOTO - ARCHÍV

Tak ako ovocné dreviny, aj okrasné dreviny potrebujú pravidelný rez, ktorým dosiahneme ich optimálny vzhľad a bohatšie kvitnutie. Mnohí záhradkári tento rez nerobia vôbec, alebo ho realizujú až na jar. Viacero okrasných drevín však možno rezať v zimnom období - od októbra do polovice marca. Aktuálny je presvetľovací a zmladzovací rez krov.

Presvetľovací rez robíme obyčajne po ôsmich až desiatich rokoch. Odstraňujeme prestarnuté a nevzhľadné konáre. Ponecháme rovnaký počet nových, odspodu vyrastajúcich výhonkov, ktoré skrátime, aby sa rozkonárili. Slabé výhonky odstránime pri zemi. Ker sa takto pomaly a nenásilne obnovuje, čím ho udržujeme stále pekný a bohato kvitnúci. Uvedeným spôsobom môžeme z krov rezať napríklad vajgeliu (Weigela), tavoľník (Spirea), pajazmín (Philadelphus), trojpuk (Deutzia), dulovec (Chaenomeles), kalinu (Viburnum), ibištek (Hibiscus), tamarišku (Tamarix) i orgován (Syringa). Častejšie režeme kry s farebnou kôrou, napríklad svíby (Cornus) a vŕby (Salix). V zime zásadne nerežeme hortenzie, ruže ani budleje.

Zmladzovací rez je radikálny zásah do starého dreva. Pre kry je nevyhnutný. Môžeme ním zlepšiť celkový vzhľad prestarnutých, zospodu vyholených a preschnutých krov. Podľa hĺbky rezu robíme úplné alebo čiastočné zmladenie. Úplné zmladenie, ktoré robíme tesne pri zemi, je vhodné realizovať v predjarnom období, aby sme predišli poškodeniu dreva mrazom. V zimných mesiacoch uskutočníme čiastočné zmladenie. Postupujeme ako pri presvetľovacom reze s tým rozdielom, že odstránime viac starého dreva.

V zime môžeme rezať aj niektoré popínavé dreviny. Pravidelný presvetľovací rez si vyžadujú popínavé zemolezy (Lonicera), popínavé ruže a aktinídie. Na vytvarovanie pekných stien z viniča päťlistého (Parthenocissus) sa odporúča v prvých dvoch až troch rokoch zapestovanie krátkeho bočného obrastu. Úplné alebo čiastočné zmladenie znášajú plamienky (Clematis), trúbkovce (Campsis) a stavikrv (Polygonum).

Ing. KATARÍNA KETTMANNOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 004
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 864
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 877
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 116
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 038
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 399
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 604
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 578
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 568
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 253
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu